Τα λάθη και οι παραλείψεις που έφτασαν τον Ερυθρό Σταυρό στο σημείο μηδέν

Τα λάθη και οι παραλείψεις που έφτασαν τον Ερυθρό Σταυρό στο σημείο μηδέν

Αλυσιδωτά_x000D_
λάθη, προσωπικές στρατηγικές, έριδες και άνθρωποι που διοίκησαν τον Ερυθρό_x000D_
Σταυρό τα τελευταία χρόνια σαν να ναι «τσιφλίκι» τους, οδήγησαν τον Ερυθρό_x000D_
Σταυρό στη σημερινή κατάσταση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, από το 2013 μέχρι και τον περασμένο Φλεβάρη η Διεθνής Ομοσπονδία είχε κρούσει επανειλημμένα προς όλες τις διοικήσεις τον κώδωνα του κινδύνου εάν δεν συμμορφώνονταν με τις υποδείξεις της.

Το Documento από τον Ιούλιο του 2017 με δημοσιεύματα του είχε αναδείξει τα όσα συνέβαιναν στον Ερυθρό Σταυρό και την κρισιμότητα της κατάστασης. Μάλιστα το συγκεκριμένο δημοσίευμα είχε αποκαλύψει και την επιστολή του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ημισελήνου Ταταντέρου Κονόε προς το τότε ΔΣ του Ερυθρού Σταυρού με την οποία ουσιαστικά έθετε θέμα οριστικής παύσης λειτουργίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εξαιτίας του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του.

Το Φεβρουάριο του 2018 ορίστηκε με δικαστική απόφαση νέα διοίκηση η οποία είχε μεταβατικό χαρακτήρα. Η συγκεκριμένη διοίκηση υπό τον πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή, έναν έμπειρο διπλωμάτη με μεγάλη εμπειρία ο οποίος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ κλήθηκαν να διαχειριστούν μία δύσκολη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο Ερυθρός Σταυρός. Ουσιαστικά μέσα σε 4 μήνες έπρεπε να προχωρήσουν στη διενέργεια εκλογών και τη δημιουργία νέου καταστατικού με το οποίο θα γινόταν άνοιγμα σε εγγραφές νέων μελών και στη συνέχεια εκλογές με νέα διευρυμένη βάση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Οι εκλογές και το παρασκήνιο

Οι εκλογές πράγματι διενεργήθηκαν στις 3 Ιουνίου 2018 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Είχε προηγηθεί ένα οργιώδες παρασκήνιο. Όπως είχε αποκαλύψει το Documento, άνθρωποι οι οποίοι συνδέονταν με παλαιότερες διοικήσεις κινούνταν παρασκηνιακά με στόχο να αποκτήσουν και πάλι τον έλεγχο στον ΕΕΣ. Στο πλαίσιο αυτό επιχείρησαν να δημιουργήσουν προβλήματα για την ομαλή διενέργεια των εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα περιφερειακά τμήματα αρνήθηκαν να συνεργαστούν προφανώς μη αντιλαμβανόμενα την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ υπήρξαν ακόμη και απειλητικά μηνύματα ή τηλεφωνικές απειλές σε μέλη της σημερινής διοίκησης για τα οποία έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές.

Τα ερωτήματα για το μέλλον

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει.

«Η αλήθεια είναι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές διαβουλεύσεις για την αποφυγή «παγωμένης» απειλής από το 2013, συνεπεία κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης παλαιότερων – διορισμένων από την Πολιτεία διοικήσεων, για γεγονότα γνωστά στην κοινή γνώμη.

Η παρούσα τακτική διοίκηση του Ε.Ε.Σ. ανέλαβε έναν εκ φύσεως δύσκολο ρόλο, αυτόν του να έλθει αντιμέτωπη με δυσεπίλυτα προβλήματα, που ανέκυψαν από παλαιότερες «αμαρτίες» με την ανοχή της Πολιτείας και δίχως να έχει ούτε ίχνος παράτασης χρόνου είχε να αντιμετωπίσει ακόμα και την χρεωκοπία του Ε.Ε.Σ.

Υπενθυμίζουμε ότι η σημερινή Διοίκηση είναι η πρώτη, μετά τόσα χρόνια, που εξελέγη από την βάση και δεν διορίστηκε. Από τις αρχές Ιουνίου 2018, λοιπόν, αναλάβαμε την ευθύνη να δρομολογήσουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο Ε.Ε.Σ. να επανέλθει σε κανονική πορεία, αποδεχόμενοι τις δεσμεύσεις των προηγούμενων διοικήσεων απέναντι στη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου στη βάση τριών προαπαιτούμενων σημείων:

1. Τροποποίηση υπάρχοντος καταστατικού και σύγκληση Γενικής Συνέλευσης προς έγκρισή του

2. Διεύρυνση της βάσης μελών

3. Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για προκήρυξη εκλογών

Ως προς το 1ο, έχει ήδη ολοκληρωθεί και κατατεθεί από την αρμόδια επιτροπή επικαιροποιημένο, σύγχρονο καταστατικό. Η δε σύγκληση Γενικής Συνέλευσης προγραμματίζεται συντόμως.

Ως προς 2ο, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πλήθος επισκέψεων του Προέδρου Ε.Ε.Σ. κ. Νικολάου Οικονομόπουλου, συνοδευόμενου από κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων του Ε.Ε.Σ., σε Περιφερειακά Παραρτήματα σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και διαμόρφωσης συνθηκών για τη δραστηριοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων νέων μελών. Η εκστρατεία αυτή συνεχίζεται και εντείνεται, ενώ αρωγοί στάθηκαν τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα.

Συνεπώς, τα δύο από τα τρία προαπαιτούμενα έχουν ήδη υλοποιηθεί με βάση τις προϋπάρχουσες συμφωνίες. Κατόπιν αυτού εγείρονται ερωτηματικά διότι ενώ σε παλαιότερες διοικήσεις που ήταν διορισμένες από την πολιτεία δίνονταν παρατάσεις ετών, εν τούτοις στην παρούσα εκλεγμένη διοίκηση δεν δίνεται παράταση ενός μηνός, όπως είχε ζητηθεί, παρά τα βήματα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί» δήλωσε πριν μερικές μέρες ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Νικόλαος Οικονομόπουλος. Ωστόσο ο σε δηλώσεις του στο «Πρακτορείο Fm 104,9» ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, επέρριψε ευθύνες στη σημερινή Διοίκηση.

«Η σωτηρία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μετά τις εκλογές ήταν αποκλειστική ευθύνη του εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου. Η διοίκηση Αλεξανδρή, την οποία εμείς καταφέραμε να διοριστεί μέσα από απόφαση δικαστηρίου και που ήταν η τελευταία διορισμένη διοίκηση, έκανε εκλογές κι εκλέχθηκε η καινούργια διοίκηση, η διοίκηση Οικονομόπουλου, η οποία δεν ανταποκρίθηκε σε μια από τις δεσμεύσεις που είχε απέναντι στον διεθνή Ερυθρό Σταυρό» συμπλήρωσε ο κ. Μπασκόζος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter