Τα παιδιά γίνονται «Πράκτορες του Πλανήτη»

Τα παιδιά γίνονται «Πράκτορες του Πλανήτη»

Προσοχή! Βαμπίρ ενέργειας ρουφάνε την ηλεκτρική ενέργεια όταν βρίσκουν αναμμένη συσκευή. Ο κος Πουφ και η κα Πιφ (γνωστοί και ως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο) ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και κάνουν τον πλανήτη επικίνδυνα ζεστό. Και η απειλητική οικογένεια Τεμπελχανά αδιαφορεί για το μέλλον του κόσμου και των συνανθρώπων της.

Τα παιδιά, όμως, με τη βοήθεια της επίλεκτης ομάδας Πράκτορες του Πλανήτη εκπαιδεύονται και αποκτούν ειδικές δυνάμεις, γνώση και θάρρος για να τους αντιμετωπίσουν. Oι πράκτορες αυτοί είναι: η Ανίτα από το Μπανγκλαντές, ειδική σε θέματα ενέργειας με μια μυστική υπερδύναμη που εξουδετερώνει τα βαμπίρ ενέργειας αστραπιαία. O Ιάσονας από την Ελλάδα, ο οποίος έχει αποστολή να σώζει το νερό από τη σπατάλη και τα ύπουλα νεροβαμπιράκια. Ο Μπεν από την Αμερική που φτιάχνει στιχάκια για να διαδώσει σε όλο τον κόσμο τη σημασία των λέξεων Μειώνω –ν Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω. Και από τη Γαλλία η Μαρί Λουίζ, η οποία ειδικεύεται στην κομποστοποίηση.

Με ποιον τρόπο όμως γίνεται η εκπαίδευση των νέων πρακτόρων;

  • Καταρχάς
    μέσω του σχολείου: Οι πράκτορες μπορούν να επισκεφτούν τα σχολεία και να
    εκπαιδεύσουν τους μαθητές, αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές σε συνεργασία με
    τους εκπαιδευτικούς τους μπορούν να πάνε σε κάποια από τις τοποθεσίες που
    ορίζονται κάθε φορά.
  • Διαβάζοντας
    τα βιβλία της σειράς «Πράκτορες του πλανήτη» που έχει συγγράψει η Ελένη
    Ανδρεάδη (επίσης ιδρύτρια της ομώνυμης ΜΚΟ), τα οποία μεταδίδουν το
    οικολογικό μήνυμά τους με φρεσκάδα και ιδιαίτερη πρωτοτυπία στον χειρισμό
    του θέματος. Είναι γραμμένα με κέφι, γνώση, φαντασία και χιούμορ και με
    την πολύ μοντέρνα εικονογράφηση (του Στέφανου Κολτσιδόπουλου) πετυχαίνουν
    να κάνουν τα παιδιά να ενδιαφερθούν για ανάληψη δράσης με στόχο τη σωτηρία
    του πλανήτη.
    Μάλιστα το πρώτο βιβλίο της σειράς τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου
    Γνώσεων για παιδιά.
  • Οι
    πράκτορες οργανώνουν μυστικές συναντήσεις σε βιβλιοπωλεία, πάρκα, φεστιβάλ
    και αλλού. Στις συναντήσεις αυτές τα παιδιά εκπαιδεύονται ως Πράκτορες του
    Πλανήτη και αναλαμβάνουν νέες αποστολές. Οι δράσεις συνήθως απευθύνονται
    σε παιδιά από πέντε έως δώδεκα ετών και γίνονται σε πόλεις και χωριά της
    Ελλάδας, αλλά πρόσφατα και στην Αγγλία και την Κύπρο.
  • Και,
    τέλος, στο εξαιρετικό και διαδραστικό site planetagents.org τα παιδιά μπορούν
    να ολοκληρώσουν τις διασκεδαστικές και ταυτόχρονα εκπαιδευτικές
    ηλεκτρονικές δοκιμασίες.

Η Ελένη Ανδρεάδη εξηγεί στο Documento πώς προέκυψε η ιδέα για τους Πράκτορες: «Στην Αγγλία ήμουν περιβαλλοντικός σύμβουλος στο ντοκιμαντέρ “Climate of Change”. Ενα από τα θέματά μας ήταν μια ομάδα παιδιών στην Ινδία που κατάφεραν να πείσουν την πόλη τους να απαγορεύσει τη χρήση της πλαστικής σακούλας. Αυτή η εμπειρία με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι τα παιδιά έχουν μεγάλη δύναμη να επηρεάσουν το μέλλον τους αντί να περιμένουν μόνο από τους ενήλικες να δράσουν». Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Ανδρεάδη είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με ειδίκευση στην περιβαλλοντική διαχείριση και έχει διατελέσει στρατηγικός σύμβουλος στα βρετανικά υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, στο ΒΒC και το Χάρβαρντ.

Στη χώρα μας, όπου η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μάλλον ελλιπής, ρωτήσαμε την κ. Ανδρεάδη εάν νιώθει ότι έρχεται να καλύψει –έστω και σε μικρό βαθμό– αυτό το κενό. «Υπάρχουν πολλά καλά παραδείγματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπως και κακά. Εμείς προσπαθούμε να ενθουσιάσουμε τα παιδιά, να τους δώσουμε μια εμπειρία βιωματικής εκπαίδευσης χωρίς διδακτισμό, με χιούμορ και πρακτική προσέγγιση σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ένας μικρός πολίτης στο σπίτι, στο σχολείο και στη γειτονιά. Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη γι’ αυτό στη χώρα μας».

Αυτό που πετυχαίνουν οι Πράκτορες με το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό υλικό και τις δραστηριότητές τους είναι να δώσουν στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια ώστε να εξελιχθούν σε ευσυνείδητους πολίτες που μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες και αποφάσεις και να δράσουν ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερο συλλογικό μέλλον. Μόνο το σχολικό έτος 2015-16 εκπαιδεύτηκαν 12.000 νέοι πράκτορες, παιδιά αλλά και γονείς και εκπαιδευτικοί. Η κ. Ανδρεάδη είναι αρκετά αισιόδοξη: «Τα παιδιά ανταποκρίνονται με μεγάλο πάθος και ιδεαλισμό στα οικολογικά θέματα. Ξέρουν έμφυτα ποιο είναι το σωστό. Και επιπλέον είναι ακούραστα! Διαθέτουν δηλαδή όλα τα στοιχεία που τα κάνουν ιδανικούς υπέρμαχους του πλανήτη μας. Αν δεν ήμουν αισιόδοξη δεν θα μπορούσα να συνεχίσω σε αυτό τον τομέα. Τα προβλήματα είναι τεράστια, αλλά το καλό είναι ότι υπάρχουν οι λύσεις. Είμαι τυχερή που η δουλειά μου με φέρνει κοντά στα παιδιά, διότι μου δίνουν συνεχείς ενέσεις αισιοδοξίας και ενέργειας».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter