Τα ματς στήνονται, άπαντες… κοιτούν

Τα ματς στήνονται, άπαντες… κοιτούν

Οι εκθέσεις της Sportradar για τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος που θεωρούνται ύποπτα προς χειραγώγηση για στοιχηματικούς λόγους κατά 99,9% αρχειοθετούνται και γι’ αυτό η διαφθορά ζει και βασιλεύει στο ποδόσφαιρό μας. FIFA και UEFA έχουν χτυπήσει το… καμπανάκι στην πολιτεία υποστηρίζοντας πως οι ελληνικές ομάδες κάνουν πρωταθλητισμό στο στήσιμο αγώνων, ωστόσο κανείς από τους αρμόδιους δεν συγκινείται. Οποιο μέτρο κι αν ανακοινώνεται, αποφασίζεται καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους και κυρίως στις μικρές κατηγορίες γίνεται πάρτι ανομίας. Και όλα αυτά γιατί στο στοίχημα κερδίζονται περιουσίες.

Στις 7 Ιουλίου 2021 τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ενημερώθηκαν από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για την Ολιστική Μελέτη για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τα προβλήματα και τις παθογένειές του. Στη συνεδρίαση είχε παραστεί μεταξύ άλλων και ο εκπρόσωπος της UEFA Νίκολα Λούκα, ο οποίος είχε επισημάνει: «Θα ήθελα να μελετήσετε την Ολιστική Μελέτη και να εστιάσετε ιδιαιτέρως σε εκείνα τα πεδία και στους τομείς στους οποίους η ΕΠΟ θα χρειαστεί τη στήριξη της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα σε θέματα ασφάλειας και θέματα καταπολέμησης της χειραγώγησης των αγώνων».

Στο καλάθι των αχρήστων

Η λίστα με όσους είναι υπεύθυνοι γι’ αυτήν τη γάγγραινα που δεν γιατρεύεται και μαστίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μακρά. Στην κορυφή της βρίσκονται προφανώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Λ. Αυγενάκης που επιμένει να ενεργεί σαν υφυπουργός… επικοινωνίας. Ακολουθεί ο γγΑ Γιώργος Μαυρωτάς που δεν έχει να επιδείξει κάτι ουσιαστικό στο συγκεκριμένο θέμα και φυσικά οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς που πετούν τις σχετικές εκθέσεις της Sportradar στα σκουπίδια χωρίς καμία έρευνα, επικαλούμενοι διάφορες… νομικίστικες δικαιολογίες που καμία σχέση δεν έχουν με το αθλητικό δίκαιο και τη νομολογία των αντίστοιχων δικαιοδοτικών οργάνων των FIFA – UEFA και του CAS.

Ευθύνες έχουν επίσης οι διοικήσεις της ΕΠΟ και των λιγκών, αλλά και οι ίδιες οι υπερεθνικές αρχές που έχουν περιοριστεί αυτοβούλως σε ρόλο παρατηρητή. Στη χώρα τού «δεν βαριέσαι» σχεδόν όλα μπορούν να εξηγηθούν στη βάση της πατροπαράδοτης ανοργανωσιάς. Οταν όμως τα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τους στημένους αγώνες και τη στοιχηματική απάτη είναι τεράστια, η αδιαφορία και η ανοχή μπορούν να εξηγηθούν και τελείως διαφορετικά.

Οι προτάσεις που αγνοούνται

Οι συντάκτες της Ολιστικής Μελέτης προτρέπουν να εφαρμοστούν τα ακόλουθα στο ελληνικό ποδόσφαιρο:

α) Να επιβάλλονται κλιμακωτές ποινές στις ομάδες που τα παιχνίδια τους περιλαμβάνονται σε εκθέσεις της Sportradar. Για παράδειγμα, στον πρώτο φάκελο, στην ομάδα που είναι ύποπτη για στήσιμο αγώνα θα γίνεται αυστηρή σύσταση. Με τη δεύτερη παράβαση θα της επιβάλλεται βαρύ πρόστιμο και στην τρίτη θα της αφαιρούνται βαθμοί από το πρωτάθλημα. Με τον τέταρτο φάκελο από τη Sportradar θα αποβάλλεται από τη διοργάνωση.

β) Πρέπει να ιδρυθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση της αθλητικής απόδοσης. Το συγκεκριμένο γκρουπ θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη ομάδα και τα μέλη του πρέπει να διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα για να αναλύουν τις ενέργειες των παικτών στη διάρκεια ενός αγώνα που υποτίθεται ότι είναι χειραγωγημένος.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα απαρτίζεται από προπονητές, παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και αθλητικούς αναλυτές με γνώση τού πώς μπορεί να στηθούν αγώνες, οι οποίοι κυρίως θα μπορούν να αναγνωρίσουν παίκτες που αγωνίζονται με ύποπτο τρόπο. Μια τέτοια επιτροπή είχε συσταθεί από την Ουκρανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter