Τα «πάνω κάτω» ήρθαν στις Βουλγαρικές εκλογές

Τα «πάνω κάτω» ήρθαν στις Βουλγαρικές εκλογές

Η νίκη του κεντρώου κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP) στις βουλγαρικές εκλογές φαίνεται να «ξεκλειδώνει» το πολιτικό αδιέξοδο στην γειτονική χώρα μετά από τρεις συναπτές εκλογικές διαδικασίες εντός επτά μηνών.

Ο αρχηγός του PP, Κίριλ Πέτκοφ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης. Αν και δεν κατονομάζονται τα άλλα κόμματα φημολογείται πως αυτά θα είναι το Σοσιαλιστικό, τη Δημοκρατική Βουλγαρία και το λαϊκιστικό κόμμα «Υπάρχει τέτοιος Λαός». Σε κάθε περίπτωση, ο Πέτκοφ από τη μεριά του, έχει διαμηνύσει ότι θα είναι πρωθυπουργός και ο συνεργάτης του Βασίλεφ Υπουργός Οικονομικών, στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όποιο και αν είναι αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα δημιουργήθηκε από τους δύο πρώην υπηρεσιακούς υπουργούς και απόφοιτους του Χάρβαρντ μόλις πριν από δύο μήνες.

Το PP προωθεί μία ατζέντα για τη μηδενική ανοχή κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας χωρίς όμως να παίρνει θέση για άλλα ζητήματα, όπως η οικονομία, τα ατομικά δικαιώματα κλπ. Πάντως, φαίνεται ότι μία συνεργασία με το συντηρητικό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ είναι εκτός τραπεζιού. Αυτό διότι η διακυβέρνηση του GERB είχε σημαδευτεί από πολλά σκάνδαλα και τον Απρίλιο του 2021 ξέσπασαν μεγάλες διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς. Ως αποτέλεσμα του κύματος αμφισβήτησης πολλά κόμματα διαμαρτυρίας βγήκαν στο προσκήνιο και ενίσχυσαν τις θέσεις τους στις τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες.

Εντούτοις, τα συγκεκριμένα κόμματα δεν κατάφεραν να σταθεροποιηθούν στη κορυφή της βουλγαρικής πολιτικής σκηνής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός», του τηλεαστέρα Σλάβι Τριφόνοφ, που είχε τερματίσει στη δεύτερη και τρίτη θέση στις προηγούμενες δύο εκλογικές διαδικασίες και καταλήγοντας πέμπτο στις τελευταίες. Όμως, στις εκλογές συμμετείχε μόλις το 40% του εκλογικού σώματος, δείχνοντας την διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια προς το πολιτικό σύστημα. Ενώ βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων στο Κοινοβούλιο θα εισέλθουν επτά κόμματα κανένα δεν θα διαθέτει την απόλυτη αυτοδυναμία.
Ταυτόχρονα, με τις βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν και οι προεδρικές. Όπου ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεν, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος, συγκέντρωσε το 49% των ψήφων έναντι του κεντροδεξιού Αναστάς Γκέρντικοφ. Η αναμέτρηση για το κορυφαίο αξίωμα της χώρας θα ολοκληρωθεί στον δεύτερο γύρο στις 21 Νοεμβρίου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter