Τα κόμματα «εφορμούν» στα ΜΜΕ για τις ευρωεκλογές – Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την προεκλογική προβολή

Τα κόμματα «εφορμούν» στα ΜΜΕ για τις ευρωεκλογές – Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την προεκλογική προβολή

Με το …προεκλογικό χρονόμετρο στο χέρι θα είναι πλέον τα κομματικά επιτελεία, καθώς εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο και τον χρόνο προβολής κόμματων, συνασπισμών κομμάτων και πολιτικών κινήσεων, από τα ΜΜΕ, ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου 2019. 

Είχαν προηγηθεί διαξιφισμοί κυβέρνησης-ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δημιουργήσει θόρυβο, μια ημέρα πριν, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στον επίσημο καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για τη ραδιοτηλεοπτική και διαδικτυακή μετάδοση των θέσεων και του προγράμματος των πολιτικών κομμάτων, διαφημιστικών πολιτικών μηνυμάτων, συνεντεύξεων και ομιλιών. 

 Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ανταπάντησαν εξαπολύοντας πυρά κατά της γαλάζιας παράταξης στην οποία θύμισαν ότι η υπουργική απόφαση προϋπέθετε να έχει λήξει η προθεσμία (6 Μαΐου 2019) για την κατάθεση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου των δηλώσεων συμμετοχής των κομμάτων στις επερχόμενες εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο. 

 Τώρα που ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέξης Χαρίτσης και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς υπέγραψαν την απόφαση και, το απόγευμα της Τετάρτης, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (τεύχος Β΄, Αρ. Φύλλου 1560/8.5.2019) για την προβολή στα ΜΜΕ των κομμάτων τα οποία κατέθεσαν δήλωση κατάρτισης συνδυασμού για τη συμμετοχή τους στις εκλογές που αφορούν στην ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα ποσοστά για τη μετάδοση του χρόνου διαφημιστικών μηνυμάτων στα ΜΜΕ ετέθησαν με επίκεντρο τρεις κατηγορίες κομμάτων και συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων και πολιτικών κινήσεων : α) εκείνα που εκπροσωπούνται στην παρούσα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή έχουν εκλέξει ευρωβουλευτή κατά τις ευρωεκλογές Μαΐου 2014 (40% του συνολικού χρόνου που διατίθεται), β) όσα εκπροσωπούνται στην παρούσα σύνθεση της Βουλής των Ελλήνων ή έχουν εκλέξει βουλευτή κατά τις εθνικές εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 (40% του συνολικού χρόνου) γ) όλα τα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων και πολιτικών κινήσεων, που κατέθεσαν εμπρόθεσμα δήλωση κατάρτισης συνδυασμού για τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 (20%).

Κατά την προεκλογική περίοδο, όπως ορίζεται στην απόφαση, ο συνολικός χρόνος προβολής στα ΜΜΕ θα κατανέμεται , με βάση την αρχή της αναλογικής ισότητας και με γνώμονα την εξασφάλιση την μετάδοση των θέσεων και του προγράμματος των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων και πολιτικών κινήσεων.

Με αυτό το κριτήριο, ενισχύεται το ποσοστό χρόνου μετάδοσης, και σε άλλα κόμματα πέραν από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Χρυση Αυγή, ΚΙΝ.ΑΛ, Κ.Κ.Ε., ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για λόγους ίσης μεταχείρισης , τα κόμματα «ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ», «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» (ΛΑ.Ε.), «ΜΕΤΩΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ» (ΜέΡΑ25) του Γιάνη Βαρουφάκη και «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ» (ΠΑΤ.ΡΙ.Ε.) αν και έχουν ιδρυθεί μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 και δεν συμμετείχαν σε αυτές, θεωρήθηκε ότι εκπροσωπούνται στην παρούσα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω εν ενεργεία ευρωβουλευτών που μετέχουν ως υποψήφιοι στους αντίστοιχους συνδυασμούς που κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο.

Επίσης, το κόμμα «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΜΗ» (Ν.Ε.Ο.) αν και ιδρύθηκε από την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και δεν συμμετείχε σε αυτές, θεωρήθηκε ότι εκπροσωπείται στην παρούσα σύνθεση της Βουλής των Ελλήνων.

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος, θεωρήθηκε ότι στο «Κίνημα Αλλαγής» αντιστοιχεί το ποσοστό και οι ψήφοι που έλαβε στις μεν ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 ο συνασπισμός «ΕΛΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ», στις δε γενικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο συνασπισμός «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ)». Γιατί κρίθηκε έτσι; Διότι αν και ο συνασπισμός με την επωνυμία «Κίνημα Αλλαγής» (ΚΙΝ.ΑΛ.) δεν μετείχε ως τέτοιος στις τελευταίες ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 ούτε στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, βρίσκεται εντός του το ΠΑΣΟΚ . Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μετείχε τόσο στο συνασπισμό «ΕΛΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ», που κατήλθε στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, (όντας μάλιστα το μόνο εν ενεργεία πολιτικό κόμμα του εν λόγω συνασπισμού, μετά την από 14.11.2014 δήλωση αναστολής λειτουργίας του πολιτικού κόμματος «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα»), όσο και στο συνασπισμό «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ)», που κατήλθε στις γενικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Ομοίως, για λόγους ίσης μεταχείρισης, για την κατανομή του χρόνου προβολής στα ΜΜΕ, θεωρείται ότι στο κόμμα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, που κατέθεσε δήλωση κατάρτισης συνδυασμού στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Μαΐου 2019, αντιστοιχεί το ποσοστό και οι ψήφοι που έλαβε ο συνασπισμός «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΠΥΡΙΚΑΥΣΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ – ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ» στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι , σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η ΕΡΤ έχει την υποχρέωση να μεταδίδει σε εθνικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο μια συνέντευξη διάρκειας 45’ του αρχηγού ή εκπροσώπου κάθε πολιτικού κόμματος και συνασπισμού ενώ υποχρεούται να επιτρέπει την απευθείας αναμετάδοση των συνεντεύξεων και να διαθέτει δωρεάν το περιεχόμενο των σχετικών μαγνητοσκοπήσεων ή μαγνητοφωνήσεων σε οποιονδήποτε ιδιωτικό ενημερωτικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό επίγειας μετάδοσης που υποβάλλει αντίστοιχο αίτημα. Επίσης, η ΕΡΤ , καθώς και οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί επίγειας μετάδοσης, αντίστοιχα, έχουν την υποχρέωση να οργανώσουν τρεις, τουλάχιστον, ομαδικές συζητήσεις με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, στις οποίες πρέπει να μετέχουν εκπρόσωποι τουλάχιστον πέντε εξ αυτών των κομμάτων. Ως ώρα μετάδοσης των συζητήσεων αυτών ορίζεται για μεν τους τηλεοπτικούς σταθμούς το διάστημα από 17:00 έως 01:30, για δε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς το διάστημα από 08.00 έως 22.00. Παράλληλα, η ΕΡΤ έχει την υποχρέωση να καλύψει μία προεκλογική συγκέντρωση ή άλλη προεκλογική πολιτική εκδήλωση καθενός από τα πολιτικά κόμματα, την οποία θα επιλέξουν τα ίδια. Επίσης, έχει την υποχρέωση να καλύψει μία προεκλογική συγκέντρωση , η οποία θα διοργανωθεί σε οποιαδήποτε επαρχιακή πόλη. Τα ΜΜΕ υποχρεούνται να διαθέσουν δωρεάν ένα δεκάλεπτο την εβδομάδα από 07:00 έως 01:00, για την παρουσίαση του προγράμματός τους ενώ κατά τη διάρκεια των δεκαλέπτων αυτών επιτρέπεται στα πολιτικά κόμματα να μεταδίδουν διαφημιστικά μηνύματα, τα οποία δεν μπορούν να υπερβούν το ένα τρίτο του εκάστοτε διατιθέμενου δεκάλεπτου χρόνου.   

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/05/08/5cd30eb3825e6352b0079182.pdf

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter