Τα κορυφαία draft picks του ΝΒΑ… στην Ελλάδα!

Τα κορυφαία draft picks του ΝΒΑ… στην Ελλάδα!

Ο Ουέσλι Τζόνσον υπέγραψε στον Παναθηναϊκό έχοντας επιλεχθεί το 2010 στο Νο4 του ντραφτ του ΝΒΑ και το Εurohoops έψαξε και βρήκε ποιες υψηλές επιλογές του παρελθόντος έφτασαν μέχρι τα λημέρια μας και πάτησαν τα παρκέ των ελληνικών γηπέδων… Ανάμεσα τους και ο Τζίμερ Φριντέτ!

Αρκετοί από αυτούς δικαιολόγησαν τις μεγάλες προσδοκίες, που συνόδευαν το ξακουστό όνομα τους. Άλλοι πάλι πέρασαν σχεδόν απαρατήρητοι, αλλά όπως και να ‘χει η μεταγραφή τους αποτέλεσε από μόνη της μια ξεχωριστή στιγμή για το ελληνικό μπάσκετ.

Το Eurohoops έκανε την σχετική έρευνα του και σας παρουσιάζει τους παίκτες, οι οποίοι επιλέχτηκαν μέσα στην πρώτη δεκάδα του ντραφτ και στη συνέχεια της καριέρας του βρέθηκαν στην Ελλάδα για να αγωνιστούν, φορώντας τη φανέλα των… δικών μας συλλόγων.

Από τους Ντομινίκ Ουίλκινς, Μπάιρον Σκοτ, Ουέσλι Τζόνσον και Ρόι Τάρπλεϊ, στους Τζος Τσίλντρες, Αμπντούλ Ραούφ, Εξέβιερ Μακ Ντάνιελ, Ντάνι Βρέινς, Τζίμερ Φριντέτ και Μπενόιτ Μπέντζαμιν! Όλοι τους βρέθηκαν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των μπασκετικών οργανισμών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δημιουργώντας μια λίστα που θα «φρεσκάρει» τη μνήμη των παλαιότερων και – παράλληλα – θα εμπλουτίσει τις γνώσεις των νεότερων.

Να σημειωθεί ότι το υψηλότερο «draft pick» που έχει πατήσει το πόδι του στα ελληνικά παρκέ ήταν στο Νο 3, ενώ η καταγραφή γίνεται σύμφωνα με τη σειρά επιλογής του κάθε παίκτη ξεκινώντας από το υψηλότερο. Πάμε λοιπόν…

Νο3

Ντομινίκ Ουίλκινς (Παναθηναϊκός)

Ο «hall of famer» Ντομινίκ ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1995 για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, με τον οποίο κατέκτησε, στην σεζόν που ακολούθησε, το πρώτο πρωτάθλημα Ευρώπης για την χώρα μας, στο final-4 του Παρισιού το 1996. Ο «human highlight film», όπως ήταν το παρατσούκλι του στο ΝΒΑ, για την εκπληκτική ταχύτητα που κάρφωνε στο αντίπαλο καλάθι, επιλέχτηκε στο Νο 3 του Ντραφτ το 1982 από τους Ατλάντα Χοκς, των οποίων αποτέλεσε τον ηγέτη για περισσότερο από μια δεκαετία. Συμμετείχε σε 9 Ολ Σταρ γκέιμ και ήταν νικητής δυο φορές στον διαγωνισμό καρφωμάτων.

Μαχμούντ Αμπντούλ Ραούφ (Άρης)

Ο χαρισματικός πλέι μέικερ επιλέχτηκε στο Νο 3 του ντραφτ το 1990 από τους Ντένβερ Νάγκετς, όπου αγωνίστηκε για μια 12ετία, κάνοντας τα σημαντικότερα πράγματα στην καριέρα του. Στην Ελλάδα τον έφερε ο Άρης τη σεζόν 2006-07 σε ηλικία 37 ετών.

Μπενόιτ Μπέντζαμιν (Περιστέρι)

Ο θηριώδης σέντερ αποτέλεσε επιλογή των Λος Άντζελες Κλίπερς στο Νο 3 του ντραφτ το 1985. Στην χώρα μας ήρθε 12 χρόνια αργότερα (1997) για λογαριασμό του Περιστερίου, με προπονητή τον Αργύρη Πεδουλάκη, ωστόσο εμφανίστηκε με αρκετά παραπανίσια κιλά κι αντικαταστάθηκε πριν τελειώσει η σεζόν, από τον Γκαρθ Τζόζεφ, ο οποίος του έμοιαζε στο στιλ, όχι, όμως, και στην ποιότητα.

Νο4

Μπάιρον Σκοτ (Παναθηναϊκός)

Ο πρωταθλητής με τους Λέικερς, σούτινγκ γκαρντ, αγωνίστηκε για μια χρονιά (1997-98) στην Ευρώπη – πριν βάλει τέλος στην καριέρα του – κι αυτή ήταν στον Παναθηναϊκό, τον οποίο βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Σκοτ ήταν επιλογή των Σαν Ντιέγκο Κλίπερς στο Νο 4, αλλά έγινε ανταλλαγή και κατέληξε στους Λέικερς, κατακτώντας, έτσι, 3 πρωταθλήματα στο ΝΒΑ. Πλέον είναι προπονητής, όμως πέρσι απολύθηκε από την ομάδα του Λος Άντζελες.

Εξέβιερ ΜακΝτάνιελ (Ηρακλής)

Ο εκρηκτικός φόργουορντ επιλέχτηκε το 1985 στο Νο 4 από τους Σιάτλ Σουπερσόνικς και δέκα χρόνια αργότερα κόσμησε με την παρουσία του το ελληνικό πρωτάθλημα φορώντας την φανέλα του Ηρακλή την σεζόν 1995-96.

Κρις Μόρις (Ολυμπιακός)

Ο γεννημένος στην Ατλάντα φόργουορντ αποφάσισε να εγκαταλείψει το ΝΒΑ για πρώτη και μοναδική φορά στην καριέρα του, ερχόμενος το καλοκαίρι του 1999 στον Ολυμπιακό, έχοντας υπογράψει συμβόλαιο διετούς διάρκειας με την ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη. Ωστόσο δεν κατάφερε να προσαρμοστεί κι έφυγε νωρίτερα, αλλά ο ίδιος διεκδίκησε δικαστικώς όλο του το συμβόλαιο. Αντικαταστάτης του ο Μπλου Έντουαρντς σε μια σεζόν, όπου οι ερυθρόλευκοι «ψώνισαν» αρκετά από το ΝΒΑ, καθώς είχαν στο ρόστερ τους και τον Χόλιγουντ Ρόμπινσον, όμως απέτυχαν να κατακτήσουν κάποιο τίτλο. Ο Μόρις επιλέχτηκε από τους Νιου Τζέρσεϊ Νετς στο Νο 4 του ντραφτ το 1988.

Ουέσλι Τζόνσον (Παναθηναϊκός)

Ο 32χρονος γκαρντ-φόργουορντ είναι το “new entry” στη λίστα μας, αφού ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε μόλις και τον ανακοίνωσε (22/7). Έπαιξε εννιά χρόνια στο ΝΒΑ με τελευταίο του σταθμό στην κορυφαία λίγκα τους Ουίζαρντς, πριν αποφασίσει να πάρει τις βαλίτσες του και να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Νο5

Ντάνι Βρέινς (ΑΕΚ)

Το πρώτο πραγματικά μεγάλο όνομα που αγωνίστηκε στα ελληνικά γήπεδα. Ο Βρέινς επιλέχτηκε στο Νο 5 του ντραφτ το 1981 από τους Σιάτλ Σουπερσόνικς, αλλά δόθηκε με ανταλλαγή στην Φιλαντέλφια. Η ΑΕΚ του Μάκη Ψωμιάδη έκανε την υπέρβαση, φέρνοντας τον στη χώρα μας, όπου αγωνίστηκε τη σεζόν 1988-89.

Νικολόσζ Τσικιτσβίλι (Πανιώνιος)

Ο πανύψηλος (2,13μ.) Γεωργιανός φόργουορντ δεν μπόρεσε ποτέ να δικαιολογήσει την παρουσία του στο Νο 5 του ντραφτ το 2002. Αυτοί που… ψώνισαν από σβέρκο ήταν οι Ντένβερ Νάγκετς που πίστεψαν ότι βρήκαν το νέο Νοβίτσκι. Φευ. Ο θησαυρός αποδείχτηκε… άνθρακας και πολύ γρήγορα ο Τσικιτσβίλι έγινε γυρολόγος. Έτσι, τα βήματα του τον έφεραν το 2009 στον Πανιώνιο, όπου πρόλαβε να αγωνιστεί στο ξεκίνημα εκείνης της σεζόν, αλλά έφυγε πολύ γρήγορα, αποφασίζοντας απροειδοποίητα να εγκαταλείψει τους «κυανέρυθρους» για τη Φουενλαμπράδα. Τα τελευταία χρόνια βγάζει αρκετές χιλιάδες δολάρια, παίζοντας μπάσκετ στην Ασία και σε χώρες όπως το Ιράν, ο Λίβανος, η Ιαπωνία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Νο6

Τζος Τσίλντρες (Ολυμπιακός)

Αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή στο ελληνικό μπάσκετ. Ο «αφάνας» έπαιξε δυο σεζόν στον Ολυμπιακό προερχόμενος από τους Ατλάντα Χοκς κι ερχομός του στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2008, προκάλεσε… αίσθηση τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο ΝΒΑ, κυρίως γιατί ήταν μόλις 25 χρονών. Τα «γεράκια» τον επέλεξαν στο Νο 6 του ντραφτ το 2004, ενώ με τον Ολυμπιακό κατέκτησε ένα κύπελλο Ελλάδας το 2010 κι έφτασε μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας την ίδια χρονιά. Χαρακτηριζόταν από τα αλτικά του προσόντα, αλλά και το περίεργο στιλ με το οποίο σούταρε. Εξακολουθεί να αγωνίζεται, άλλωστε δεν τον πήραν τα χρόνια είναι μόλις 34 ετών, με την καριέρα του, ωστόσο να έχει πάρει την κατιούσα, καθώς έφτασε να παίζει στην Αυστραλία και εσχάτως στην… Ιαπωνία.

Νο7

Ρόι Τάρπλεϊ (Άρης, Ολυμπιακός, Ηρακλής, Έσπερος)

Ο αδικοχαμένος Ρόι δεν μπόρεσε να νικήσει ποτέ τους «δαίμονές» του. Αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα με εθισμούς που δεν ξεπέρασε, τελικά, ποτέ και εξαιτίας αυτών αναγκάστηκε να φύγει από το ΝΒΑ, όπου είχε επιλεγεί στο Νο 7 του ντραφτ το 1986 από τους Ντάλας Μάβερικς. Έτσι, ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη την σεζόν 1992-93. Με τους Θεσσαλονικείς κατέκτησε το κύπελλο κυπελλούχων κι ένα χρόνο αργότερα έπαιξε στον Ολυμπιακό, παίρνοντας το νταμπλ. Προσπάθησε να επιστρέψει στις ΗΠΑ, αλλά δεν τα κατάφερε και επέστρεψε στην χώρα μας για να αγωνιστεί στους Ηρακλή και Έσπερο.

Θερλ Μπέιλι (Πανιώνιος)

Ο καταπληκτικός σέντερ ήταν επιλογή στο Νο 7 από τους Γιούτα Τζαζ το 1983. Μετά από 12ετη καριέρα στο ΝΒΑ, ο Μπέιλι ήρθε στην Ευρώπη και στον Πανιώνιο τη σεζόν 1994-95, κοσμώντας με την παρουσία του το ελληνικό πρωτάθλημα.

Νο8

Ράντι Ουάιτ (Περιστέρι, Άρης)

Ο… ευτραφής φόργουορντ επιλέχτηκε το 1989 από τους Ντάλας Μάβερικς στο Νο 8. Μετά από πέντε χρόνια στο ΝΒΑ ήρθε κατευθείαν στο Περιστέρι το 1994, με τους «κυανοκίτρινους» να είναι η ομάδα, η οποία τον έφερε για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Στην γηραιά ήπειρο έμεινε μέχρι το τέλος της καριέρας του το 1999, όπου βρέθηκε για λίγους αγώνες στον Άρη.

Σον Ρίσπερτ (Ολυμπιακός, Νήαρ Ηστ)

Ο απόφοιτος του Μίτσιγκαν Στέιτ ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1999. Ωστόσο ένα πρόβλημα με τα χαρτιά του, αλλά και με τους υπεράριθμους ξένους που υπήρχαν τότε στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί με την ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη παρά μόνο σε έναν αγώνα κυπέλλου με την ΑΕΚ. Αργότερα έπαιξε κανονικά στη Νήαρ Ηστ. Ήταν επιλογή των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς στο Νο 8 του ντραφτ το 1995.

Νο9

Ρολάντο Μπλάκμαν (ΑΕΚ)

Ο εξαιρετικά μυαλωμένος σούτινγκ γκαρντ επιλέχτηκε το 1981 στο Νο 9 του ντραφτ από τους Ντάλας Μάβερικς. Με σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ ο Μπλάκμαν ήρθε στην ΑΕΚ τη σεζόν 1994-95, όταν ο Ολυμπιακός είχε στο ρόστερ του τον Έντι Τζόνσον (Νο 29) κι έχει μείνει αξέχαστος στους φίλους της Ένωσης. Ακολούθησε καριέρα προπονητή και είχε βρεθεί, ως βοηθός, στο τεχνικό τιμ της Εθνικής Γερμανίας.

Κλιφ Λέβινγκστον (ΠΑΟΚ)

Ο πρωταθλητής του ΝΒΑ, εις διπλούν, με τους Σικάγο Μπουλς είχε επιλεγεί στο Νο 9 του ντραφτ το 1982 από τους Ντιτρόιτ Πίστονς και στην Ελλάδα τον έφερε ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 1992-93. Ο «ταύρος» όπως τον αποκαλούσαν έγινε γρήγορα αγαπητός στους φιλάθλους, αγωνιζόμενος για πρώτη φορά στην καριέρα του εκτός ΗΠΑ. Γεύτηκε την πίκρα του αποκλεισμού από την Μπενετόν στον ημιτελικό του final-4 του κυπέλλου πρωταθλητριών, που φιλοξενήθηκε στο ΣΕΦ.

Μπραντ Σέλερς (Άρης)

Ο «δαντελένιος» σέντερ ήταν μέλος του Άρη στο τελευταίο πρωτάθλημα της… αυτοκρατορίας το 1991. Επιλογή των Σικάγο Μπουλς στο Νο 9 το 1986 εγκατέλειψε γρήγορα το ΝΒΑ για να έρθει στην Ευρώπη, με πρώτο σταθμό της καριέρας του την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ήταν από τους πρωταγωνιστές των «κιτρίνων» στους συναρπαστικούς τελικούς εκείνης της σεζόν κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Πάτρικ Ο’Μπράιαντ (Καβάλα)

Το 2006 επιλέχθηκε στο Νο9 του ντραφτ από τους Ουόριορς, αλλά τα επόμενα τέσσερα χρόνια αγωνίστηκε σε 90 συνολικά ματς στο ΝΒΑ. Και η πρώτη του ομάδα πέρα από το ΝΒΑ και το NBDL ήταν η Καβάλα. Δεν ολοκλήρωσε τη σεζόν 2011-12 στη Μακεδονία, καθώς ξεκίνησε μια περιήγηση σε διάφορες χώρες έχοντας τα τελευταία χρόνια ως μόνιμο σταθμό του την Ταϊβάν.

Ρέτζι Θίους (Άρης)

Ο Άρης έφερε τον βετεράνο σκόρερ για μια… βραδιά στην Ελλάδα. Ο Θίους αγωνίστηκε στον τελικό του κυπέλλου το 1993, αλλά οι Θεσσαλονικείς έχασαν από τον Παναθηναϊκό με 96-89. Με πλούσια καριέρα στο ΝΒΑ επιλέχτηκε στο ντραφτ του 1978 από τους Σικάγο Μπουλς στο Νο 9.

Νο10

Τζίμερ Φριντέτ (Παναθηναϊκός)

Κλέι Τόμπσον, Καουάι Λέοναρντ, Τζίμι Μπάτλερ, Αϊζάια Τόμας και αρκετά ακόμα σπουδαία ονόματα επιλέχθηκαν πιο χαμηλά από τον Τζίμερ Φριντέτ που έφτασε στο Νο10 του draft το 2011 από τους Μπακς που τον έδωσαν, όμως, με ανταλλαγή στους Κινγκς.

Πρόκειται φυσικά για ένα στοιχείο που δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι για τη μετέπειτα πορεία των συγκεκριμένων παικτών, οι οποίοι σίγουρα πραγματοποιούν καλύτερη καριέρα από τον Αμερικανό των “πρασίνων”. Την ίδια στιγμή όμως επιβεβαιώνει τις τρομερές ικανότητες που διέθετε και διαθέτει ο 30χρονος σκόρερ.

O Παναθηναϊκός φέρνει στην Ελλάδα τον πολύ σπουδαίο σουτέρ, που μαζί με τον Ουέσλι Τζόνσον δημιουργούν ένα δίδυμο με τεράστιες προσδοκίες, που όμοιο του δεν είχε έρθει ποτέ στο παρελθόν μαζί στην… πράσινη ομάδα!

Ουίλι Άντερσον (Ολυμπιακός, ΑΕΚ)

Ο ευέλικτος σμολ φόργουορντ επιλέχτηκε στο Νο 10 από τους Σαν Αντόνιο Σπερς το 1988. Στην Ελλάδα τον έφερε ο Ολυμπιακός το 1996, αλλά δεν ολοκλήρωσε την σεζόν, καθώς ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τον αντικατέστησε και δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει το τριπλ κράουν. Την επόμενη χρονιά (1997-98) αγωνίστηκε με την ΑΕΚ, όπου είχε πολύ καλύτερη παρουσία υπό τις οδηγίες του Γιάννη Ιωαννίδη, όμως δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει κάποιο τίτλο.

Τζεφ Μαλόουν (ΒΑΟ)

Η απόκτηση του δύο φορές Ολ Σταρ σούτινγκ γκαρντ από τον ΒΑΟ είχε προκαλέσει… αίσθηση το 1996. Τη μοναδική σεζόν (1996-97) που ο Βυζαντινός συμμετείχε στην Α1 ευτύχησε να έχει τον Τζεφ Μαλόουν στις τάξεις του, έστω και στο «κύκνειο άσμα» της σπουδαίας καριέρας του, με παράσημο τη νίκη επί του – μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης – Ολυμπιακού. Αποτέλεσε επιλογή στο Νο 10 του ντραφτ το 1983 από τους Ουάσινγκτον Μπούλετς.

*Οριακά εκτός της λίστας έμειναν οι Έισι Λο (Ολυμπιακός), Τζον Σάλεϊ (Παναθηναϊκός) και Γκαρι Τρεντ (Πανελλήνιος), οι οποίοι επιλέχτηκαν στο Νο 11 του ντραφτ!

Πηγή: Eurohoops

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter