Τα πολλά ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη

Τα πολλά ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη

Λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη ανέλυε τις προβλέψεις του για τα εκλογικά αποτελέσματα του Κινήματος Αλλαγής αλλά και για την τύχη της σημερινής ηγεσίας του. Το «ΚΙΝΑΛ της Φώφης», όπως έλεγε, στις εθνικές εκλογές θα έπιανε το πολύ 5% και η Φώφη Γεννηματά θα έχανε το κόμμα από τον Νίκο Παπανδρέου

Εκπληκτοι οι συνομιλητές του (περισσότερο για τις προβλέψεις περί διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος από τον Ν. Παπανδρέου παρά για τις εκλογικές επιδόσεις του ΚΙΝΑΛ) δεν αντέδρασαν, καθώς γνώριζαν καλά τις σχέσεις… μίσους του πολιτικού με την οικογένεια Παπανδρέου και κυρίως με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Η αλήθεια είναι ότι οι προβλέψεις του άλλοτε κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΙΝΑΛ αποδείχτηκαν ανακριβείς: το 8% ήταν μακριά από το 5% που είχε εκτιμήσει, αλλά εξίσου μακριά και από το διψήφιο ποσοστό το οποίο ηγεσία και στελέχη προσδοκούσαν. Αυτό που εξέλαβαν οι συνομιλητές του όμως ως «κακία» τόσο για την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ όσο και για την οικογένεια Παπανδρέου ήρθε εσχάτως στην επικαιρότητα, φέρνοντάς τους στον νου τα λόγια του πρώην υπουργού και κάνοντάς τους να αναρωτιούνται: «Βρε λες;»…

Αναρωτιούνται

Ο Ν. Παπανδρέου, βεβαίως, δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, απλώς επανέφερε στο προσκήνιο κάτι που είχε ξαναπεί, την ανάγκη δηλαδή επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι αναρωτιούνται αν η επιμονή του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ για επιστροφή στις ρίζες ουσιαστικά αφορά την επιστροφή στο προσκήνιο –και στην ηγεσία του κόμματος– της οικογένειας Παπανδρέου!

Παράλληλα, ένας πρώην στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος, δηλώνει παρών για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος! Είναι γεγονός ότι ο Π. Γερουλάνος ήταν εξαρχής υπέρ της ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ και κατά της ίδρυσης νέων πολιτικών σχηματισμών, τύπου Δημοκρατικής Συμπαράταξης ή Κινήματος Αλλαγής. Επιπλέον, δεν έκρυψε ποτέ τη διαφωνία του με την αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ και, ακόμη περισσότερο, με τη διάσπαση του κόμματος το οποίο τον έχρισε πρόεδρο και πρωθυπουργό της χώρας –και είχε ιδρύσει ο πατέρας του– για να φτιάξει το δικό του ΚΙΔΗΣΟ! Τέλος, ήταν αντίθετος και με την υποψηφιότητα του Ν. Παπανδρέου στην Ευρωβουλή καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έλεγε σε συνομιλητές του ότι «με τον Γιώργο… διορισμένο βουλευτή στην Αχαΐα και τον Νίκο ευρωβουλευτή δίδεται η εικόνα ενός κόμματος που η οικογένεια Παπανδρέου αντιμετωπίζει ως μαγαζί της»!

Ο ίδιος πάντως πιστεύει ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ –προγραμματίζεται για το τέλος του έτους– πρέπει να είναι ένα πλήρες και ουσιαστικό συνέδριο με εκλεγμένους συνέδρους και όργανα και όχι μια άχαρη διαδικασία συζήτησης επί των οικονομικών εκκρεμοτήτων του άλλοτε κραταιού κόμματος εξουσίας. «Πρέπει να κάνουμε ένα δημοκρατικό συνέδριο ΠΑΣΟΚ, που θα επιτάξει τη στρατηγική του, το πολιτικό του πλαίσιο και τις θέσεις του και το καταστατικό του» δήλωσε στο Documento ο Π. Γερουλάνος, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό αποτελεί στοίχημα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε δηλώσει δημόσια ότι δεν του είναι αδιάφορη η ηγεσία του κόμματος, εξηγώντας ότι «αν κάποια πράγματα δεν γίνουν σωστά στον χώρο, μια αλλαγή ηγεσίας μπορεί να τα λύσει». Ωστόσο δεν αποτελεί για εκείνον αυτοσκοπό, όπως ανέφερε στο Documento, ούτε στόχος του είναι η διάλυση του ΚΙΝΑΛ. Αντιθέτως, πιστεύει ότι «ένα δυνατό ΚΙΝΑΛ», όπως τόνισε, «περνά μέσα από ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ».

«Ας έρθουν…»

Η Φ. Γεννηματά, βέβαια, στην ομιλία της στη Λάρισα για την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη, ημέρα της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ, σήκωσε το γάντι και… αισθάνθηκε την ανάγκη να υπερασπιστεί την ακόμη νωπή εντολή που έλαβε από 220.000 πολίτες οι οποίοι την ανέδειξαν πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής!

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ ως σφραγίδα διαπραγμάτευσης για τις προσωπικές του επιδιώξεις» είπε και κάλεσε όσους την αμφισβητούν στο… δικό της γήπεδο – στο ΚΙΝΑΛ δηλαδή. «Οποιος θέλει, ας έρθει στο Κίνημα Αλλαγής, υπάρχουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, να θέσει θέμα νέας εκλογής, ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή από τη βάση από 220.000 ανθρώπους της παράταξης»! Μάλιστα, υπήρξατε σαφής…

Η Φ. Γεννηματά, πάντως, που παραδέχτηκε ότι «δεν μπαίνει ταφόπλακα στο ΠΑΣΟΚ, και για λόγους πολιτικούς και γιατί δεν είμαστε μπαταχτσήδες», εν ολίγοις ότι το χρεοκοπημένο οικονομικά ΠΑΣΟΚ μόνο μέσα από το ΚΙΝΑΛ μπορεί να ανταποκρίνεται και στις οικονομικές του υποχρεώσεις, δεν μοιάζει να ανησυχεί ιδιαίτερα ούτε να προβληματίζεται για το ότι το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έχασε τη βάση του από τον ΣΥΡΙΖΑ και πολλά στελέχη του από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ! Ούτε για το ότι η επιδίωξη να παίξει το ΚΙΝΑΛ ρόλο ρυθμιστή στις πολιτικές εξελίξεις μοιάζει με όνειρο απατηλό μετά την αυτοδυναμία Μητσοτάκη και την επίδειξη ισχύος από την κυβέρνηση, που δεν επιδίωξε συναίνεση και συνεργασία ούτε καν για το πανεπιστημιακό άσυλο!

Η σύναξη των εκσυγχρονιστών

Και μέσα σε όλα είχαμε και την προγραμματισμένη σύναξη των… εκσυγχρονιστών, με τους Κώστα Σημίτη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Νίκο Αλιβιζάτο να παρίστανται στο Κορακοχώρι για την παρουσίαση βιβλίου του πανεπιστημιακού Γιάννη Βούλγαρη. Και να τα σενάρια για τις επιδιώξεις του τρίο, ότι δηλώνει την παρουσία του στις πολιτικές εξελίξεις! Σενάρια που αναζωπυρώθηκαν από την ατάκα Βενιζέλου «όλα είναι στη ζωή ενδεχόμενα», όταν ο συντονιστής της συζήτησης Μιχάλης Μητσός είπε: «Ενα βιβλίο ήρθαμε να παρουσιάσουμε»! Σιγά μην μπήκε σε τέτοιο κόπο ο Βενιζέλος για ένα βιβλίο!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter