Τα «μυστικά» της ανθρωπογεωγραφίας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή

Τα «μυστικά» της ανθρωπογεωγραφίας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή

Η επικράτηση των «Ανδρουλακικών» σε όλο τον κομματικό μηχανισμό στη Χαριλάου Τρικούπη αποτυπώνεται και στο νέο βουλευτικό δυναμικό, χωρίς να λείπει η στελεχιακή δυναμική εσωκομματικών τάσεων, ηγετικών πόλων, που προϋπάρχουν ή είναι υπό διαμόρφωση.

Η κάλπη της 21ης Μαΐου 2023 διασφάλισε το διψήφιο ποσοστό (11,45%) που παρόπλισε όσους καιροφυλακτούσαν εσωτερικά για να αμφισβητήσουν την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη και η κάλπη της 25ης Ιουνίου 2023 μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη εδραίωση της πολιτικής και οργανωτικής κυριαρχίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στο εσωτερικό, εφόσον το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατακτήσει μια περίοπτη θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή, που για το νέο αφήγημα περνά από το στόχο να καταστεί αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλοντας όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ τους κινδύνους που προέρχονται από την ανεξέλεγκτη αυτοδυναμία της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης: Ο Ανδρουλάκης έδωσε το σύνθημα για… «Αλλαγή με ασφάλεια»!

Ανανεωμένη ηλικιακά, αλλά και με βάση τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγονται για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο, είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που προέκυψε από την κάλπη της 21ης Μαΐου 2023. Από το σύνολο των 41 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 62,4% εκλέγεται για πρώτη φορά ενώ το 37,6% αφορά σε επανεκλεγέντες/επανεκλεγείσες από την προηγούμενη βουλή ή στελέχη που υπήρξαν παλαιότερα βουλευτές. Μάλιστα, το 22% εξ αυτών είναι ηλικίας έως 40 ετών και το 56% από 40 έως 60 ετών. Ο νεότερος σε ηλικία βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ο οποίος εξελέγη πρώτος σε ψήφους στην εκλογική περιφέρεια Α΄Ανατολικής Αττικής και έχει προταθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη για τη θέση του Γραμματέα Προεδρείου της Βουλής. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Α΄Ανατολικής Αττικής είναι η μόνο εκλογική περιφέρεια στην Αττική που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατάφερε να λάβει ποσοστό 8,15% (αύξηση 3,12 μονάδων σε σχέση με το 2019) και την τρίτη θέση σε αντίθεση με τις υπόλοιπες επτά εκλογικές περιφέρειες στο Λεκανοπέδιο που το ΠΑΣΟΚ έμεινε στην τέταρτη θέση. Η εκλογική επίδοση πιστώθηκε κατά κύριο λόγο στην παρουσία του 32χρονου Μανώλη Χριστοδουλάκη, που υπήρξε εκ των στελεχών που ανέδειξε η Φώφη Γεννηματά και υπήρξε Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ , ενώ έχει ισχυρά ερείσματα στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ, σε πανεπιστημιακούς κύκλους και ως μηχανικός στο χώρο του τεχνικού επιμελητηρίου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που διετέλεσε ευρωβουλευτής (2014-2019, 2019-2023), εκλέγεται για πρώτη φορά στο εθνικό κοινοβούλιο. Είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το εκπροσωπεί ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης. Γύρω από τον Νίκο Ανδρουλάκη συσπειρώνονται μεταξύ άλλων οι βουλευτές Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος, ο πρώην επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλης Κατρίνης, η πρώην Γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη, ο Τάσος Νικολαΐδης, ο Απόστολος Πάνας, ο Σωτήρης Παπαγεωργίου, ο Θανάσης Γλαβίνας , η Κατερίνα Καζάνη.

Στους «Παπανδρεϊκούς» περιλαμβάνονται βουλευτές όπως ο Ανδρέας Πουλάς, ο Νίκος Τσώνης, ο Στέφανος Παραστρατίδης. η Ελένη Βατσινά.

Ως προς την ανθρωπογεωγραφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είναι αξιοσημείωτο ότι δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ιατροί: Μιχάλης Κατρίνης (οδοντίατρος), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδία), τον οποίο έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ για τη θέση του Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής, και πάλι, όπως στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, Στέφανος Παραστατίδης (Κιλκίς), Γιώργος Οικονόμου ( Τρίκαλα), Κατερίνα Καζάνη (Εύβοια), Μπαράν Μπουρχάν (Ξάνθη), Νίκος Τσώνης (Φθιώτιδα), Ανδρέας Πουλάς ( Αργολίδα), Ιωάννης Τσίμαρης (Ιωάννινα) και Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβος). Επίσης, ο Φραγκίσκος Παρασύρης (Ηράκλειο Κρήτης) είναι φαρμακοποιόςεπιχειρηματίας.

Πάντως, η πιο πολυπληθής πάντως ομάδα μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως προς το επάγγελμα είναι εκείνη των νομικών (δεκατέσσερεις τον αριθμό). Δικηγόροι είναι οι Ραχήλ Αλεξανδρίδου (Πέλλα), Μιλένα Αποστολάκη (Β1 Βόρειος Τομέας Αθηνών), Νάντια Γιαννακοπούλου (Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών), Θανάσης Γλαβίνας (Β΄ Θεσσαλονίκης) , Νάγια (Παναγιώτα) Γρηγοράκου (Λακωνία), Παναγιώτης Δουδωνής (Επικρατείας), Αχμέτ Ιλχάν (Ροδόπης), Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισας), Δημήτρης Μάντζος (Επικρατείας), Γιώργος Μουλκιώτης (Βοιωτίας), Δημήτρης Μπιάγκης (Κέρκυρας), Γιώργος Νικητιάδης (Δωδεκάνησα), Κατερίνα Ταγαρά (Κορινθίας), Παύλος Χρηστίδης (Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών).

Επιχειρηματίας είναι η Ελένη Βατσινά (Ηράκλειο Κρήτης) και σύμβουλος επιχειρήσεων ο Παύλος Γερουλάνος (Α΄Αθήνας).

Από το χώρο των μηχανικών προέρχονται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πολιτικός μηχανικός Νίκος Ανδρουλάκης, η μηχανολόγος-μηχανικός Κατερίνα Σπυριδάκη (εκλογική περιφέρεια Λασιθίου Κρήτης) , ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Μανώλης Χριστοδουλάκης (Α΄Ανατολικής Αττικής), ο Πολιτικός Μηχανικός Δομικών Εργων ΤΕ Τάσος Νικολαΐδης (Δράμα), ο χημικός μηχανικός και υπάλληλος ΔΕΗ Πάρις Κουκουλόπουλος (Κοζάνη).

Οικονομολόγοι είναι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου (Αχαΐας), ο Δημήτρης Διαμαντίδης (Β’ Πειραιά), η Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανία). Ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος (Μεσσηνία) είναι τραπεζικός υπάλληλος, ο Μανώλης Χνάρης (Ρεθύμνης) είναι αγρότης, ο Μιχάλης Τζελέπης (Σερρών) στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας και ο Σταύρος Μιχαηλίδης (Χίος) είναι υποναύαρχος Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία και πρώην πολιτευτής της ΝΔ. Εκπαιδευτικοί είναι ο Απόστολος Πάνας (Χαλκιδική) -σπούδασε πληροφορική, ο Σωτήρης Παπαγεωργίου που είναι φιλόλογος (Καρδίτσα).

Η ψήφος του κόσμου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ άφησε εκτός βουλής τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος δικαιολόγησε την υποσκέλισή του από τη βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών Μιλένα Αποστολάκη με το ότι υπήρξε ανακατάταξη στο εκλογικό προφίλ όσων ψήφισαν και οι δικοί του ψηφοφόροι κατευθύνθηκαν μαζικά προς τη ΝΔ-μείον ένας εκ των υποψηφίων για την προεδρία του Δεκεμβρίου 2021. Η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να κρατήσει την Α΄ Θεσσαλονίκης εκτόπισε τον Χάρη Καστανίδη , τον “ενοχλητικό” εντός και εκτός της Χαριλάου Τρικούπη για τις κρίσεις του επί θεσμικών ζητημάτων και καυστικά ευθύβολο στις αιτιάσεις του για τις υποκλοπές κατά της ΝΔ και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη- έτσι κόπηκε έτερος πρώην διεκδικητής της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, με τις εξελίξεις να είναι μπροστά εν αναμονή και της λίστας των υποψηφίων της 25ης Ιουνίου 2023. Άλλοι εξέλαβαν την κίνηση Ανδρουλάκη σαν ένδειξη «υπακοής» σε …αίτημα φιλοΝΔ συμφερόντων που δεν ανέχονται επίμονες κάθετα αντιδεξιές φωνές, σκληροπυρηνικούς λάτρεις θεσμικών λειτουργιών και επομένως ανελαστικούς στο χειρισμό μελλοντικών αποφάσεων , άλλοι σαν επίδειξη δύναμης και οι Ανδρουλακικοί απλώς σαν κίνηση εκλογικής ενίσχυσης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Μακεδονία ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter