Τα καύσιμα της οργής

Τα καύσιμα της οργής

Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν για τις αυξήσεις στις τιμές του υγροποιημένου αερίου γρήγορα πολιτικοποιήθηκαν και προκάλεσαν την παραίτηση της κυβέρνησης σε μια χώρα-δορυφόρο της Ρωσίας όπου σπάνια οι πολίτες διαδηλώνουν και η πολιτική ανυπακοή αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα και μηδενική ανοχή. Υστερα από επιθέσεις σε κρατικά κτίρια και 18 νεκρούς κρατικούς φρουρούς η κυβέρνηση επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι αρχές συνέλαβαν πάνω από 3.000 πολίτες. Σε μια κίνηση αποκοπής των επικοινωνιών το διαδίκτυο διακόπηκε σε όλη τη χώρα. Επειτα από αίτημα του προέδρου Κασίμ Τζομέρτ Τοκάγεφ, ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας –ένα σύγχρονο «Σύμφωνο της Βαρσοβίας» του οποίου ηγείται η Ρωσία– έχει στείλει στη χώρα 2.500 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην «ειρήνευση», θυμίζοντας την καταστολή της Ανοιξης της Πράγας το 1968 καθώς και την κατάπνιξη της ουγγρικής επανάστασης το 1956.

Ο πρόεδρος υποσχέθηκε ελαφρύνσεις σχετικά με τα καύσιμα καθώς και άλλες οικονομικές διευκολύνσεις για τον κατευνασμό της οργής. Επίσης, σύμφωνα με τη «Novaya Gazeta» υπογράμμισε ότι «το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό οικοδόμημα της χώρας θα παραμείνει απαράλλαχτο».

Ο Τοκάγεφ δεν το είπε αυτό τυχαία. Οι διαδηλωτές στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, φώναζαν το σύνθημα «Να φύγει ο γέρος», εννοώντας τον 81χρονο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος παίζει καίριο ρόλο στα δημόσια πράγματα της χώρας από τη σύστασή της και συνεχίζει να το κάνει, παρά το γεγονός ότι επισήμως έχει αποσυρθεί από την εξουσία εδώ και δύο χρόνια. Ο Ναζαρμπάγεφ θεωρείται ένας από τους στενούς συμμάχους του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Καζακστάν παίζει σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα της κεντρικής Ασίας ως η πιο μεγάλη σε έκταση και σημαντικότερη πρώην σοβιετική χώρα από τις έξι που βρίσκονται στην περιοχή. Βρίσκεται ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, προσπαθώντας να ισορροπήσει διπλωματικά σε ένα τεντωμένο σκοινί. Συνορεύει με τέσσερις πυρηνικές δυνάμεις: Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Πακιστάν. Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει αυξημένη σημασία στα σχέδια επέκτασης της Κίνας προσφέροντας έναν ασφαλή ιμάντα μεταβίβασης των κινεζικών προϊόντων προς τη Δύση, αφού τόσο η αποσταθεροποίηση στο Αφγανιστάν όσο και οι ανταγωνισμοί στις θαλάσσιες διαδρομές κάνουν το Πεκίνο να επιλέγει τη σίγουρη οδό.

Το αραιοκατοικημένο Καζακστάν είναι πλούσιο σε φυσικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους. Πέρα όμως από μια ελίτ γύρω από τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ που έχει πλουτίσει, οι πολίτες έχουν μέτριο βιοτικό επίπεδο. Εκτός από το πετρέλαιο και το αέριο που υπάρχουν σε αφθονία, το Καζακστάν είναι πλούσιο και σε υλικά στρατηγικής σημασίας: είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου –του οποίου η τιμή αναμένεται να αυξηθεί λόγω της ταραχής– και έχει τεράστια αποθέματα χρωμίου, χαλκού και ψευδάργυρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Καζακστάν υπάρχουν δύο περίκλειστες πόλεις (ενκλάβια) που υπάγονται διοικητικά στη Ρωσία: το γνωστό Μπαϊκονούρ που υπάγεται στη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία και το Πριοζέρσκ που υπάγεται στο υπουργείο Αμυνας και χρησιμοποιείται ως περιοχή δοκιμής αντιπυραυλικών συστημάτων. Υπάρχουν φόβοι για επανάληψη του σεναρίου της Κριμαίας, εξού και οι εκκλήσεις της Δύσης για σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας του Καζακστάν από τη Ρωσία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter