Τα κτίρια του υπουργείου Πολιτισμού κοστίζουν 1,4 εκατ. ευρώ ετησίως στον προϋπολογισμό

Τα κτίρια του υπουργείου Πολιτισμού κοστίζουν 1,4 εκατ. ευρώ ετησίως στον προϋπολογισμό

Πολλά ερωτήματα εγείρουν οι κινήσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σε ότι αφορά το κτιριακό πρόβλημα του υπουργείου. Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο περιλαμβάνει διάσπαρτες υπηρεσίες, έλλειψη χώρου αλλά και κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 1,4 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε εκπονήσει ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, κοστολογημένο και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που έδινε λύση στα προβλήματα του κτιρίου.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, το σχέδιο περιλάμβανε τρία κτήρια που ανήκουν σε δημόσιους φορείς. Το πρώην ξενοδοχείο Ματζέστικ στην οδό Πανεπιστημίου, ιδιοκτησίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το παλιό Εθνικό Τυπογραφείο και μετέπειτα Πρωτοδικείο στην οδό Σταδίου, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το πρώην ξενοδοχείο Αμπασαντέρ και στη συνέχεια παλιό Εφετείο στην οδό Σωκράτους, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εργασίας. Το κόστος ανακατασκευής των παραπάνω κτιρίων επρόκειτο να συμψηφιστεί με τα μελλοντικά μισθώματα προς τους φορείς του Δημοσίου στους οποίους ανήκουν, ενώ η διάρκεια της μίσθωσης θα ήταν μακροχρόνια για να εξασφαλιστεί η απόσβεση του κόστους.

Ήταν μια λύση η οποία χαρακτηρίζονταν στο υπουργείο ως απολύτως επωφελής οικονομικά για το Ελληνικό Δημόσιο, συμβάλλοντας παράλληλα στην αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα της περιοχής γύρω από την πλατεία Ομονοίας. Τελικά το πρώην ξενοδοχείο Αμπασαντέρ και μετέπειτα παλιό Εφετείο από το υπουργείο Πολιτισμού που προοριζόταν κατέληξε στο υπουργείο Τουρισμού, ενώ και το υπόλοιπο σχέδιο «πάγωσε» από τη Λίνα Μενδώνη

Συγκεκριμένα η υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκης αντί να προκρίνει αυτή την έτοιμη λύση του κτηριακού προβλήματος, ακύρωσε το σχέδιο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, καταδικάζοντας το Υπουργείο Πολιτισμού στην ακατάλληλη Μπουμπουλίνας και τα υπόλοιπα κτήρια. Έτσι από τη μια τα προβλήματα των διάσπαρτων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ συνεχίζονται και από την άλλη το υψηλό οικονομικό κόστος παραμένει με το υπουργείο να καταβάλλει ετησίως μισθώματα ύψους 1,4 εκ. ευρώ για τα κτήρια που χρησιμοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr.

Επιπλέον, το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας που στεγάζει σήμερα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού παραχωρήθηκε το 2013 εν μία νυκτί στο ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με άλλα 27 ακίνητα του Δημοσίου. Στη συνέχεια το ΤΑΙΠΕΔ το εκποίησε και το Δημόσιο αναγκάστηκε να το επαναμισθώσει με δυσμενέστατους όρους, καταβάλλοντας υψηλότατο ενοίκιο και αναλαμβάνοντας παράλληλα την κάλυψη όλων των εξόδων συντήρησης του κτιρίου.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι γιατί η κ. Μενδώνη δεν αξιοποίησε αλλά αντίθετα εγκατέλειψε τη λύση που είχε έτοιμη η προηγούμενη πολιτική ηγεσία; Τη στιγμή μάλιστα που μια από τις πρώτες αποφάσεις της ως υπουργός ήταν η σύσταση επιτροπής για τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας και των κτηριακών εγκαταστάσεων των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, στην οποία αναβάθμισε διορίζοντας ως μέλος τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ κ. Τσακοπιάκο;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter