Τα μέτρα της ΕΕ μπροστά στην κλιματική αλλαγή

Τα μέτρα της ΕΕ μπροστά στην κλιματική αλλαγή

Η ΕΕ παρουσίασε την Τετάρτη ένα σχέδιο μείωσης των ρύπων σε ένα ορίζοντα δεκαετίας. Η κίνηση έρχεται σε μια κομβική στιγμή καθώς η κλιματική κρίση είναι εδώ και οι ενέργειες πρέπει να είναι γρήγορες και στοχευμένες. 

Οι θανατηφόρες πλημμύρες στην δυτική Γερμανία είναι απλώς ένα από μια σειρά ακραίων φαινομένων που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό και δείχνουν την κρισιμότητα στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης. Η ανθρώπινη δραστηριότητα που εκλύει αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι στο στόχαστρο των πολιτικών τόσο πολυεθνικών οργανισμών όσο και εθνικών κυβερνήσεων. Στο πλαίσιο της εξάλειψης του άνθρακα από την οικονομία, η ΕΕ στοχεύει να γίνει η πρώτη ουδέτερη περιοχή σε εκπομπές καυσαερίων μέχρι το 2050, ενώ την επόμενη δεκαετία έχει σκοπό να μειώσει τις εκπομπές στο 55% των επιπέδων του 1990. Επίσης, φιλόδοξος θεωρείται και ο στόχος να μην κυκλοφορεί στους δρόμους αυτοκίνητο που να «καίει» βενζίνη ή πετρέλαιο μέχρι το 2035.

Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή θα παίξει η εμπορία ρύπων. Με αυτό το σχέδιο, οι εταιρείες αναγκάζονται να πληρώνουν για να έχουν την δυνατότητα να μολύνουν το περιβάλλον. Οι Βρυξέλλες θέλουν να επεκτείνουν  το εύρος των βιομηχανιών που θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη, με την αυτοκινητοβιομηχανία και τις εταιρείες θέρμανσης κτιρίων, ούτως ώστε να επιταχύνει την απανθρακοποίηση. Η Κομισιόν ελπίζει να αποφύγει την πολιτική αντίσταση για την δημιουργία ξεχωριστής αγοράς ρύπων για την αυτοκινητοβιομηχανία και την θέρμανση με την χρησιμοποίηση μέρους των εσόδων για την δημιουργία ενός ταμείου €72 δις. για την βοήθεια σε χώρες ώστε να ανακουφίσουν όσους πολίτες υποφέρουν από ενεργειακή φτώχεια και δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν σε μεγαλύτερους λογαριασμούς.

Το σχέδιο αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών της ΕΕ. Οι τελευταίες ισχυρίζονται ότι ο ρυθμός της μετάβασης θα ασκήσει ασύμμετρα μεγάλη οικονομική πίεση στους προϋπολογισμούς τους. Ο επίτροπος πράσινης πολιτικής Φρανς Τίμερμανς επεσήμανε ότι «το μέτρο θα πετύχει μόνο αν αποδειχθεί δίκαιο». Το σχέδιο θα πάρει χρόνια να ολοκληρωθεί. 

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μέτρα είναι ένα ευρωπαϊκό «σύνορο άνθρακα», που θα επιβάλλει δασμούς σε όσους εισαγωγείς δεν τηρούν τα ίδια πρότυπα με αυτά της Ένωσης. Οι εισαγωγείς χάλυβα, αλουμινίου, λιπάσματος και τσιμέντου αναμένεται να πληρώσουν τσουχτερά ποσά, ενώ ρωσικές επιχειρήσεις λένε ότι θα είναι εκείνες που θα χτυπηθούν χειρότερα από αυτό το μέτρο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter