Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Τα ψάρια εξαφανίζονται με σοκαριστικούς ρυθμούς

Τα ψάρια στους ωκεανούς εξαφανίζονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες έως τώρα, σύμφωνα με το νέο Παγκόσμιο Άτλαντα Θαλάσσιας Αλιείας.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, ο αριθμός των ψαριών που αλιεύθηκαν μεταξύ 1950 και 2010 που αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ήταν στην πραγματικότητα υπερδιπλάσιος από τα αντικειμενικά στοιχεία.

Οι ερευνητές Ντάνιελ Πώλι και Ντερκ Κέλλερ συγκέντρωσαν στοιχεία δέκα ετών από 273 περιοχές του χάρτη. Ενδεικτικά, το σύνολο των αλιευμάτων θεωρείται ότι κορυφώθηκε το 1996, φτάνοντας τους 86 εκατομμύρια τόνους, αλλά οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι ο αριθμός ήταν στην πραγματικότητα 130 εκατομμύρια τόνοι.

Ένας λόγος για την εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ των δεδομένων είναι ότι ορισμένες χώρες αναφέρουν χαμηλότερο αριθμό αλιευμένων ψαριών, έως και κατά 500%, ή δεν αναφέρουν μη επαγγελματική αλιεία. Επίσης, δεν περιλαμβάνουν τα ψάρια που σκοτώθηκαν, αλλά στη συνέχεια πετάχτηκαν πίσω στον ωκεανό, τα οποία όμως αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των ψαριών που αλιεύονται. Η παράνομη αλιεία επίσης δεν υπολογίζεται, αλλά αντιπροσωπεύει περίπου το ένα στα πέντε ψάρια που αλιεύονται.

«Το ζήτημα της λανθασμένης αναφοράς είναι τεράστιο. Για παράδειγμα, ο Καναδάς αναφέρει μηδενικά αλιεύματα στην Αρκτική, παρά την παρουσία παραθαλάσσιων οικισμών. Αυτό, αν και δεν αντιπροσωπεύει τόσο μεγάλο νούμερο, δείχνει έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος για την Αρκτική», δήλωσε ο Πώλι, επισημαίνοντας ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.