Τα λάθη που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στην Ερέτρια – Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες

Τα λάθη που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στην Ερέτρια – Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες

Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν προκύψει και αναζητούν απαντήσεις μετά το τραγικό εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο Γυμνό του δήμου Ερέτριας, το μεσημέρι της Πέμπτης και είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία μέλη συνεργείου του Άκτωρα, που συνεργαζόταν με τον ΔΕΔΔΗΕ και να τραυματιστεί ένας ακόμη εργαζόμενος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο πρόεδρος τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, εκφράζοντας την θλίψη του για το τραγικό συμβάν, τόνισε πως έπρεπε να έχει γίνει διακοπή ρεύματος για την εκτέλεση των εργασιών, πράγμα το οποίο δεν έγινε ποτέ. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση όσων κάνουν αντίστοιχη δουλειά. Δεν είναι εκπαίδευση να είναι μόνο μια φορά και να τελειώσει γιατί το αντικείμενο είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει να εκπαιδεύονται καθημερινά και συχνά, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο προσωπικό», είπε ο κ. Μανιάτης.

Για το θέμα αυτό μίλησε στο ΜEGA και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδας, Αλέκος Φλέγγας. Όπως σημείωσε τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει 12 θανατηφόρα ατυχήματα ηλεκτρολόγων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κατά τις εργασίες δεν είχε γίνει διακοπή ρεύματος και, όπως είπε, υπάρχει ευθύνη γι’ αυτό. «Θα αποκαλυφθεί αν κάποιοι από τους τεχνικούς είχαν τις σχετικές άδειες και πόσο έμπειροι ήταν», σχολίασε. Ο κ. Φλέγγας υποστήριξε ότι ευθύνες έχει ο εργοδηγός, ενώ τόνισε πως τα αίτια θα διερευνηθούν. Μάλιστα αποκάλυψε πως πολλές φορές ο ΔΕΔΔΗΕ δεν προσλαμβάνει ειδικευμένους, αντιθέτως η εκπαίδευση γίνεται πάνω στις κολώνες.

Από το πρωί της Πέμπτης υπήρχε προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ στο σημείο και οι άτυχοι εργάτες αφότου ήρθε το ρεύμα συνέχισαν υπό χαμηλή τάση να εργάζονται και συνέβη το μοιραίο. Ωστόσο, φαίνεται πως το καλώδιο που οι εργαζόμενοι τραβούσαν κόπηκε και ακούμπησε στο σύρμα της πάνω μέσης τάσης με αποτέλεσμα να κεραυνοβοληθούν με 20.000 βολτ και να πεθάνουν ακαριαία.

Από το φονικό χτύπημα του ρεύματος οι τρεις άνδρες, ο 45χρονος Α.Μ αλβανικής καταγωγής και πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, ο 43χρονος Γ.Κ και ο 55χρονος Γ.Τ επίσης πατέρας τριών παιδιών, πέθαναν ακαριαία χωρίς να προλάβουν να κάνουν την παραμικρή κίνηση για να σωθούν.

Το τραγικό περιστατικό έγινε μόλις 50 μέτρα από την κεντρική πλατεία του χωριού και μπροστά στα μάτια δεκάδων κατοίκων, που παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα τα όσα είχαν συμβεί. Μιλώντας στο MEGA, αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας και κάτοικος της περιοχής περιέγραψε τα όσα είδε. Σύμφωνα με τον Γεώργιο Λάμπρου, ο οποίος βρισκόταν λίγα μέτρα από το θανατηφόρο συμβάν, ο ένας εκ των τεχνικών κρεμόταν φλεγόμενος «σα λαμπάδα» από την κολώνα, ενώ οι υπόλοιποι ήταν σκοτωμένοι στο δρόμο.

Ο μοναδικός που μέχρι ώρας φαίνεται να έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, καθώς νοσηλεύεται στο νοσοκομείο είναι το τέταρτο μέλος του συνεργείου και χειριστής τους γερανοφόρου, ο οποίος αν και χτυπήθηκε από το ρεύμα υψηλής τάσης, ωστόσο στάθηκε τυχερός εξαιτίας του σημείου που βρίσκονταν εκείνη την ώρα.

Στο εισαγγελέα οι τρεις συλληφθέντες

Στον εισαγγελέα της Χαλκίδας οδηγούνται σήμερα λίγο μετά τις 10:00 το πρωί οι τρεις συλληφθέντες, για το τραγικό δυστύχημα οι οποίοι συνελήφθησαν χθες. Πρόκειται για τον εργοδηγό, τον υπεύθυνο μηχανικό του έργου, αλλά και την επιβλέπουσα στις εργασίες οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας.

H ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε ανακοίνωσή της για το τραγικό περιστατικό αναφέρει:

«Η Διοίκηση και οι άνθρωποι του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της εταιρείας ΑΚΤΩΡ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το τραγικό δυστύχημα στο Γυμνό Ερέτριας, που είχε ως αποτέλεσμα το χαμό τριών συναδέλφων μας, και τον τραυματισμό ενός ακόμα. Από την πρώτη στιγμή εκπρόσωποι της εταιρείας έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να ενημερωθούν για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος, και βρίσκονται σε απόλυτη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

Η εταιρεία εκφράζει τη δέσμευσή της να σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και του τραυματία συναδέλφου μας, στον οποίο ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση».

Έρευνα από το υπουργείο Εργασίας

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος στην Εύβοια. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) βρέθηκε ήδη από χθες στο σημείο, προκειμένου να εξακριβώσει, σε συνεργασία με τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα και να διερευνήσει κατά πόσο τηρούνταν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, που προβλέπει η νομοθεσία γι’ αυτού του είδους τις εργασίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter