Τα «μυστικά» του νέου Διοικητή της ΕΥΠ που παρέβλεψε ο Μητσοτάκης

Τα «μυστικά» του νέου Διοικητή της ΕΥΠ που παρέβλεψε ο Μητσοτάκης

Πολλούς ψιθύρους ακόμη και στο εσωτερικό της ΝΔ έχει προκαλέσει η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετήσει στην ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τον Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Πρόκειται για μια επιλογή του περιβάλλοντος Μητσοτάκη η οποία έτυχε της έγκρισης από τον πρωθυπουργό, με τα δημοσιεύματα μάλιστα να κάνουν λόγο για μία «προσεκτική» επιλογή του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, η τοποθέτηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ εγείρει πολλά ερωτήματα, τόσο για το βιογραφικό του όσο και για το γεγονός ότι ο ίδιος έχει καταδικαστική απόφαση σε βάρος του. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 6066,7057/2016 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ο Παναγιώτης Κοντολέων καταδικάστηκε για ψευδή καταμήνυση σε βάρος ιδιώτη και μάλιστα με αμετάκλητη απόφαση. 

Τη σχετική απόφαση και τα έγγραφα είχε δημοσιεύσει πριν από λίγο καιρό η ιστοσελίδα securnews.gr. Μάλιστα σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 1989/2019-24.5.2019 πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ο κ Παναγιώτης Κοντολέων, έχει καταδικαστεί να πληρώσει ατομικά, για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης, το ποσό των 2.000€ αποζημίωση με τους νόμιμους τόκους και επιπλέον 450 ευρώ δικαστική δαπάνη έπειτα από αγωγή που κατέθεσε σε βάρος του κ. Κοντολέων ο συγκεκριμένος ιδιώτης. Μετά τη δημοσίευση της ιστοσελίδας και την αναδημοσίευσή της από το katechaki.gr, νομικές πηγές από το περιβάλλον του κ. Κοντολέοντα απάντησαν μεταξύ άλλων ότι «κατά αυτής της απόφασης έχει ασκηθεί έφεση με σημαντικά στοιχεία και είναι βέβαιο ότι στο Εφετείο θα απορριφθεί στο σύνολό της αυτή η αγωγή». Παρά τα όσα υποστηρίζει ο κ. Κοντολέων η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει σε βάρος του πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση. Τίθεται επομένως ένα ζήτημα για τον τρόπο που λειτούργησε το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ότι αφορά την επιλογή του Παναγιώτη Κοντολέοντα, αλλά δεν είναι μόνο η καταδικαστική απόφαση. 

Το βιογραφικό χωρίς… λεπτομέρειες

Ο νέος αρχηγός της ΕΥΠ προέρχεται όπως αναφέρεται στην ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου από το χώρο της «ασφάλειας» με «σημαντική καριέρα».

«Πρόκειται για καταξιωμένο στέλεχος με σημαντική καριέρα στον τομέα της ασφάλειας, που τυγχάνει επίσης εκτίμησης και στο εξωτερικό, σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα παραδοσιακά συνεργάζεται. Με την επιλογή αυτή ακολουθείται το επιτυχημένο παράδειγμα μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών στις οποίες επικεφαλής τέθηκαν πρόσωπα που δεν σταδιοδρόμησαν σε αυτές» επισημαίνεται στη σχετική ενημέρωση.

Διευθυντικό Στέλεχος της πολυεθνικής εταιρείας G4S ο κ. Κοντολέων εργάστηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία για αρκετά χρόνια. Τη μοναδική εταιρεία, καθώς όσο και να αναζητήσει κανείς το βιογραφικό του δεν θα βρει κάτι άλλο.

Ο τούρκος ομόλογος

Σε ότι αφορά «το επιτυχημένο παράδειγμα μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών», μάλλον ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι λίγο ατυχής από την πλευρά της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών της διαβόητης ΜΙΤ, Hakan Fidan. Σύμφωνα με το βιογραφικό του ο διοικητής της ΜΙΤ, διαθέτει πτυχίο διοίκησης και πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Maryland, με διδακτορική διατριβή του Πανεπιστημίου Bilkent, ενώ υπήρξε υπότροφος του τουρκικού στρατού από το 1986 έως το 2001 και επικεφαλής του τουρκικού οργανισμού ανάπτυξης και συνεργασίας από το 2003 έως το 2007. Το Νοέμβριο του 2007 διορίστηκε αναπληρωτής υφυπουργός παρά το πρωθυπουργό, και από το Μάιο του 2010 έως και σήμερα είναι επικεφαλής της MİT. Αντιλαμβάνεται κανείς το βαρύ βιογραφικό που διαθέτει ο Hakan Fidan σε σχέση με τον κ. Κοντολέοντα, μια και η σημερινή κυβέρνηση έθιξε το παράδειγμα μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter