Τα ΚΕΠΑ της αδιαφάνειας

Τα ΚΕΠΑ της αδιαφάνειας

Πρόκειται για μια νευραλγική αν μη τι άλλο υπηρεσία της ελληνικής πολιτείας. Ας μην ξεχνάμε ότι το 11% του ελληνικού πληθυσμού έχει κάποια μορφή αναπηρίας. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι περνούν από τα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΕΦΚΑ!

Ετσι, γύρω από τις αποφάσεις των ΚΕΠΑ στήνεται ένας χορός εκατομμυρίων. Από τις συντάξεις αναπηρίας μέχρι τα εξωιδρυματικά επιδόματα και από εκεί στις χρηματοδοτήσεις του ΕΟΠΥΥ. Οπου υπάρχει όμως κρατικό χρήμα πρέπει να υπάρχει και εποπτεία! Ειδικά όταν μιλάμε για τα αμαρτωλά ΚΕΠΑ.

Σήμερα επιχειρούμε να δούμε πίσω από την ομίχλη που υπάρχει στον ΕΦΚΑ τα τελευταία χρόνια, μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις αποφάσεις που περιόρισαν εντυπωσιακά τους αναγκαίους για την αποφυγή… λαθροχειριών δειγματοληπτικούς ελέγχους. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις αποφάσεις που λαμβάνουν τα κατά τόπους ΚΕΠΑ πρέπει να είναι συστηματικοί. Οπως πληροφορούμαστε, όμως, μετά το 2020 οι δειγματοληπτικοί αυτοί έλεγχοι τείνουν να είναι μηδενικοί!

Επανεγκαθίδρυση της αδιαφάνειας

Ας έρθουμε όμως στα ΚΕΠΑ που εποπτεύει ο πρώην διευθυντής των υπουργών Γιάννη Βρούτση και Κωστή Χατζηδάκη, Παναγιώτης Δουφεξής. Το ερώτημα διατυπώνεται ευθέως: Πόσοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έγιναν το 2020 και το 2021; Γιατί αποκρύπτονται τα στοιχεία;

Για να ξέρουμε τι λέμε, η διαφθορά και ο έλεγχος των πλαστών – προβληματικών υγειονομικών αποφάσεων που εκδίδουν τα ΚΕΠΑ και πιστοποιούν ανάπηρους-μαϊμού δεν είναι κάτι σημερινό. Ηταν ο Σεπτέμβριος του 2012 όταν, συνεπεία εισαγγελικής παραγγελίας, ο επανέλεγχος τυφλότητας που πραγματοποιήθηκε κατέδειξε ότι το 82,35% όσων έπαιρναν επίδομα τυφλότητας στον νομό Ζακύνθου δεν ήταν πραγματικά τυφλοί! Ομως τα φαινόμενα συνεχίστηκαν… Επί ΚΕΠΑ άλλωστε και επί θητείας συγκεκριμένου διευθυντικού στελέχους, βραβευμένου από τον κ. Χατζηδάκη, είχαμε και την εισαγωγή φαινομένων όχι μόνο πλαστών ή λανθασμένων αποφάσεων αλλά και την παγκόσμια πρωτοτυπία να εξετάζεται μια γυναίκα και η επίσημη απόφαση να εκδίδεται στο όνομα μεγαλόσχημου εγκλείστου των φυλακών Κορυδαλλού (εννοείται υγιέστατου), ο οποίος αποφυλακίστηκε. Μέσα σ’ αυτήν τη δυστοπία βέβαια αποφυλακίστηκε και ο περιλάλητος για το σκάνδαλο Energa – Hellas Power, Αριστείδης Φλώρος. Ολα αυτά είναι κερασάκια σε μια τούρτα διαφθοράς που διατρέχει απ’ άκρον εις άκρον τη λειτουργία των ΚΕΠΑ. Για να υπάρξει έστω ο φόβος των Ιουδαίων είχε κριθεί αναγκαία και η ύπαρξη του τμήματος Δειγματοληπτικών Ελέγχων που εντάχτηκε στο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ στη Διεύθυνση Ιατρικής Αξιολόγησης. Οταν συστήθηκε ο ΕΦΚΑ το 2017 οι επιτροπές δειγματοληπτικού ελέγχου στελεχώθηκαν από έμπειρους ιατρούς που είχαν επιλεγεί με κριτήριο την άτεγκτη πορεία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 από το σύνολο των υποθέσεων που εξετάστηκαν το 60% των αποφάσεων κρίθηκε μη επαρκώς τεκμηριωμένο και αναπέμφθηκε πάλι προς εξέταση.

Ο μπαμπούλας των ελέγχων

Είχε βρεθεί ο… μπαμπούλας ώστε το κύκλωμα των παράνομων πιστοποιήσεων αναπηρίας να φοβάται τους ελέγχους. Ηταν βέβαιο ότι συν τω χρόνω αυτοί οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνονταν όλο και περισσότεροι. Αυτοί άλλωστε έφεραν το 2018 στο φως την υπόθεση της παράνομης αναπηρίας του Αρ. Φλώρου, που οδήγησε σε εισαγγελική έρευνα σε ολόκληρη τη λειτουργία των ΚΕΠΑ. Στην πράξη τότε, πριν από τέσσερα χρόνια, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι αποκάλυπταν την ύπαρξη του πολυπλόκαμου κυκλώματος παράνομων πιστοποιήσεων αναπηρίας.

Η φθοροποιός δράση του Κυρ. Μητσοτάκη

Ομως ουδείς είχε υπολογίσει τον παράγοντα Κυριάκος Μητσοτάκης! Η επιτυχία των δειγματοληπτικών ελέγχων φαίνεται ότι ανακόπηκε με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Ακόμη και αν δεν έχει ανακοπεί όμως, ουδείς γνωρίζει αν έχουν γίνει. Πόσοι έλεγχοι διενεργήθηκαν και ποια είναι τα αποτελέσματά τους. Για να καταλάβουμε ας δούμε τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης διεύθυνσης.

• Το 2017 εξετάστηκαν 266 περιπτώσεις, ενώ υπήρχε τακτική συνεδρίαση της ΕΔΕ κάθε εβδομάδα και συστηματικός προγραμματισμός από την αρχή έως το τέλος του χρόνου.

• Το 2018 οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν 371. Πέραν των όσων ανακαλύφθηκαν, το 60% των αποφάσεων κρίθηκε μη επαρκώς τεκμηριωμένο και αναπέμφθηκε πάλι προς εξέταση!

• Το 2019 που η αριστεία δεν είχε προλάβει να «θολώσει» τα πράγματα εξετάστηκαν 314 περιπτώσεις.

Τι συνέβη το 2020; Σκοτάδι ή καλύτερα ο σκοταδισμός που επέβαλε ο Π. Δουφεξής με τους συνεργάτες του! Οπως πληροφορούμαστε, οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν από καμία έως ελάχιστες. Να δεχτούμε άραγε τη δικαιολογία που ψελλίζουν διάφοροι ότι δήθεν υπήρχε η Covid; Εδώ εισέρχεται βέβαια και ένα ακόμη ερώτημα… Τι έγινε με την αίτηση του Μένιου Φουρθιώτη στα ΚΕΠΑ και άραγε ποια προβλήματα υγείας επικαλέστηκε για να αποφυλακιστεί; Εκεί έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος;

Οσο για το 2021, οι πληροφορίες λένε ότι εξετάστηκαν δειγματοληπτικά μόλις 65 περιπτώσεις! Εκεί όμως που ο διοικητής του ΕΦΚΑ έχει αριστεύσει είναι στο 2022. Οπως μάθαμε, μέχρι τώρα έχουν διεξαχθεί μόλις έξι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Αληθεύει, κύριε Δουφεξή;

Εμείς θεωρούμε ότι κάτι σάπιο κρύβεται στον ΕΦΚΑ. Κάτι σάπιο που για να λάβει διαστάσεις τροφοδοτείται από το «αδιευκρίνιστο» που διατρέχει σύμπασα τη λειτουργία του «επιτελικού» κράτους Μητσοτάκη! Η αριστεία των κομματικά εγκάθετων σε θέσεις διοικητών έχει δημιουργήσει εδώ και τρία έτη έναν όμορφο ηθικό κόσμο, αγγελικά πλασμένο με αδιευκρίνιστα υλικά!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter