Το Ιράκ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Γαλλία μετά την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων

Το Ιράκ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Γαλλία μετά την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων

Το Ιράκ, το οποίο έχει δει ένα μεγάλο μέρος της πολυχιλιετούς κληρονομιάς του να καταστρέφεται από πολέμους και τη μανία των τζιχαντιστών να κατεδαφίζει αγάλματα και μνημεία, εξέφρασε σήμερα την αλληλεγγύη του με τη Γαλλία μετά την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων.

«Οι Ιρακινοί γνωρίζουν επακριβώς αυτόν τον πόνο, αυτό το αίσθημα απώλειας που αισθάνεται ο λαός της Γαλλίας, γιατί είδαμε πρόσφατα ένα μέρος της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας να καταστρέφεται», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Μπαχράμ Σάλεχ.

Από την πλευρά του, ο Mosul Eye (Το Μάτι της Μοσούλης), ο διάσημος μπλόγκερ της Μοσούλης, πρώην «πρωτεύουσας» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Ιράκ, έκανε, όπως και πολλοί άλλοι Ιρακινοί χρήστες του Ίντερνετ, κάποιους παραλληλισμούς στο Twitter.

«Κοιτάζοντας τη #Notre Dame να καίγεται μου θυμίζει τη Μοσούλη. Είναι σαν η Μοσούλη να καίγεται πάλι», έγραψε, καθώς η μεγάλη πόλη του ιρακινού βορρά έχασε στη μάχη κατά του ΙΚ το εμβληματικό τέμενος Αλ-Νούρι με τον κεκλιμένο μιναρέ – τον επονομαζόμενο Αλ-Χάντμπα, «η καμπούρα» στα αραβικά.

«Η απώλεια της Παναγίας των Παρισίων θα είναι μια τεράστια πληγή για την ανθρωπότητα», προσθέτει ο Ιρακινός, που αφηγείται στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης τον τρόμο της ζωής του υπό τη μάχαιρα των τζιχαντιστών τα τρία χρόνια που είχαν καταλάβει την πόλη του.

Από το 2014 έως το 2017, το ΙΚ επιδόθηκε σε «πολιτιστική εκκαθάριση», καταστρέφοντας αρχαία ερείπια και θρησκευτικά σύμβολα στο Ιράκ, η κληρονομία του οποίου είχε ήδη υποστεί λεηλασίες και καταστροφές κατά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών το 2003.

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους με τη Γαλλία μετά την πυρκαγιά, η οποία οφείλεται πιθανόν σε ατύχημα, στη Νοτρ Νταμ, στο Παρίσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μυστικά & Documento

22/05/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter