Τα παιχνίδια με τη ΔΕΗ σε βάρος των καταναλωτών

Τα παιχνίδια με τη ΔΕΗ σε βάρος των καταναλωτών

Λειτουργούν σαν ντελάληδες εµπορευµάτων. Το πρόβληµα είναι ότι πουλάνε τα ασηµικά του κράτους έναντι πινακίου φακής. Πρώτα τα απαξιώνουν και µετά τα στέλνουν προς πώληση. Στο βάθος βέβαια υπάρχουν και τα deals µε τα µεγάλα συµφέροντα, κατά κύριο λόγο γερµανικά. Από την πρώτη στιγµή της διακυβέρνησής τους στόχευσαν στο «∆» της Επιχείρησης Ηλεκτρισµού. Πλέον τα έχουν καταφέρει! Το «∆» έχει σχεδόν απαλειφθεί.

Οµως τώρα που θα µπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο ώστε να µην κλυδωνίζεται η κοινωνία από τους φουσκωµένους λογαριασµούς ρεύµατος, η ∆ΕΗ υπολειτουργεί! Παρ’ όλα αυτά οι «άριστοι» διοικητές, τόσο της ∆ΕΗ όσο και του ∆Ε∆∆ΗΕ µοιράζονται µπόνους. Μπόνους προκλητικά, µπόνους που αποµυζούν το χρήµα των καταναλωτών οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που θα έριχνε τις τιµές ηλεκτρικού ρεύµατος αλλά τελικά έριξε στα τάρταρα τους ίδιους.

Είναι η ιστορία της ηλεκτρικής ενέργειας όπως την έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις 7 Ιουλίου 2019 µε προµετωπίδα την απολιγνιτοποίηση και, µέσα από την απαξίωση της ∆ΕΗ, τη δηµιουργία του Ελληνικού Χρηµατιστήριου Ενέργειας. Ο λόγος προφανής: η αισχροκέρδεια των λίγων εις βάρος των πολλών. Σε όλα αυτά θυσιάζεται η κοινωνική πολιτική που αφορά τους ευάλωτους, απαξιώνονται οι κρατικές υποδοµές για να µεταφερθεί το κέρδος στους ολίγους… Κάπως έτσι απαξιώθηκε το ΕΣΥ εν µέσω πανδηµίας, επειδή ήταν πολυτέλεια οι ΜΕΘ. Κάπως έτσι απαξιώθηκε η ∆ΕΗ για να αφαιρεθεί το «∆» στην επωνυµία της!

Στην πραγµατικότητα ο Κυρ. Μητσοτάκης και το «τσιράκι των συµφερόντων», όπως τον αποκαλούσαν οι 5.500 εργαζόµενοι στην Ολυµπιακή όταν τους «σκότωσε» σε µια νύχτα, Κωστής Χατζηδάκης στερέωσαν τον βρόχο, τον πέρασαν στον λαιµό της κοινωνίας και τοποθέτησαν ένα σκαµνάκι για να µην κρεµαστούν άµεσα οι καταναλωτές. Ηρθε η αναταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω Covid και µετά η κρίση στην Ουκρανία για να κλοτσήσουν το σκαµνάκι. Πλέον η κοινωνία πνίγεται από το βάρος του ενεργειακού κόστους. Στις αρχές Φεβρουαρίου το κόστος θέρµανσης µε φυσικό αέριο είχε τριπλασιαστεί σε σχέση µε πέρυσι και η ηλεκτροδότηση ήταν 60% πιο ακριβή. Ολα αυτά προτού ξεσπάσει ο πόλεµος στην Ουκρανία.

Ο λιγνίτης και οι dealers
Η ηλεκτρική ενέργεια καίει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ Γιώργος Αδαµίδης υποστήριξε ότι η αύξηση της χρήσης του λιγνίτη στο ενεργειακό µείγµα (από 10% στο 30%) είχε αποτέλεσµα να µειωθεί η χονδρική τιµή της ηλεκτρικής ενέργειας στα 99,1 ευρώ/MWh στις 8 Μαρτίου. Εκείνοι το έκρυψαν. Ντρέπονται να παραδεχτούν ότι υπό το βάρος των ενεργειών τους καθίσταται η ελληνική κοινωνία ενεργειακά φτωχή. Ενεργοποιούν αυτό που ξέρουν καλύτερα: το ψέµα πασπαλισµένο µε επικοινωνία.

Με δελτίο Τύπου στις 9 Μαρτίου ο αρµόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας διέψευσε την είδηση επαληθεύοντάς την: «Η τιµή διαµορφώθηκε στο επίπεδο αυτό στις 14.00 το απόγευµα της Τρίτης για µερικά λεπτά προτού επανέλθει στα συνήθη επίπεδα». Ηταν το χρονικό διάστηµα που άνοιξαν τις δαιµονοποιηµένες από τους ίδιους λιγνιτοµηχανές. Είναι η µόνη λύση που µπορεί να δώσει ανάσα. Προτιµούν όµως να σκοτώσουν την κοινωνία παρά να πάψουν να ντιλάρουν, ξεπουλώντας τις κρίσιµες για την κοινωνική πολιτική κρατικές υποδοµές.

«Οι καταναλωτές πληρώνουν σήµερα τις αυξήσεις Νοεµβρίου, ∆εκεµβρίου, όταν δεν υπήρχε πόλεµος. Αστειότητες ότι λειτουργούν στο φουλ οι λιγνιτικές µονάδες. Οι επτά µονάδες θα µπορούσαν να παράγουν 2.400 MW τη στιγµή που η ζήτηση δεν ξεπερνά τις 1.600» η απάντηση µε αριθµούς του Γ. Αδαµίδη.

Οι ημερομηνίες-σταθμός

Μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το καλοκαίρι του 2019 ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε (στον Σκάι, πού αλλού;): «Αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσει η χώρα». Η πορεία είχε ξεκινήσει. Αρχές Αυγούστου ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης έκανε λόγο για ανάγκη εκπόνησης ενός νέου επενδυτικού σχεδίου με ορίζοντα δυο τριών μηνών. Τέλος Αυγούστου οι ντελάληδες βγήκαν παγανιά. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέπτεται την Ανγκελα Μέρκελ και τεμαχίζει τον λιγνίτη. Ο Κ. Χατζηδάκης συνεχίζει να κινδυνολογεί για τη διάσωση της ΔΕΗ.

Την ίδια περίοδο ο Γ. Στάσσης ανακοινώνει αυξήσεις-φωτιά στα τιμολόγια από 1η Σεπτεμβρίου 2019. Η εταιρεία ορκωτών λογιστών Ernst & Young διαψεύδει στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2019 την κινδυνολογία των Χατζηδάκη – Μητσοτάκη για χρεοκοπία της ΔΕΗ, αλλά ουδείς ασχολείται. Το ζήτημα είναι ότι έτσι αύξησαν τα τιμολόγια. Η παγίδα είχε δημιουργηθεί, οι καταναλωτές έφευγαν σωρηδόν από τη ΔΕΗ. Περί τους 630.000 πελάτες της (περίπου 10%) υπέγραψαν συμβόλαια με τους παρόχους μες στο 2019.

Νωρίτερα, εν μέσω θριαμβολογιών, ανακοινώνουν την απολιγνιτοποίηση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας μέσω συνέντευξης του Κυρ. Μητσοτάκη στη γερμανική εφημερίδα «Bild» και την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 35% μέχρι το 2030. Μετά ήρθε ο Αρμαγεδδών… Εκλεισαν τις λιγνιτικές μονάδες και φόρτωσαν μες στο 2021 με «πράσινα ομόλογα» τη ΔΕΗ, περιορίζοντας περαιτέρω τη χρήση λιγνιτών. Κυρίως όμως στο τέλος του 2020 έφτιαξαν το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Ηδη από τον Νοέμβριο του 2020, όταν ξεκίνησε ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, καταγράφηκαν τεράστιες ανατιμήσεις.

Την πέμπτη εβδομάδα το κόστος στην Αγορά Εξισορρόπησης ανέβηκε από τα 19,74 ευρώ/MWh στα 41,79 (!) και την αμέσως επόμενη έπεσε στα 8,48 ευρώ. Ωφελημένοι όσοι παράγουν και πωλούν ρεύμα ταυτόχρονα. Ενα χρόνο μετά η Ενωση Ενεργοβόρων Βιομηχανιών (ΕΒΙΚΕΝ) κατήγγειλε δημοσίως «χειραγώγηση και ολιγοπώλιο». Εκτοτε εμείς πληρώνουμε, οι «ολίγοι» κερδίζουν και οι Χατζηδάκης – Μητσοτάκης δρέπουν τους καρπούς των επιλογών τους.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter