Τα πήλινα πόδια της Deutsche Bank

Τα πήλινα πόδια της Deutsche Bank

«Η εξέλιξη αυτή δεν είναι προάγγελος μιας νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης. Είναι πρόβλημα αποκλειστικά της Deutsche Bank, η οποία επεκτάθηκε πολύ στις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Οταν ξέσπασε η κρίση του 2007-08 επέδειξε αργά αντανακλαστικά, απέτυχε να περικόψει τον κύκλο εργασιών της σε βιώσιμο μέγεθος. Τώρα πληρώνει το τίμημα γι’ αυτό».

Ετσι εξηγεί ο Σάιμον Τζακ, οικονομικός αναλυτής του ΒΒC, την πρωτοφανή στα μεταπολεμικά γερμανικά χρονικά επιχείρηση «αναδιάρθρωσης» που θα κοστίσει 7,4 δισ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει την κατάργηση 18.000 θέσεων εργασίας (σε σύνολο 91.500 εργαζομένων) μέχρι το 2022.

Η μεγαλύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Γερμανίας κλονίζεται εδώ και περίπου 30 χρόνια. Τη δεκαετία 1989-99 καβάλησε το κύμα της παγκοσμιοποίησης και άρχισε να εξαγοράζει τη μία ξένη τράπεζα μετά την άλλη (όπως τη Morgan Grenfell στη Βρετανία και την Banco de Madrid στην Ισπανία) με επιθετικές κινήσεις εκτός γερμανικών συνόρων.

Ενοποίησε τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, εισήλθε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2001 και προσπάθησε να ανταγωνιστεί χρηματοπιστωτικά μεγαθήρια όπως η Goldman Sacks.

Τα κρούσματα κακοδιαχείρισης και τα σκάνδαλα άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας το 2009 και από το 2015 και μετά τα χρηματικά πρόστιμα και οι καταδικαστικές αποφάσεις έπεφταν σαν το χαλάζι.

Η προβληματική καρδιά

Η αμφιλεγόμενη σημερινή αναδιάρθρωση προβλέπει αλλαγές και στο επενδυτικό τμήμα της τράπεζας, επικεφαλής του οποίου θα αναλάβει αυτοπροσώπως ο CEO της Deutsche Bank, o 49χρονος τεχνοκράτης Κρίστιαν Σέβινγκ, που κάθεται στην ηλεκτρική καρέκλα από τις 8 Απριλίου 2018.

Εδώ χτυπάει η προβληματική καρδιά της γερμανικής τράπεζας. Οπως τονίζει η Deutsche Welle, «παραδοσιακά στο επενδυτικό τμήμα περιλαμβάνονται το εμπόριο με αξιόγραφα και συνάλλαγμα, καθώς και η διεκπεραίωση εξαγορών, συγχωνεύσεων και εισαγωγών στο χρηματιστήριο».

Ταυτόχρονα η Deutsche Bank αποσύρεται από το εμπόριο αξιόγραφων, ενώ την ίδια στιγμή το τμήμα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών εντάσσεται στο νέο τμήμα επενδύσεων.

Ιδρυση εσωτερικής bad bank

Θα περιοριστούν τα ίδια κεφάλαιά της και θα ιδρυθεί μια εσωτερική bad bank για να εκκαθαρίσει τμήματα τα οποία είτε καταργούνται είτε περιορίζονται.

Τα κακά νέα οδήγησαν τη μετοχή της Deutsche Bank σε βουτιά κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η μετοχή είχε ήδη κατρακυλήσει στην περιοχή των 7 δολαρίων από το άλλοτε ιστορικό υψηλό των 90 δολαρίων.

Ξέπλυμα, μπίζνες με τον Τραμπ, πρόστιμα δισεκατομμυρίων

Το κύρος της Deutsche Bank έχει υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα. Μόνο το 2018 είδε το παράρτημά της στις ΗΠΑ να μην περνάει τις αμερικανικές τραπεζικές δοκιμασίες αντοχής (stress tests), τις επενδυτικές της προοπτικές να υποβαθμίζονται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τη γερμανική αστυνομία να εισβάλλει ένοπλη στα κεντρικά στη Φρανκφούρτη τον Νοέμβριο στο πλαίσιο ανάκρισης για ξέπλυμα χρήματος, συνδεόμενο με τις αποκαλύψεις των Panama Papers.

Η τράπεζα έχει επίσης καταβάλει τεράστια χρηματικά πρόστιμα, μεταξύ των οποίων ένα πρόστιμο-μαμούθ ύψους 7,2 δισ. ευρώ το 2017, όταν δικαστήριο στις ΗΠΑ την καταδίκασε για σωρεία δανειοδοτήσεων με υποθήκες που δεν πληρούσαν τα νόμιμα εχέγγυα.

Μπίζνες με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (φωτογραφία) έκανε η Deutsche Bank ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αλλοτε πρόθυμη δανείστρια του επιχειρηματία, σήμερα η γερμανική τράπεζα βρίσκεται στο στόχαστρο επιτροπών του Κογκρέσου που ερευνούν τις μπίζνες του Τραμπ προτού μπει στην πολιτική. Τον περασμένο Μάιο αμερικανικό δικαστήριο έβαλε φρένο στις αγωγές του Τραμπ εναντίον της τράπεζας, με τις οποίες ο πρόεδρος ζητούσε να μη φτάσουν στο Κογκρέσο έγγραφα από την παλιά συνεργασία των δύο πλευρών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter