Τα πενήντα χρόνια του «Νονού»

Τα πενήντα χρόνια του «Νονού»

Πενήντα χρόνια κλείνει φέτος ο «Νονός» και οι τιμητικές εκδηλώσεις για το αριστούργημα του Κόπολα συνεχίζονται σε μικρή και μεγάλη οθόνη.

Πριν από πενήντα χρόνια, στις 15 Μαρτίου 1972, κυκλοφόρησε στις αμερικανικές αίθουσες ο «Νονός» του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Κανείς δεν φανταζόταν- ούτε καν οι συντελεστές του φιλμ-  τον τεράστιο αντίκτυπο που θα είχε, ακόμη και σήμερα, η «καλύτερη αμερικανική ταινία όλων των εποχών». 

Έχουν γραφτεί και ειπωθεί αμέτρητοι λόγοι για την διαχρονική απήχηση του «Νονού». Συνοπτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι η δημιουργία των Πούζο- Κόπολα παραμένει ένα αξεπέραστο – και κυρίως αγέραστο- αριστούργημα επειδή μιλάει για τόσα πολλά μείζονα θέματα με ένα ακαταμάχητο αφηγηματικά στυλ που δεν λανθάνει ούτε στο ελάχιστο. Η φορεσιά της γκανγκστερικής εποποιίας δεν στερεί ούτε σπιθαμή από μια διαχρονικά ντοστογεφσκική αλληγορία του εγκλήματος και της τιμωρίας, ενώ η σαιξπηρική ματιά πάνω στο μοτίβο της εξουσίας και την λατρεία της οικογένειας, οδηγεί το σκοτάδι της ανθρώπινης φύσης σε απρόσμενες – και άκρως επίκαιρες- αναγωγές.     

Όχι, ο «Νονός» δεν είναι μόνο μια ταινία για τη Μαφία, όπως δεν είναι μόνο ένας απλός κόλαφος κατά του καπιταλισμού. «I believe in America» είναι η πρώτη φράση που ακούμε στο σκοτεινό εναρκτήριο πλάνο του έργου, από τον «νεκροθάφτη» Μπονασέρα που αρπάζει την ευκαιρία να ζητήσει χάρη από τον Ντον Κορλεόνε την ημέρα του γάμου της κόρης του. Αυτή την πίστη στο αμερικανικό όνειρο και την ισχύ του καπιταλισμού, θα την αποδομήσουν αρκετές φορές οι Πούζο- Κόπολα που συνεργάστηκαν στη γραφή του σεναρίου, πηγαίνοντας κόντρα στις επιταγές του στούντιο και κάνοντας κυριολεκτικά του κεφαλιού τους. 

Όμως οι πιο μεγάλες… ομορφιές έρχονται όταν καλούνται τα στελέχη της Paramount και οι δημιουργοί του φιλμ αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους για να βρουν τους κατάλληλους ηθοποιούς που θα αναλάβουν τους βασικούς ρόλους. Η σειρά «The offer» που βασίζεται στα απομνημονεύματα του παραγωγού  Άλμπερτ Σ. Ράντι τα αφηγείται άψογα όλα αυτά: για τις αντιδράσεις στο άκουσμα και μόνο του ονόματος του Μπράντο για τον ρόλο του Βίτο, για τις πρώτες επιλογές στο ρόλο του Μάικλ που ήταν ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ και ο Τζακ Νίκολσοκ αντί του «νάνου Πατσίνο που ούτε τις κούτες με τα χριστουγεννιάτικα δώρα δεν μπορεί να κρατήσει», για τις πιέσεις της Μαφίας και τις αντιδράσεις της κοινότητας των ιταλοαμερικανών της Νέας Υόρκης, για το αξέχαστο ταξίδι στην Σικελία, για τα δραματικά επεισόδια με τον παραγωγό Ρόμπερτ Έβανς που βίωνε δραματικά το χωρισμό από τη σύζυγό του Αλί Μακ Γκρόου που τα έφτιαξε με τον Στιβ Μακ Κουίν στα γυρίσματα του «Getaway» κλπ.

Οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας στο πλαίσιο του αφιερώματος για το Νέο Χόλιγουντ προβάλλουν το φιλμ στις 9 Οκτωβρίου (Ιντεάλ στις 18.00) ενώ στην Cosmote Tv η τηλεοπτική σειρά «The offer» (με τον τίτλο παρμένο από την πιο χαρακτηριστική φράση του φιλμ «I’m go  make him an offer he can’t refuse») παρουσιάζει όχι μόνο τα επεισοδιακά παρασκήνια του «Νονού» μέσα από το βλέμμα του παραγωγού Άλμπερτ Σ. Ράντι αλλά μας δίνει πικάντικες λεπτομέρειες γύρω από την αποφασιστικότητα κάποιων πιονέρων της βιομηχανίας του θεάματος (ο Κόπολα ήταν μόλις 32 ετών όταν ανέλαβε το φιλμ) να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο τους. Τους ρόλους των παραγωγών Άλμπερτ Σ.Ρούντι και Ρόμπερτ Έβανς αναλαμβάνουν οι Μάιλς Τέλερ και Μάθιου Γκουντ αντίστοιχα, ο Νταν Φόγκλερ είναι ίδιος ο Φράνσις Φορντ Κόπολα ο Νταν Φόγκλερ, ενώ η καταπληκτική Τζούνο Τεμπλ υποδύεται την καταπληκτική γραμματέα του Ρούντι που βρίσκει τη λύση στα πάντα.  Ακόμη συμπρωταγωνιστούν οι Τζιοβάνι Ριμπίζι, Μάικλ Γκαντολφίνι και Τζάστιν Τσέιμπερς (Gray’s Anatomy) που υποδύεται θαυμάσια τον ρόλο του Μάρλον Μπράντο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter