Τα… μαθηματικά βγάζουν κακοπληρωμένο τον Γιάννη!

Τα… μαθηματικά βγάζουν κακοπληρωμένο τον Γιάννη!

Ο ετήσιος μισθός που του αξίζει σύμφωνα με τη «φόρμουλα Μπέρι» είναι υπερδιπλάσιος.

Το συμπέρασμα εξάγεται από τον μαθηματικό τύπο που σκαρφίστηκε ένας καθηγητής ονόματι Καρλ Μπέρι, διδάκτωρ Οικονομικής Επιστήμης στο Σάουθερν Γιούτα. Ο «τρελός επιστήμονας» από την πολιτεία των μορμόνων έριξε στο κοκτέιλ ένα τσουβάλι από μπασκετικά στατιστικά για να υπολογίσει την αξία κάθε νίκης, κάθε ήττας, κάθε καλαθιού. Στον παρονομαστή του κλάσματος έγραψε το μεροκάματο του αθλητή. Και όταν έκανε τη σούμα, βρήκε ότι ουδείς έβγαζε μεγαλύτερο πηλίκο από τον Γιάννη μας!

Ο «Greek freak» πληρώθηκε 24.157.303 δολαριάκια για τη σεζόν που πλησιάζει στην τελική ευθεία της, αλλά ο ετήσιος μισθός που του άξιζε –βάσει της «φόρμουλας Μπέρι»– είναι υπερδιπλάσιος: 53.650.053 δολάρια. Οι επόμενοι της λίστας είναι οι βασικοί αντίπαλοι του Αντετοκούνμπο για το έπαθλο του κορυφαίου αμυντικού (ο Γάλλος Ρούντι Γκομπέρ της Τζαζ) και του πολυτιμότερου παίκτη (ο Τζέιμς Χάρντεν των Ρόκετς), με τέταρτο τον Μαυροβούνιο Νίκολα Βούτσεβιτς, τον οποίο η εθνική μας θα αντιμετωπίσει στην πρεμιέρα του Μουντομπάσκετ.

Το τετραετές συμβόλαιο των 100 εκατομμυρίων που υπέγραψε ο Γιάννης το 2017 μπορεί να θάμπωσε με τα μηδενικά του τη χειμαζόμενη από την ύφεση Ελλάδα, αλλά δεν ήταν δα επανάσταση για τα οικονομικά δεδομένα του ΝΒΑ. Είναι περισσότεροι από 30 οι αστέρες που μάζεψαν περισσότερο χαρτί μέσα στο 2018-19, με ταβάνι τα 34 εκατομμύρια του Στεφ Κάρι και τα 33 του ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Ο Αντετοκούνμπο άφησε αρκετό χρήμα στο τραπέζι, ώστε να αποκτήσουν οι Μπακς περιθώρια ευελιξίας στην αγορά για να του φέρουν καλύτερους συμπαίκτες. Οπερ και εγένετο! Το εννεαψήφιο ντιλ εκπνέει το 2021 και αφήνει τον περιζήτητο νυμφίο απροστάτευτο στο έλεος της ελεύθερης αγοράς. Εάν φέτος έπεσαν τα τείχη αρκετών πόλεων για τον Αντονι Ντέιβις των Πέλικανς, πιθανή αποδέσμευση του Γιάννη θα μετακινήσει τον άξονα της μπασκετικής υφηλίου.

Ωστόσο, οι Μπακς κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ταυτίσουν το μέλλον του με αυτό της ομάδας και ετοιμάζονται να ρίξουν στην τσόχα ένα από τα πιο εκκωφαντικά «super-max» συμβόλαια στην ιστορία του αθλητισμού. Ο δημοσιογράφος Φρανκ Μάντεν το υπολογίζει στα 245 εκατομμύρια δολάρια για την πενταετία 2021-26. Ενα τέταρτο του δισεκατομμυρίου για το ψιλόλιγνο παλικαράκι που πριν από έξι χρόνια πουλούσε μπιχλιμπίδια στους δρόμους της Αθήνας!

Αλλά ο Γιάννης δεν βιάζεται. Ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά το καινούργιο παπούτσι της Νike με τη χρυσοποίκιλτη υπογραφή του, ξέρει ότι η παρουσία του προκάλεσε έκρηξη της τάξης του 30% στη μικροοικονομία του Μιλγουόκι και αφήνει τις θαυμαστές επιδόσεις του να προσθέτουν μηδενικά στην αντικειμενική αξία των χεριών του.

Στην κανονική περίοδο που ολοκληρώθηκε προ δεκαημέρου (και που πιθανότατα θα τον αναδείξει MVP) ανέβασε τους ταπεινούς Μπακς στην κορυφή της ιεραρχίας και τους έκανε να ονειρεύονται τον πρώτο τίτλο έπειτα από 48 χρόνια. Η προσωπική στατιστική του κρύβει ατομικά ρεκόρ σε πόντους (27,7), ριμπάουντ (12,5), ασίστ (5,9) και ευστοχία (58%), ενώ τα «άυλα» δεδομένα, αυτά που φαίνονται με γυμνό μάτι, μαρτυρούν διαρκή ατομική βελτίωση σε όλους τους τομείς και εκτόξευση της ομάδας από τη μετριότητα στο μεγαλείο.

Το σβουριχτό 2-0 επί των Ντιτρόιτ Πίστονς, όταν άλλα μεγαθήρια (π.χ. Ουόριορς) ξεκίνησαν τα πλέι οφ σκουντουφλώντας, έκανε το ΝΒΑ να ανασκουμπωθεί. Η διαφαινόμενη σύγκρουση με τους σκληροτράχηλους Μπόστον Σέλτικς στον επόμενο γύρο θα είναι το πρώτο καίριο crash test.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter