Τα μυστικά της γαλοπούλας

Τα μυστικά της γαλοπούλας

Αν η γαλοπούλα είναι στα σχέδιά σας για το φετινό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, τότε θα πρέπει να προσέξετε γιατί έχει τα μυστικά της…

Λέγεται ότι το έθιμο έφεραν πρώτοι στην Ευρώπη οι Ισπανοί το 1824 μ.Χ από το Μεξικό και εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ισπανία, τη Γαλλία και την Αγγλία. 

Μέχρι τότε, υπήρχε το έθιμο να σερβίρεται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι πουλερικά και κυρίως φασιανοί, χήνες και παγόνια.

Εμείς σας δίνουμε μερικές συμβουλές τις οποίες θα προσαρμόσετε στη συνταγή που θα προτιμήσετε:

  • Προτιμήστε τη γαλοπούλα σας φρέσκια. Αν παρ’ όλ’ αυτά είναι κατεψυγμένη, βάλτε την να ξεπαγώσει τουλάχιστον μια ημέρα στη συντήρηση του ψυγείου και φροντίστε όταν τη βάλετε στο φούρνο για ψήσιμο, να είναι στεγνή.
  • Χαρίστε της γεύση με μπαχαρικά ή ακόμα καλύτερα μαρινάρετέ την σε άλμη με μπαχαρικά. Την φτιάχνετε ανακατεύοντας 50 γρ. χοντρού αλατιού σε κάθε λίτρο νερού και φτιάχνουμε τόσο ώστε να χωρέσει. Αν δεν χωράει στο ψυγείο σας προτιμήστε το βορινό μπαλκόνι (αρκεί να μην την φτάνουν τα κατοικίδια).
  • Αφήστε την όλο το βράδυ μέσα στην άλμη και δείτε πόσο πιο ζουμερό και νόστιμο θα είναι το κρέας της όταν τη μαγειρέψετε.

Μερικοί της κάνουν και μασάζ! Ναι, και αυτό γίνεται με τη γεύση (άρτυμα) της επιλογής σας, συχνά ανακατεμένο με βούτυρο ενώ προτείνεται και ξύσμα πορτοκαλιού.

  • Για τη γέμιση υπολογίστε μία με 1½ κούπα για κάθε κιλό γαλοπούλας! Η γέμιση πρέπει να αφήνει κενό στην κοιλιά της γαλοπούλας γιατί θα φουσκώσει. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να ράψεις τη γαλοπούλα με σπάγκο μαγειρικής, αν δεν θες να ξεχειλίσει η γέμιση στο ταψί.
  • Αφού την γεμίσετε, καλύψτε το στήθος με ένα τουλπάνι βουτηγμένο μέσα σε λιωμένο βούτυρο, και κάθε 20 λεπτά θα ανοίγετε τον φούρνο και θα το μουσκεύετε με τα υγρά από το ταψί.Θα αφαιρέσετε το τουλπάνι μόνο τα τελευταία 20 λεπτά ψησίματος για να πάρει χρώμα το στήθος.

Όπως ξέρετε στο βάθος του φούρνου υπάρχει η υψηλότερη θερμοκρασία. Οπότε στην μέση του χρόνου ψησίματος θα αναποδογυρίσετε το ταψί για ομοιόμορφο ψήσιμο.

  • Προσθέστε στις πατάτες που θα τη συνοδέψουν ελαιόλαδο, σκόρδο και δενδρολίβανο ή μπαχαρικά της αρεσκείας σας, για ένα πιάτο όλο γεύση και άρωμα.
  • Μέσα στο ταψί θα πρέπει να υπάρχει και υγρό της επιλογής σας – χυμούς, κονιάκ, κρασί, λικέρ, ζωμό ή ό,τι άλλο επιλέξετε εσείς και σύμφωνα με το δικό σας γούστο.

Μέσα στο ταψί που θα την ψήσετε μπορείτε να ρίξετε κρεμμύδια, καρότα, αλλά και φρούτα της επιλογής σας, μήλα, λεμόνια, πορτοκάλια. Θα δώσουν νοστιμιά και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και στο πήξιμο της σάλτσας.

  • Ψήνουμε πάντα σε σχέση με το βάρος του πουλερικού. Σαν γενικό κανόνα θέλει περίπου 35′-45′ ανά κιλό. Αυτό εξαρτάται τί είδους γαλοπούλα θα πάρετε. Βιολογική και ελευθέρας βοσκής θα χρειαστούν πιο πολύ από τις συμβατικές. Το ψηφιακό θερμόμετρο, όπως πάντα είναι σωτήριο.Το βυθίζουμε ανάμεσα στο μπουτάκι και στο στήθος. Όταν δείξει 83 ο C, είναι έτοιμη. Αν πάρετε κατεψυγμένες υπάρχει χωνευτό θερμόμετρο που πετάγεται και σας ειδοποιεί όταν ψηθεί. Αν όμως δεν έχετε καθόλου θερμόμετρο, τότε θα κάνετε το κλασσικό κόλπο που κάνουμε για όλα τα πουλερικά. Τρυπάτε το κρέας με σουβλάκι ξύλινο και το ζουμάκι που θα τρέξει θα πρέπει να είναι διάφανο και όχι ροζέ.

Η γαλοπούλα θα πρέπει να τελειώσει ακριβώς την ώρα που περιμένετε τους καλεσμένους σας. Αν την κάνετε από νωρίς χωρίς καμία αμφιβολία θα στεγνώσει.

Αφήστε την λίγο να ξεκουραστεί μετά το ψήσιμο ενώ ταυτόχρονα θα την κρατάτε ζεστή. 

Θυμηθείτε πως είναι πολύ άσχημο να σερβίρετε τη γαλοπούλα, τη γέμιση και τις πατάτες σε… θερμοκρασία δωματίου!

Καλή επιτυχία!

Σημείωση: Πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν τα δικά τους μυστικά για να γίνει νόστιμο το κρέας της γαλοπούλας. Όλα έχουν  την εμπειρία, συχνά αιώνων. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter