Τα κρίσιμα σημεία της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Ιταλία

Τα κρίσιμα σημεία της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Ιταλία

Καθώς Ελλάδα – Ιταλία προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, η προσοχή όλων στην ημεδαπή πρέπει να στρέφεται σε συγκεκριμένα σημεία αυτής διότι η χώρα μας ενεργεί υπό το κράτος της πίεσης των εξελίξεων στη Ν.Α. Μεσόγειο και της υπογραφής του τουρκολιβυκού μνημονίου κατανόησης.

Πρώτον και κυριότερο αν λαμβάνεται υπόψη το δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Κι αυτό διότι η χώρα μας προχωρά στην οριοθέτηση με την Ιταλία χωρίς να έχει επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της όπως έχει δικαίωμα από το 1982 κάτι που θα ήταν και το λογικό.

Δεύτερον άτι που επισημαίνει με δημόσια ανάρτησή του και ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς), τι επήρεια αναγνωρίζει στα ελληνικά μικρά νησιά του Ιουνίου κάτι που θα επηρεάσει εκ των πραγμάτων και τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για το ίδιο θέμα.

Σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα αλιείας στο Ιόνιο χρήσιμο θα ήταν ό,τι ισχύει για τους Ιταλούς αλιείς να ισχύσει και για τους Έλληνες συναδέλφους τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter