Τα ψέματα του Ευρωκοινοβουλίου για την άφαντη αναφορά στην έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

Τα ψέματα του Ευρωκοινοβουλίου για την άφαντη αναφορά στην έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

Μόνο ως αυτογκόλ δύναται να χαρακτηριστεί η στάση του Ευρωκοινοβουλίου κατά την απάντησή του στον ιστότοπο avgi.gr σχετικά με την έκθεση-κόλαφο των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχετικά με την Ελευθερία του Τύπου που κατέβηκε ξαφνικά.

Διαβάστε επίσης: Το Ευρωκοινοβούλιο αφαίρεσε την αναφορά στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του Τύπου

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβούλιου Sanne De Ryck απαντώντας στο avgi.gr, δικαιολόγησε την αφαίρεση της δημοσίευσης λέγοντας ότι δεν ήταν «σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές σύνταξης για τις υπηρεσίες επικοινωνίας του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, τα προϊόντα σύνταξης πρέπει πάντα να αναφέρουν μια σαφή σύνδεση με τις δραστηριότητες και την ατζέντα του Κοινοβουλίου, κάτι που δεν συνέβη εδώ».

Ωστόσο, στο δημοσίευμα που εξαφανίστηκε γινόταν ρητή αναφορά στις δράσεις του Ευρωκοινοβουλίου και μάλιστα υπήρχε μία ολόκληρη παράγραφος («Πώς το ΕΚ στηρίζει τους δημοσιογράφους;»). Εκεί αναφερόταν μεταξύ άλλων τα εξής: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκφραστεί επανειλημμένως υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και του πλουραλισμού στην ΕΕ και πέρα ​​των συνόρων της. Τον Νοέμβριο του 2021, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα ψήφισμα για την ενίσχυση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του πλουραλισμού στην ΕΕ, ζητώντας τη θέσπιση νέων κανόνων για την προστασία των δημοσιογράφων. Στις 27 Απριλίου 2022, η Επιτροπή πρότεινε μέτρα για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες. Έχει επίσης δεσμευτεί να παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης μέχρι το φθινόπωρο του 2022».

Απόσπασμα από το σάιτ του ευρωκοινοβουλίου
Το κείμενο στα ελληνικά λίγο πριν εξαφανιστεί

Απάντηση δεν υπάρχει από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου ακόμη και στην εξαφάνιση των infographics που δείχνουν με σχηματικό τρόπο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει «κοκκινήσει» και πλέον θεωρείται ως «προβληματική χώρα» σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, αλλά και το ότι πλέον βρίσκεται μακράν χαμηλότερα από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, αφού η Βουλγαρία, που κατείχε την τελευταία θέση μέχρι και πέρσι, κατάφερε να κάνει ένα «άλμα» αρκετών θέσεων τον τελευταίο χρόνο.

Το γεγονός της εξαφάνισης των γραφικών αναπαραστάσεων έρχεται εξάλλου σε κραυγαλέα αντίθεση με παλαιότερες αναρτήσεις από τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2020, και πάλι από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, με την ανάρτηση του 2020 να παραμένει ακόμα και σήμερα δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε σχετικό άρθρο, μόλις μια ημέρα μετά την απαράδεκτη στάση του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου ερωτώμενος σχετικά με το επίπεδο ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, και τη χαμηλή κατάταξη της χώρας στη σχετική κατάταξη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF), το ευρωκοινοβούλιο επισήμως «άδειασε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη δημοσιεύοντας infographics που χρησιμοποιούν ως πηγή την έρευνα των RSF.

Μάλιστα, στο άρθρο αναφερόταν ρητά το ζήτημα της ανατροπής στους «ουραγούς» της ΕΕ. «Στην αναλυτική βαθμολογία η Ελλάδα φιγουράρει στην τελευταία θέση των χωρών της ΕΕ, ενώ το άρθρο του ευρωκοινοβουλίου αναφέρει: «Μετά από πολλά χρόνια που βρισκόταν στην τελευταία θέση των χωρών της ΕΕ, η Βουλγαρία ανέβηκε 21 θέσεις, φτάνοντας την 91η το 2021, χάρη στην κυβερνητική αλλαγή και με την ελπίδα της βελτίωσης. Η Ελλάδα είναι τώρα στην τελευταία θέση, με τους δημοσιογράφους να εμποδίζονται συστηματικά από την κάλυψη θεμάτων από το προσφυγικό μέχρι τον Covid-19», αναφερόταν συγκεκριμένα.

Ωστόσο, όλα αυτά άλλαξαν σήμερα, αφού το Ευρωκοινοβούλιο κατέβασε ξαφνικά όλες τις σχετικές αναρτήσεις τόσο από τα social media.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης έκανε σχετικό σχόλιο μετά την απάντηση του Ευρωκοινοβουλίου στο avgi.gr. «Εδώ βλέπουμε απόσπασμα του εξαφανισμένου άρθρου που διαψεύδει την απάντηση. Κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για αυτήν την απαράδεκτη λογοκρισία!» τονίζει.

Μυστικά & Documento

26/06/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter