Τα Πρότυπα Σχολεία λένε «όχι» στο φασισμό και στις καταλήψεις της 29ης Νοεμβρίου

Τα Πρότυπα Σχολεία λένε «όχι» στο φασισμό και στις καταλήψεις της 29ης Νοεμβρίου

Σαφή θέση κατά των καταλήψεων στα σχολεία με αφορμή τόσο την ονομασία της πΓΔΜ όσο και τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα παίρνουν οι μαθητές των Προτύπων Σχολείων, τασσόμενοι κατά της ανόδου του φασισμού.

«Η θεματολογία για το συγκεκριμένο κάλεσμα δείχνει εκ πρώτης όψεως, όπως και παρουσιάζεται από τους οργανωτές, ως μία κίνηση πατριωτισμού. Δυστυχώς, τα αληθινά κίνητρα δεν είναι τόσο αγνά. Δράσεις τέτοιου περιεχομένου κατά κανόνα υποκινούνται από ακραίες, εθνικιστικές πολίτικες παρατάξεις -όπως η Χρυσή Αυγή- και η συγκεκριμένη δεν αποτελεί εξαίρεση», αναφέρει –μεταξύ άλλων το κείμενό τους το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο:

Τα Πρότυπα Σχολεία λένε «όχι» στις καταλήψεις της 29ης Νοεμβρίου

Cui bono? (ποιος ωφελείται; )

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται στα σχολεία μία κίνηση που έχει εκδηλωθεί, κατά βάση, με την μορφή καταλήψεων, με βασικούς θεματικούς άξονες το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Η κίνηση αυτή δείχνει να κλιμακώνεται με το γενικό κάλεσμα για καταλήψεις την Πέμπτη 29η Νοεμβρίου.

Η θεματολογία για το συγκεκριμένο κάλεσμα δείχνει εκ πρώτης όψεως, όπως και παρουσιάζεται από τους οργανωτές, ως μία κίνηση πατριωτισμού. Δυστυχώς, τα αληθινά κίνητρα δεν είναι τόσο αγνά. Δράσεις τέτοιου περιεχομένου κατά κανόνα υποκινούνται από ακραίες, εθνικιστικές πολίτικες παρατάξεις -όπως η Χρυσή Αυγή- και η συγκεκριμένη δεν αποτελεί εξαίρεση. Πρόκειται, το δίχως άλλο, για την προσπάθεια φασιστικών κινημάτων να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να προσεγγίσουν τις μαθητικές κοινότητες, στρέφοντας τες υπέρ τους. Είναι φανερό, συνεπώς, ότι με πρόφαση το αίσθημα «πατριωτισμού» και την ιστορική ευθύνη για το όνομα «Μακεδονία» πραγματοποιείται μία έντονη στρατολόγηση εντός των σχολείων, η οποία, όπως αποδεικνύεται, οδηγεί σε ανησυχητικές, εθνικιστικές εξάρσεις. Τα φασιστικά συνθήματα και σύμβολα, οι κραυγές και τα ανάλογα πανό είναι μόνο λίγα από τα σχετικά παραδείγματα.

Ας μην υποκύψουμε στα συμφέροντα των εθνικιστικών κομμάτων, που θέλουν να εισέλθουν στα σχολεία και να προωθήσουν την ακραία ρητορική. Ας μην αφήσουμε να κυριαρχήσουν οι αντιδημοκρατικές αξίες, οι φασιστικές ιδεολογίες που εκκολάπτονται στα σχολεία, σαν το «αυγό του φιδιού», προσηλυτίζοντας μαθητές «στο όνομα της πατρίδας».

Ας συζητήσουμε ανοιχτά τις ιδέες και τις απόψεις μας. Με επιχειρήματα, με διάλογο. Με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια. Όχι επιβάλλοντας, με μικροπολιτικό καιροσκοπισμό, την εθνικιστική ιδεολογία.

Τα Δεκαπενταμελή Μαθητικά Συμβούλια των Πρότυπων Σχολείων καταδικάζουμε με τον πιο σαφή τρόπο τις καταλήψεις της 29ης Νοέμβρη και απορρίπτουμε την διείσδυση των φασιστικών και εθνικιστικών στοιχείων στα ελληνικά σχολεία. Υπερασπιζόμαστε την αλληλεγγύη και τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των λαών καθώς μας ενώνουν πολλά περισσότερα από όσα μας χωρίζουν. Ευελπιστούμε πως οι συνομήλικοι μας στα λύκεια που υποστηρίζουν την κατάληψη για το ζήτημα της Μακεδονίας θα αναθεωρήσουν τη στάση τους, αντιλαμβανόμενοι πως πρόκειται για μια δράση με σαφές κομματικό, αλλά κυρίως εθνικιστικό, περιεχόμενο. Πρόκειται για τον κατ’ ευφημισμό “πατριωτισμό”, -στην πραγματικότητα φασισμό- υποκινούμενο από ακροδεξιές παρατάξεις. Είμαστε, άλλωστε, εκ διαμέτρου αντίθετοι με τους υποστηρικτές του νεοναζισμού και του φασισμού. Τέτοιες ολοκληρωτικές ιδεολογίες δεν δύνανται να έχουν απήχηση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ελπίζουμε το ίδιο να πράξουν όλοι οι σκεπτόμενοι μαθητές της χώρας.

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα σχολεία:

  • Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων
  • Πρότυπο Γυμνάσιο Βαρβακείου Σχολής
  • Πρότυπο ΓΕΛ Αναβρύτων
  • Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής
  • Πρότυπο ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

Διαβάστε ακόμα: Στους δρόμους οι μαθητές κατά του φασισμού και του εθνικισμού μετά τις καταλήψεις στα σχολεία από ακροδεξιούς

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter