Τα νούμερα λένε σχεδόν πάντα την αλήθεια

Τα νούμερα λένε σχεδόν πάντα την αλήθεια

Η οικονομία, όχι τα νούμερα κάποια εκ των οποίων μπορεί πράγματι να ευημερούν, η πραγματική οικονομία των πολιτών δοκιμάζεται. Και αυτό δεν μπορεί να εξωραϊστεί όση μιντιακή παντοδυναμία να απολαμβάνει το κυβερνών κόμμα.

Για παράδειγμα μόνο τον περασμένο Νοέμβριο οι πολίτες άφησαν απλήρωτους φόρους κοντά στο μισό δισ. ευρώ! Πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη!

Τα «φρέσκα» (σ.σ. του 2022) ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη διαμορφώθηκαν σε 6,703 δισ. ευρώ από 6,228 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο (μισό δις πάνω…) ενώ το σύνολο συσσωρευμένων και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών διαμορφώθηκε στο ασύλληπτο νούμερο των 113,385 δισ. ευρώ!

Μόνο στην εφορία δηλαδή οι Έλληνες πολίτες χρωστούν περίπου το 35% του εξωτερικού χρέους της χώρας. Αν προσπαθήσει κάποιος να αναλύσει αυτό το χρέος θα διαπιστώσει ότι τα 40 περίπου δις αφορούν οφειλές φυσικών προσώπων και τα υπόλοιπα οφειλές νομικών προσώπων. Αφαιρέστε περίπου τα 26 δις που έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης και μένουν 87 δις οφειλές στην εφορία.

Τα νούμερα γίνονται ακόμη πιο ζοφερά αν αναλογιστεί κανείς ότι 1,5 εκατομμύριο πολίτες βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Ασύλληπτο νούμερο αν σκεφτεί κάποιος ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να εργαστούν, να έχουν λογαριασμούς στην τράπεζα πολλώ δε μάλλον να δανειοδοτηθούν. Βρίσκονται κυριολεκτικά στην γκρίζα ζώνη της κοινωνίας. Ανέστιοι, αχαρτογράφητοι χωρίς καμία ελπίδα να ενταχθούν εκ νέου στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας.

Από την άλλη η ΑΑΔΕ μέσα στο 2022 κατάφερε να εισπράξει 2,2 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με την ίδια το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε στα 7,317 δισ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε φτάσει τα 5,647 δισ. ευρώ (αυξημένο κατά 29,6%)! Και μόνο η αύξηση αυτή φτάνει για να καταδείξει τα πραγματικά ζόρια της Ελληνικής οικονομίας.

Τα παραπάνω στοιχεία τα δανείστηκα από ρεπορτάζ της συναδέλφου Έλενας Λάσκαρη στο «Euro2day.gr» (για να μην αδικούμε τη δουλειά κανενός). Πιθανολογώ ότι η αύξηση αυτή των ληξιπρόθεσμων είναι απότοκο των αυξήσεων στην καθημερινότητα των πολιτών. Στην αύξηση των λογαριασμών στην ενέργεια για παράδειγμα, τις αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ και πάει λέγοντας. Με απλά Ελληνικά οι πολίτες άφησαν τα νέα χρέη στην εφορία απλήρωτα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα χρειώδη.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά τα χρέη των Ελλήνων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες και Funds προσεγγίζουν το ασύλληπτο νούμερο των 257,96 δισ. ευρώ!

Πολύ παραπάνω από το συνολικό ΑΕΠ της χώρας! Δεν χρειάζεται νομίζω να γράψω κάτι παραπάνω.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter