Tα μικρομεσαία ξενοδοχεία «κλειδί» στις τοπικές οικονομίες

Tα μικρομεσαία ξενοδοχεία «κλειδί» στις τοπικές οικονομίες

Δουλειά σε όλους τους κλάδους του ελληνικού τουρισμού δίνουν τα μικρά ξενοδοχεία, όπως προκύπτει από ποιοτική έρευνα για τον τουρισμό στην Κρήτη, που διεξάγει κάθε χρόνο το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο, το Πολυτεχνείο Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης και η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, η μικρομεσαία ξενοδοχειακή επιχείρηση εξελίσσεται σε κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη του τουρισμού κι εξηγούν: Τα μικρά ξενοδοχεία που προσφέρουν συνήθως μόνο διαμονή ή διαμονή μόνο με πρωινό, είναι αυτά που θα δώσουν δουλειά στην καφετέρια, στο εστιατόριο, στο σούπερ-μάρκετ, εκεί που θα πάει ο τουρίστας για να πιει τον καφέ του, να φάει το γεύμα ή το δείπνο του, να αγοράσει τα απαραίτητα για το πρωινό του.

Σε αντιδιαστολή με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες των all-inclusive πακέτων διακοπών, οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες ενισχύουν τα έσοδα των επαγγελματιών του τουρισμού. Όπως διαπιστώνει η έρευνα, οι επισκέπτες των all-inclusive πακέτων διακοπών, πλην των ξενοδόχων, δεν ωφελούν κανέναν άλλο επαγγελματικό κλάδο του τουρισμού, καθώς η μέγιστη πλειοψηφία τους δεν βγαίνει σχεδόν καθόλου από τα ξενοδοχεία.

Εξάλλου, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Γ. Μαργαρώνης, κατά την παρουσίαση της έρευνας, η μικρομεσαία ξενοδοχειακή επιχείρηση αποτελεί το μοναδικό αξιόπιστο ανάχωμα στην ανάπτυξη του παραεμπορίου και της παραξενοδοχείας.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Τουρισμού προωθεί την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας ξενοδοχειακής επιχείρησης με 300 εκατομμύρια ευρώ, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Εξ αυτών, τα 120 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στον προϋπολογισμό του προγράμματος ενίσχυσης της δημιουργίας νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, που σχεδιάζεται να προκηρυχθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter