Τα μαζεύει για τον ρατσιστικό «κήπο της Ευρώπης» ο Μπορέλ

Τα μαζεύει για τον ρατσιστικό «κήπο της Ευρώπης» ο Μπορέλ
AP Photo/Jean-Francois Badias

Να απορρίψει την έννοια μιας «Ευρώπης – φρούριο» και να παροτρύνει τους μαθητές να ασχοληθούν με τον υπόλοιπο κόσμο ισχυρίστηκε πως σκόπευε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ επικαλούμενος παρερμηνεία των λεγομένων του, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκάλεσε παρομοιάζοντας την Ευρώπη με κήπο και τον υπόλοιπο κόσμο με ζούγκλα.

«Κάποιοι παρερμήνευσαν τη μεταφορά ως “αποικιοκρατικό ευρωκεντρισμό”. Λυπάμαι αν κάποιοι αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι. Σε όλη μου τη ζωή υπήρξα κάθετα αντίθετος σε κάθε μορφή περιφρόνησης ή ρατσισμού προς οποιονδήποτε. Αυτό που προσπάθησα να πω στους Ευρωπαίους, στους φοιτητές στη Μπριζ και στους πρεσβευτές της ΕΕ, είναι ότι δεν πρέπει να οχυρωνόμαστε στον κόσμο της σχετικής μας άνεσής, προσπαθώντας να τον προστατεύσουμε χτίζοντας τείχη, αλλά να ασχοληθούμε περισσότερο με τον υπόλοιπο κόσμο, με ανοιχτό πνεύμα, βλέποντάς τον όπως είναι και όχι σύμφωνα με την ευρωκεντρική μας άποψη» ισχυρίστηκε ο Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια μιας αμφιλεγόμενης ομιλίας του την περασμένη εβδομάδα κατά την έναρξη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Διπλωματικής Ακαδημίας στη Μπριζ, αναφερόμενος στην πολιτική ελευθερία, την οικονομική ευημερία και την κοινωνική συνοχή της ηπείρου, ο Μπορέλ είπε «ναι, η Ευρώπη είναι ένας κήπος, έχουμε χτίσει έναν κήπο. Όλα λειτουργούν» και συμπλήρωσε πως «το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου είναι μια ζούγκλα και η ζούγκλα θα μπορούσε να εισβάλει στον κήπο», υποστηρίζοντας ότι αντί να χτίσουν ένα τείχος, οι διπλωμάτες πρέπει να «πάνε στη ζούγκλα».

Τα παραπάνω προκάλεσαν δριμύτατες επικρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον πρέσβη του Καναδά στον ΟΗΕ, Μπομπ Ρέι, να κάνει λόγο για «τρομερή αναλογία», προσθέτοντας ότι «σίγουρα η ιστορία και η δική μας βιωματική εμπειρία μας διδάσκουν ότι κανένα μέρος του κόσμου δεν είναι απαλλαγμένο από τη βία». Παράλληλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγόρησαν τον Μπορέλ για ρατσιστικά σχόλια, ζητώντας γραπτές εξηγήσεις ενώ κάλεσαν τον εκτελούντα χρέη επικεφαλής της αποστολής της αντιπροσωπείας της ΕΕ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter