Τα οφέλη των πετρελαϊκών πίσω από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Τα οφέλη των πετρελαϊκών πίσω από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι Ευρωπαίοι επιβάλλοντας ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανοίγουν τον δρόμο για την αύξηση των κερδών των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, ενώ όσες χώρες απέρριψαν τις αιτιάσεις της Κομισιόν θα συνεχίζουν να αγοράζουν το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο.

Η σταδιακή απόσυρση του ρωσικού πετρελαίου από τις ευρωπαϊκές αγορές θα είναι γεγονός έως το τέλος του 2022 και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ έσπευσε να προειδοποιήσει πως αυτή η κίνηση δεν θα είναι δίχως κόστος. «Είναι αδιανόητο οι κυρώσεις να μην έχουν κόστος για την οικονομία μας και για τις τιμές των χωρών μας (..) Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι να αντέξουμε (σ.σ. το οικονομικό κόστος) ώστε να βοηθήσουμε την Ουκρανία. Αλλά δεν υπάρχει τρόπος ώστε να μην μας κοστίσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάμπεκ.

Βέβαια, αυτό που ξέχασε πολύ βολικά να πει το κορυφαίο στέλεχος των Γερμανών Πρασίνων είναι πως οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες σπάνε το ένα ρεκόρ κερδών μετά το άλλο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της βρετανικής BP, που το πρώτο τρίμηνο του έτους κατέγραψε κέρδη 6.2 δισ. δολαρίων έναντι των 2.6 δισ. δολαρίων της περσινής, με βασικό αίτιο της κατακόρυφης ανόδου των κερδών να θεωρείται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Προφανώς το κόστος δεν είναι το ίδιο για όλους. Η Ευρωπαίκή Ένωση αρνείται πεισματικά να στηρίξει την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, καταργώντας τα κατά τόπους χρηματιστήρια ενέργειας, ή ρύπων, ενισχύοντας επί της ουσίας την κερδοφορία των ενεργειακών κολοσσών.

Αυτούς ακριβώς εκπροσωπούν και οι Πράσινοι όταν συμμαχούν με την Ουάσιγκτον εναντίον της Ρωσίας. Θέλουν και χρειάζονται τον πόλεμο ώστε να πετάξουν την Gazprom από την αγορά ώστε να ενισχύσουν οι μεν την πράσινη μετάβαση των ευρωπαϊκών εταιρειών και οι δε την κυριαρχία τους στις αγορές του φυσικού αερίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter