Τα προφίλ του πατέρα και της κορούλας του που πνίγηκαν αγκαλιά αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον

Τα προφίλ του πατέρα και της κορούλας του που πνίγηκαν αγκαλιά αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον

Σοκ προκάλεσε σε όλο τον πλανήτη η φωτογραφία με τον μετανάστη και την μικρή του κόρη, που βρέθηκαν πνιγμένοι στην μεξικανική πολιτεία Ταμαουλίπας.

Ποιοι όμως ήταν αυτοί οι δύο άνθρωποι, οι οποίοι προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα Μεξικό-ΗΠΑ για μία καλύτερη ζωή και τελικά έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να διασχίσουν τον ποταμό Ρίο Γκράντε;

Η ιστοσελίδα της Washington Post σκιαγραφεί το προφίλ του 25χρονου μάγειρα Óscar Alberto Martínez Ramírez και της κορούλας του που δεν είχε κλείσει καν τα δυο του χρόνια.

«Η Valeria ήταν ένα χαρούμενο παιδί. Ούτε καν 2 ετών, αγαπούσε να χορεύει, να παίζει με τα λούτρινα κουκλάκια της και να βουρτσίζει τα μαλλιά των μελών της οικογένειάς της. Ο πατέρας της, Óscar Alberto Martínez Ramírez, ήταν αυστηρός. Σχεδόν πάντα στη δουλειά, τελικά πούλησε τη μηχανή του και δανείστηκε χρήματα για να πάρει την οικογένειά του από το Ελ Σαλβαδόρ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Martínez και η σύζυγός του, Tania Vanessa Ávalos, ήθελαν να κάνουν οικονομίες για να αποκτήσουν ένα σπίτι εκεί. Ήθελαν ασφάλεια και την ευκαιρία να βελτιώσουν τη ζωή τους.

«Ήθελαν ένα καλύτερο μέλλον για το κορίτσι τους», δήλωσε σε συνέντευξή της η María Estela Ávalos, η μητέρα της Vanessa. Ταξίδεψαν πάνω από 1000 μίλια για να το αναζητήσουν. Όταν θα έφταναν στις ΗΠΑ, σχεδίαζαν να ζητήσουν άσυλο, για να ξεφύγουν από τη βία που οδηγεί πολλές οικογένειες της Κεντρικής Αμερικής να μεταναστεύσουν από τις χώρες τους. Όμως, το μακρύτερο που κατάφερε να φτάσει η οικογένεια, ήταν μια γέφυρα στο Matamoros του Μεξικού. Την Κυριακή τους είπαν ότι η γέφυρα ήταν κλειστή και ότι θα έπρεπε να την διασχίσουν την επόμενη μέρα.

Αλλά ήταν απελπισμένοι. Βρισκόμενοι στην μεξικανική πλευρά του Rio Grande, οι ΗΠΑ ήταν πολύ κοντά. Ο Martínez και η Valeria βούτηξαν μέσα. Και πριν η οικογένεια καταφέρει να καταλήξει στην άλλη πλευρά, στο Brownsville του Τέξας, τα νερά των ποταμών παρέσυραν τον πατέρα και την κόρη και τους πήρε μακριά…

Την επόμενη μέρα, μια φωτογραφία των σορών τους ανάμεσα στα καλάμια, «κλειδωμένοι» σε μια τελευταία αγκαλιά, δημοσιεύθηκε από την μεξικανική εφημερίδα La Jornada και αργότερα από το Associated Press, και συγκλόνισε όλο τον κόσμο θυμίζοντας μία φωτογραφία του 2015 όταν ένα 3χρονο αγοράκι από τη Συρία βρισκόταν πνιγμένο σε μια ήρεμη μεσογειακή ακτή».

«Του είπα να μην επιδιώξει το αμερικάνικο όνειρο»

Η μητέρα του νεαρού άνδρα από το Ελ Σαλβαδόρ που πνίγηκε μαζί με την κορούλα του προσπαθώντας να φτάσει στις ΗΠΑ και μετατράπηκε σε παγκόσμιο σύμβολο των κινδύνων της μετανάστευσης, είπε σήμερα ότι τον είχε ικετεύσει “να μην επιδιώξει το αμερικάνικο όνειρο” πριν φύγει από τη χώρα του.

Μιλώντας στην εφημερίδα La Prensa η Ρόζα Ραμίρες, η μητέρα του Όσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνες, προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, κρατώντας σφιχτά φωτογραφίες του γιου και της εγγονής της. “Του είπα να μην επιδιώξει το αμερικάνικο όνειρο”, είπε η ηλικιωμένη γυναίκα, εξηγώντας τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζε στο ταξίδι του. “Δυστυχώς, όλοι ξέρετε τι συνέβη. Προσευχόμαστε στον Θεό επειδή είναι ο μόνος που μπορεί να μας δώσει δύναμη”, πρόσθεσε.

Παρά την ικεσία της μητέρας του, ο Όσκαρ και η οικογένειά του έφυγαν από το Ελ Σαλβαδόρ τον Απρίλιο, με την ελπίδα ότι θα έβρισκαν δουλειά στις ΗΠΑ και θα αγόραζαν σπίτι. Απελπισμένοι από την αναμονή μέχρι να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, προσπάθησαν κατόπιν να φτάσουν κολυμπώντας στις ΗΠΑ, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών μετανάστευσης στην Πολιτεία Ταμαουλίπας του Μεξικού.

Η Τάνια Βανέσα Αβάλος, η σύζυγος του Όσκαρ, σώθηκε. “Πού είναι ο άνδρας μου;” ούρλιαζε η γυναίκα, την ώρα που οι διασώστες στην όχθη απομάκρυναν τη σορό του, πάνω σε ένα φορείο καλυμμένο με ένα λευκό σεντόνι.

Η πρεσβεία του Ελ Σαλβαδόρ στο Μεξικό ανακοίνωσε ότι οι σοροί πατέρα και κόρης θα επαναπατριστούν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter