Διαβάστε όλη την εγκλυκλίο

Τα νέα δεδομένα για την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης

Το νέο «οδικό χάρτη» εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης, περιγράφει αναλυτικά εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα. Εξειδικεύοντας και με παραδείγματα το άρθρο 34 του νέου Ασφαλιστικού (ν.4387/2016), η εγκύκλιος ορίζει σε ποιες περιπτώσεις θα προκύψει αύξηση του ποσού εξαγοράς και σε ποιες θα διατηρηθεί σε ίδια επίπεδα.

Επίσης, τονίζεται ότι θα υπάρχουν εκπτώσεις έως 6% επί του συνολικού ποσού εξαγοράς, αν αυτή γίνει εφάπαξ. «Χαμένοι» της νέας διαδικασίας είναι όσοι μισθωτοί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και ελεύθεροι επαγγελματίες είναι υψηλόμισθοι. Αντίθετα, δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τις αλλαγές στο ποσοστό εξαγοράς οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και όσοι λαμβάνουν έως 850 ευρώ μηνιαίες αποδοχές.

Ειδικότερα ισχύουν τα εξής:

*Από την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 δηλαδή από 13 Μαΐου 2016 και μετά οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα καταβάλλουν το 20% του τελευταίου μικτού μισθού τους, για την εξαγορά πλασματικών ετών. Το ποσοστό αυτό αποτελεί το σύνολο της εισφοράς του εργοδότη και του εργαζόμενου για την κύρια σύνταξη.

* Από 1.1.17 και μετά οι δημόσιοι υπάλληλοι θα καταβάλλουν το 10% του μισθού τους κατά το μήνα που υπέβαλλαν αίτηση για εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης. Το ποσοστό αυτό αφορά την εισφορά τους 6,67% αλλά και του δημοσίου που για το 2017 είναι 3,33%.

Ο χρόνος εξαγοράς είναι έως 12 έτη για όσους εργάζονται στον δημόσιο και έως 7 έτη για όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την εγκύκλιο:

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.