Τα μεγαλύτερα διατροφικά λάθη που κάνουν οι δρομείς μετά τo τρέξιμο

Τα μεγαλύτερα διατροφικά λάθη που κάνουν οι δρομείς μετά τo τρέξιμο

Η βιομηχανία της διατροφής για αθλητές βρίσκεται σε άνθηση. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός πως η τηλεόραση, τα περιοδικά και το διαδίκτυο είναι γεμάτα διαφημίσεις για τροφές και ποτά που βοηθούν στην «επαναφόρτιση» έπειτα από μια προπόνηση.

Ωστόσο έπειτα από κάθε προπόνηση δεν είναι πάντα απαραίτητο να καταφύγετε σε τέτοια προϊόντα, όπως εξηγεί ο Δρ. Rob Danoff που ειδικεύεται στην αθλητική ιατρική και έχει έδρα την Φιλαδέλφεια.

«Πολλοί με ρωτάνε αν πρέπει να φάνε κάποιο σνακ ή γεύμα έπειτα από την προπόνηση», υπογραμμίζει ο Danoff ο οποίος απαντά αρνητικά ειδικά αν το πρόγραμμα που έχει προηγηθεί δεν είναι ιδιαίτερα επίπονο.

«Αν το πρώτο πράγμα που κάνετε μόλις σηκωθείτε είναι κάποια άσκηση, τότε σαφώς πρέπει να φάτε κάτι μετά. Ωστόσο αν έχετε γευματίσει τις τελευταίες 4-6 ώρες, δεν χρειάζεται κάτι επιπλέον μετά την προπόνηση», τονίζει ο Danoff στο runnersworld.com.

Ειδικά όταν πρόκειται για ενεργειακές μπάρες και ροφήματα με αρκετές θερμίδες, το πιθανότερο είναι να σαμποτάρετε τα οφέλη της προπόνησης. Μια μπανάνα, ή μερικά στικς από σέλινο μπορούν να προσφέρουν περισσότερα από όσα νομίζετε.

Τι άλλα λάθη κάνετε έπειτα από μια προπόνηση;

Διαβάστε παρακάτω:

To παρακάνετε με την πρωτεΐνη

Υπάρχει ο μύθος πως μετά την προπόνηση πρέπει να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης για να μεγιστοποιήσετε τα κέρδη από αυτή. Δεν ισχύει. Αν η ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνετε καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας είναι επαρκής, δεν χρειάζεται να το παρακάνετε μετά την άσκηση.

Πίνετε αλκοόλ

Λίγα ποτήρια κρασί μετά την προπόνηση μπορούν να εμποδίσουν τους μύες σας να ανακάμψουν επαρκώς αναφέρει μελέτη του PLOS One. Ένα ποτήρι κρασιού ή μπύρας είναι υπεραρκετό.

Ενδίδετε σε απολαύσεις

Κάποιοι πιστεύουν πως μετά από έντονη άσκηση μπορούν μετά να φάνε το οτιδήποτε. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να πάψει να υφίσταται. Δεν πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας να ενδώσει σε ένα ανθυγιεινό γεύμα μετά από την προπόνηση αν δεν θέλετε ο κόπος σας να πάει χαμένος.

Αποφεύγετε τους υδατάνθρακες

Μετά την άσκηση οι μύες χρειάζονται γλυκογόνο για να ανακάμψουν. Υγιείς υδατάνθρακες όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, αποτελούν την πλέον ενδεδειγμένη επιλογή. Πρέπει να καταναλώνετε περίπου ένα γραμμάριο υγιεινών υδατανθράκων ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους εντός 60 λεπτών από την ολοκλήρωση της προπόνησής σας.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Οι δρομείς υποτιμούν τα υγρά που χάνουν λόγω ιδρώτα κατά την προπόνηση. Ακόμη και ένα χαλαρό πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Ζυγίστε τον εαυτό σας πριν και μετά την προπόνηση σας. Για κάθε λίβρα σωματικού βάρους που χάνετε, πιείτε περίπου αυτή την ποσότητα νερού.

Αποφασίζετε τι θα φάτε εκείνη την ώρα

Αν σκέφτεστε τι θα φάτε την ώρα της προπόνησης, αυτό συνήθως οδηγεί σε άστοχες επιλογές. Όντας πεινασμένοι επιλέγετε συνήθως ανθυγιεινά τρόφιμα και πλούσια σε θερμίδες. Καλύτερα να έχετε αγοράσει το σνακ ή να έχετε ετοιμάσει τα γεύμα σας πριν την άσκηση και όχι μετά που πεινάτε πολύ.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter