Πρόστιμα - Αφαίρεση πινακίδων & διπλώματος

Τα πάνω-κάτω από τις αλλαγές στον ΚΟΚ

Τα πάνω – κάτω έρχονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών» που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης. 

Συγκεκριμένα:

- Ορίζεται ενιαίο πρόστιμο για όλους το οποίο, όμως, θα προσαυξάνεται μέχρι και το τριπλάσιο ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη.

- Προβλέπεται οριζόντια μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα με εξαίρεση τις παραβάσεις που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, την πινακίδα Ρ2 (stop) και τον ερυθρό σηματοδότη, καθώς και τις παραβάσεις των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων.

Αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος

Απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες στις

περιπτώσεις:

• Χρήσης κινητού τηλεφώνου χωρίς την χρήση ακουστικών ή χωρίς την τοποθέτηση κινητού σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση.

• Παρεμπόδισης ραμπών διάβασης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) ή στάθμευσης σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.

• Χρήσης της λωρίδας εκτάκτου ανάγκης (Λ.Ε.Α.)

• παραβίαση διατάξεων για τη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους

• παραβίαση διατάξεων για τη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών

• ρίψης αντικειμένων ή ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως το τσιγάρο.

Παράλληλα προβλέπεται απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 30 ημέρες σε οδηγούς βαρέων οχημάτων οι οποίοι κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή την χρησιμοποιούν για προσπέραση. Σε περίπτωση υποτροπής το δίπλωμα αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επανέκδοση αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.