Τα μυστικά του ρήγματος της Πάρνηθας

Τα μυστικά του ρήγματος της Πάρνηθας

Ακριβώς 20 χρόνια μετά τον φονικό σεισμό που κόστισε τη ζωή σε 143 άτομα, το ρήγμα της Πάρνηθας «ξύπνησε» και πάλι δίνοντας έναν νέο σεισμό –άγνωστο ακόμη αν πρόκειται για τον κύριο– μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:  Αντιγόνη Μιχοπούλου,  Λαμπρινή Παπαδοπούλου

Αν και ο σεισμός της Παρασκευής προκάλεσε μόνο ζημιές σε ορισμένα κτίρια, παρ’ όλα αυτά ζωντάνεψε μνήμες από το παρελθόν και επέτεινε την αγωνία και τα ερωτήματα σχετικά με το ρήγμα της Πάρνηθας και τα μυστικά που μπορεί να κρύβει. Αλλωστε το ρήγμα μέχρι το 1999 παρέμενε αχαρτογράφητο και βρισκόταν σε αδράνεια από το 1700.

Κ. Παπαζάχος: «Το ίδιο ρήγμα»

Σε δηλώσεις του στο Documento ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος ανέφερε πως πρόκειται για ένα κομμάτι του ρήγματος που δεν έσπασε το 1999 και έσπασε τώρα. «Ο σεισμός προήλθε από την ίδια πλευρά του ρήγματος από την οποία είχε προέλθει και ο σεισμός του 1999. Τότε ήταν πάνω από το Θριάσιο, απλώς τώρα είναι λίγο πιο δυτικά, πάντως είναι το ίδιο ρήγμα και πιο συγκεκριμένα η προέκτασή του προς τα δυτικά». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρήγμα αυτό είχε διεγερθεί στον σεισμό του 1999, ένα τμήμα του δεν είχε σπάσει τότε και έσπασε τώρα δίνοντας τον συγκεκριμένο σεισμό. «Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, απλώς προφανώς δεν είχε γίνει τότε για κάποιο λόγο και έγινε τώρα. Είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο να έχουμε μια καθυστερημένη διέγερση ή κάποιο κομμάτι που δεν έχει σπάσει σε μια ακολουθία να σπάσει ακόμη και 30 χρόνια μετά. Είναι πολύ δύσκολο το ίδιο ρήγμα να ενεργοποιηθεί ξανά σε τόσο μικρό διάστημα. Αυτό που συνέβη είναι ότι δραστηριοποιήθηκε ένα γειτονικό κομμάτι και όχι το ίδιο» τόνισε.

«Δεν θα ενεργοποιηθούν γειτονικά ρήγματα»

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως δεν μπορεί ένα ρήγμα σε μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας σαν την Αθήνα μέσα σε 20 χρόνια να δώσει ξανά σεισμό. «Δεν είναι σαν την περίπτωση της Κεφαλονιάς. Το ρήγμα της Πάρνηθας είναι μικρό και τυχαίνει να είναι κοντά σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο Τέτοιους σεισμούς μπορεί να έχουμε και 20 κάθε χρόνο στην Ελλάδα» δήλωσε. Τέλος ο κ. Παπαζάχος απέκλεισε το ενδεχόμενο ο σεισμός της Παρασκευής να ενεργοποιήσει γειτονικά ρήγματα. «Δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στη περιοχή το οποία θα μπορούσαν να διεγερθούν από έναν τόσο μικρό σεισμό. Δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι δραματικό από τον συγκεκριμένο σεισμό. Φαίνεται ότι η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά» σημείωσε ο ίδιος.

Αυτό ωστόσο δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό, όπως τονίζουν και άλλοι σεισμολόγοι.

«Ο αριθμός των μετασεισμών θα μας δείξει την εξέλιξη που θα έχει. Δηλαδή ή θα πάει για σβήσιμο σε μια δυο εβδομάδες ή θα έχουμε κάτι μεγαλύτερο… Πρέπει να σημειώσουμε ότι η επικεντρική περιοχή έχει δυναμικό για μεγαλύτερη σεισμική δόνηση. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» δήλωσε στο Documento ο Μάκης Χουλιάρας.

Ο δε Ακης Τσελέντης υπογράμισε: «Από τα μέχρι τώρα δεδομένα όλα δείχνουν ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά. Διακινδυνεύω να σας πω, αν και είναι πολύ νωρίς, ότι ο σεισμός της Παρασκευής είναι ο κύριος. Η κατάρρευση του διατηρητέου κτιρίου στην Ερμού είναι το καμπανάκι κινδύνου που έχω χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό και το χτυπάω πάντα όταν έχουμε έναν ισχυρό σεισμό. Ολα αυτά τα κτίρια αποτελούν πηγή κινδύνου, γι’ αυτό κάνω έκκληση στους πολίτες να τα αποφεύγουν όσο κρατάει η μετασεισμική ακολουθία» ανέφερε.

Οι μνήμες του παρελθόντος

Ο σεισμός της Πάρνηθας τον Σεπτέμβριο του 1999, ο οποίος ήταν ο φονικότερος των τελευταίων 50 ετών, είχε ένταση 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ και άφησε πίσω του 143 νεκρούς, τουλάχιστον 700 τραυματίες και 40.000 άστεγες οικογένειες. Το επίκεντρο εντοπιζόταν προς τον Ασπρόπυργο, στο Θριάσιο Πεδίο. Μόλις 15 δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για να σκορπίσει τον θάνατο και να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές. Το εξαώροφο κτίριο της Ρικομέξ στο Μενίδι, όπου στεγάζονταν οι εταιρείες Ρικομέξ και Εστία Εμπορική, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και δύο έγκυες γυναίκες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter