Τα παιχνίδια με την υπόθεση Μπελέρη στην Αλβανία

Τα παιχνίδια με την υπόθεση Μπελέρη στην Αλβανία

Στην Ελλάδα ο ίδιος και οι συγκατηγορούμενοί του έπεφταν στα μαλακά και στα Τίρανα ανακάλυψαν ότι χάθηκε σημαντικός φάκελος όταν επιχείρησαν να την ανασύρουν το 2019

Μια παλιά, ίσως για πολλούς ξεχασμένη ιστορία αναμόχλευσε η συμμετοχή του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Η σκοτεινή αυτή υπόθεση της δεκαετίας του 1990 με βασικό πρωταγωνιστή τον φυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας απασχόλησε τόσο την Ελλάδα όσο και την Αλβανία και παρότι αφορούσε σοβαρά εγκλήματα είχε την ίδια τύχη και στις δύο πλευρές: κατέληξε στο κενό με περίεργες μεθοδεύσεις. Στην Ελλάδα, για τους συλληφθέντες του 1995 το βαρύ κατηγορητήριο μετατράπηκε σε απλή οπλοκατοχή και λαθρεμπορία όπλων. Στην Αλβανία, ο σημαντικός φάκελος για την επίθεση στην Επισκοπή εξαφανίστηκε, όπως δήλωσε στο Documento ο πρώην εισαγγελέας Εουγκέν Μπέτσι που την ερεύνησε, αποδεικνύοντας τελικά ότι η υπόθεση αυτή παραμένει μέχρι σήμερα γεμάτη σκιές, προς το συμφέρον κάποιων και από τις δύο πλευρές.

Το σκοτεινό παρελθόν

Ο Μπελέρης ήταν ένας από τους επτά συλληφθέντες στα ελληνοαλβανικά σύνορα τον Μάρτιο του 1995 καθώς στο αυτοκίνητό τους βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο. Ο Αρντίτ Μπίντο, διευθυντής των κρατικών αρχείων της Αλβανίας, δήλωσε στο Documento ότι «εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με αλβανική ή ελληνική πλευρά. Εχουμε να κάνουμε με μια τρομοκρατική γιάφκα. Μια τρομοκρατική νεοναζιστική ομάδα που ανήκει στην ελληνική ακροδεξιά. Εκαναν μια τρομοκρατική επίθεση στην Επισκοπή και ήθελαν να κάνουν άλλη μια στον Λόγγο, όπου και συνελήφθησαν».

Δείτε επίσης: Ο Μπελέρης, το ΜΑΒΗ και τα Καλάσνικοφ

Παράλληλα, ο Αρ. Μπίντο επισημαίνει για το άλλοθι του Μπελέρη, ότι δηλαδή δεν είχε καμία σχέση με την επίθεση στην Επισκοπή καθώς βρισκόταν στην Κύπρο: «Στην υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου για τις ποινικές του υποθέσεις (έντυπο αποποινικοποίησης), το οποίο κατέθεσε ο Μπελέρης στην εθνική επιτροπή εκλογών στην Αλβανία, δηλώνει ότι δεν συμμετείχε στην επίθεση της Επισκοπής, καθώς εκείνος το 1994 ήταν σε ένα σεμινάριο για υδραυλικούς στην Κύπρο. Αυτή η δήλωση είναι μια μορφή αυτογκόλ, διότι το εν λόγω σεμινάριο ήταν πρόφαση.

Ενα ελληνικό ίδρυμα υπό την αιγίδα των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με Ελληνες μελετητές, διάλεξε 200 Ελληνες της Αλβανίας, τους πήγε στην Κύπρο δήθεν για σεμινάριο για υδραυλικούς, αλλά στην πραγματικότητα διάλεξε από αυτούς 50 που θεμελίωσαν το ΜΑΒΗ και εκπαιδεύτηκαν με όπλα στο σεμινάριο αυτό».
Ο ίδιος συνεχίζει θέτοντας ερωτήματα με βάση την καταδίκη του Μπελέρη στην Ελλάδα για παράνομη οπλοκατοχή: «Πώς βρέθηκαν τα καλάσνικοφ αυτά στα χέρια των επτά εμπλεκομένων; Γιατί ο Μπελέρης ήταν με όπλα στην περιοχή του Λόγγου όπου συνελήφθη; Γιατί η Αμερική ενημέρωσε την Ελλάδα και την Αλβανία ότι εκεί γίνεται τρομοκρατική επίθεση του ΜΑΒΗ; Ακόμη κι αν θέλουμε να κλείσουμε τα μάτια, όλα οδηγούν στην επίθεση της Επισκοπής».

Ο «εξαφανισμένος» φάκελος

Ενώ χαρακτηρίζεται ευνοϊκή η δικαστική μεταχείριση των συλληφθέντων στην Ελλάδα, καθώς οι κακουργηματικές κατηγορίες μετατράπηκαν σε πλημμεληματικές, μια άλλη περίεργη εξέλιξη είχε η δικαστική διερεύνηση στην Αλβανία,όταν, για τους δικούς τους λόγους πίεσης στον Μπελέρη προφανώς, θέλησαν να ανασύρουν την υπόθεση από το αρχείο το 2019. Ως διά μαγείας ο δικαστικός φάκελος «εξαφανίστηκε».

Ο πρώην εισαγγελέας Ε. Μπέτσι, ο οποίος χειρίστηκε το 2019 την υπόθεση της Επισκοπής, δήλωσε στο Documento: «Η αλβανική αντιτρομοκρατική ήθελε να ανοίξει ξανά τον φάκελο το 2019. Δημιούργησα έναν ποινικό φάκελο έχοντας συλλέξει ως πληροφορίες μαρτυρίες, παρακολουθήσεις, πραγματογνωμοσύνες από τον προηγούμενο φάκελο. Πήραμε όλα τα στοιχεία από το 1994 έως και το 2019. Εγιναν ακόμη νέες πραγματογνωμοσύνες». Ωστόσο πρώτη φορά μαθαίνουμε ότι για την υπόθεση υπήρχαν τελικά στην Αλβανία δύο φάκελοι. Οπως ανέφερε ο πρώην εισαγγελέας, «ο ένας αφορούσε την παράβαση καθήκοντος των στρατιωτών που δεν προστάτεψαν τη στρατιωτική βάση. Ο δεύτερος αφορούσε τα άτομα που έκαναν την επίθεση. Οι φαντάροι καταδικάστηκαν από το στρατοδικείο και εξέτισαν την ποινή. Ο στρατιωτικός φάκελος αρχειοθετήθηκε στο στρατοδικείο και είχε σημαντικά στοιχεία του συμβάντος, όπως επιστημονικά δεδομένα, πραγματογνωμοσύνες και αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία δεν θα μπορούσαν να βρεθούν ξανά. Ψάξαμε τον στρατιωτικό φάκελο από το αρχείο με στόχο να τον προσθέσουμε στον δικό μας. Ομως δεν βρέθηκε. Ετσι, δεν μπορέσαμε να ερευνήσουμε όπως πρέπει την υπόθεση. Ζητήσαμε με εισαγγελική παραγγελία δικαστική συνδρομή από την Ελλάδα για όσα έγιναν όταν συνελήφθη ο Μπελέρης, καθώς και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Η Ελλάδα δεν μας έδωσε πλήρεις πληροφορίες. Δεν μπορούσαμε να διασταυρώσουμε τα στοιχεία».

Για τις μεθοδεύσεις ο Αρ. Μπίντο επισημαίνει αυτό που επικρατεί στον δημόσιο διάλογο στην Αλβανία: «Σύμφωνα με Ελληνες ερευνητές, η υπόθεση πέρασε αναίτια το 1995 στην Εισαγγελία της Αθήνας, ενώ θα έπρεπε να την αναλάβει η Εισαγγελία Ιωαννίνων σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Στην Εισαγγελία Ιωαννίνων, σύμφωνα με Ελληνες μελετητές, οι εμπλεκόμενοι είχαν δεχτεί ότι ήταν μέλη του ΜΑΒΗ, συμπεριλαμβανομένου και του Μπελέρη. Μετά, όταν πέρασε στην Εισαγγελία Αθηνών για να μην υπάρξει εθνικό ρίσκο, άλλαξαν τη δήλωσή τους και αυτά τα δεδομένα ποτέ δεν πήγαν στην εισαγγελία της Αλβανίας για να ερευνήσουν την επίθεση της Επισκοπής κι έτσι η αλβανική εισαγγελία ήταν αδύνατον να ερευνήσει την υπόθεση μέχρι τέλους». Στην ερώτηση πού εκτιμά ότι βρίσκονται αυτά τα στοιχεία, απάντησε: «Στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Εξτρεμιστικές απόψεις

Ο Μπελέρης έχει αποθεωθεί από τη Χρυσή Αυγή ενώ το 2009 είχε βρεθεί σε εκδήλωση του ΛΑΟΣ. Για τη στάση αυτή ο Αρ. Μπίντο σχολίασε: «Εμένα με τρομάζει όταν βλέπω πώς αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα, γιατί ο Μπελέρης έχει συνέντευξη με τον Νικόλαο Μιχαλολιάκο, υπάρχουν άτομα του κύκλου του με εξτρεμιστικές και ακροδεξιές απόψεις. Η απόκρυψη αυτής της σχέσης του Μπελέρη με τον νεοναζισμό είναι ένα γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι θέμα πατριωτικό. Μας αφορά όλους».

Διαβάστε επίσης: Αμηχανία στο Μαξίμου για τη σκοτεινή πορεία Μπελέρη

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter