Τα… μυστικά των Ταραουμάρα που θα βελτιώσουν το τρέξιμό σας!

Τα… μυστικά των Ταραουμάρα που θα βελτιώσουν το τρέξιμό σας!

Οι Ταραουμάρα είναι μία φυλή στο βόρειο Μεξικό που ξεχωρίζει για τις επιδόσεις της στο τρέξιμο. Τα μέλη της να έχουν το προσωνύμιο Ραραμούρι (σημαίνει αυτός που τρέχει γρήγορα), καθώς έπρεπε να διανύουν αρκετά χιλιόμετρα ημερησίως είτε για να κυνηγήσουν είτε να επικοινωνήσουν με άλλες φυλές.

Στο βιβλίο του Christopher McDougall «Born to Run» περιγράφεται ιδανικά την καθημερινότητα αυτών των απίστευτων δρομέων, ενώ παρουσιάζει και τα σανδάλια που φορούσαν, τα οποία ήταν τόσο ελαφριά που ήταν σα να τρέχει κάποιος ξυπόλητος.

Η ιστορία τους, αναμένεται μάλιστα και με αγωνία στην μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή της ταινίας, τα γυρίσματα της οποίας έχουν πλέον ολοκληρωθεί, τον εξαιρετικό Μάθιου Μακόναχι.

Ακολουθούν τέσσερα μυστικά των Ταραουμάρα, τα οποία μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας για να γίνετε καλύτεροι.

Μην σπαταλάτε ενέργεια

Ο Αμερικανός δρομέας Scott Jurek παρατήρησε την φυλή των Ταραουμάρα από κοντά το 2006 και κατανόησε ότι οι κινήσεις τους ήταν αυτές που έπρεπε.

«Οταν έτρεχαν δεν σπαταλούσαν άσκοπα ενέργεια. Είχαν τον τέλειο διασκελισμό. Δεν είχαν κάποιο τρελό μυστικό. Απλά διατηρούσαν τον ρυθμό του τρεξίματος στα ιδανικά επίπεδα», σημείωσε ο θρυλικός δρομέας.

Ομαδικότητα

Οι Ταραουμάρα αγωνίζονταν πάντα ως ομάδα και όχι ατομικά. Η συνεργασία είναι ένας από τους βασικούς άξονες της καθημερινότητάς τους, όπως περιέγραψε και στο βιβλίο του ο McDougall, ενώ ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «προσπαθώ να τρέχω μαζί με φίλους όσο πιο συχνά μπορώ, καθώς όχι μόνο με κάνει να το απολαμβάνω περισσότερα, αλλά βελτιώνει και τις επιδόσεις μου».

Τρέξτε με ευχαρίστηση

Η Dana Richardson και η Sarah Zentz γύρισαν ένα ντοκιμαντέρ για τους Ταραουμάρα και είδαν ότι τόσο στον παραδοσιακό αγώνα των ανδρών (Rarajipari) όσο και στον αντίστοιχο γυναικείο (Ariweta) κυριαρχούσε η χαρά.

«Πέρα από την ομαδικότητα στους αγώνες τους ξεχώρισε και το γέλιο. Δεν ήταν μόνο μεταδοτικό, αλλά ήταν πηγή έμπνευσης. Οταν γύρισα στις ΗΠΑ και παρατηρούσα τα πρόσωπα των ανθρώπων όταν έτρεχαν έβλεπα δυστυχία και ταλαιπωρία. Δεν είναι η σωστή προσέγγιση του τρεξίματος, καθώς έτσι είναι πιο πιθανό να προκύψει κάποιος τραυματισμός», παραδέχτηκε η Richardson

Απλότητα

Μπορεί τριγύρω μας να τρέχουν άνθρωποι με ρολόγια που μετρούν τους παλμούς ή φορούν ειδικά παπούτσια για το τρέξιμο, όμως οι Ταραουμάρα τα πάνε μια χαρά και χωρίς αυτά.

«Στόχος είναι να τελειοποιήσουν την τεχνική τους, αλλά δεν βιάζονται. Εχουν όλη τη ζωή μπροστά τους. Λειτουργούν σαν καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται για ένα άρτιο αποτέλεσμα ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που θα το πετύχουν», ανέφερε ο McDougall.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter