Βρετανία: Τα ψέματα του Μπόρις Τζόνσον προς την κάλπη της Πέμπτης

Βρετανία: Τα ψέματα του Μπόρις Τζόνσον προς την κάλπη της Πέμπτης

Ο βομβαρδισμός με ανακριβείς και κατάφωρα ανυπόστατες δηλώσεις αναμένεται να αναδείξει τον Βρετανό πρωθυπουργό νικητή στις εκλογές της Πέμπτης

Αρέσκεται να επαναλαμβάνει ότι για κάθε μήνα που το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στέλνει στον ευρωπαϊκό κορβανά 1 δισ. στερλίνες (1,18 δισ. ευρώ), ότι η συμφωνία που συνήψε με τις Βρυξέλλες δεν θα περιλαμβάνει τελωνειακούς ελέγχους για τα προϊόντα από και προς τη Βόρεια Ιρλανδία, ότι η κυβέρνησή του χτίζει 40 νέα νοσοκομεία. Αρέσκεται να λέει ψέματα. Τα παραπάνω είναι ελάχιστο μόνο δείγμα.

Κι όμως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν νικητή των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με αβανταδόρικη διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος αναμένεται να πληρώσει τη στάση των ίσων αποστάσεων που επέλεξε να διατηρήσει στο ακανθώδες ερώτημα του Brexit. Τι κι αν ματαίως πασχίζει το τελευταίο διάστημα να αλλάξει την προεκλογική ατζέντα σε θέματα που ενισχύουν το κόμμα του, όπως η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης;

Κι ας έλαμψε ο πολιτικάντης Τζόνσον διά της απουσίας του ή μάλλον διά… του παγωμένου γλυπτού που έβαλαν στη θέση του οι διοργανωτές του ντιμπέιτ για την κλιματική αλλαγή στο Channel 4. Κι ας απείλησε στη συνέχεια το πρωθυπουργικό γραφείο ότι θα επανεξετάσει την τηλεοπτική άδεια του δικτύου. Κι ας αρνείται η κυβέρνηση να δημοσιεύσει έκθεση για τη ρωσική ανάμειξη στις βρετανικές εκλογές εν μέσω καταγγελιών ότι αρκετοί εύποροι επιχειρηματίες οι οποίοι συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν χρηματοδοτήσει γενναιόδωρα τους Τόρις.

Η στρατηγική βομβαρδισμού του εκλογικού σώματος με κατάφωρα ψευδείς ή ανακριβείς δηλώσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού και του επιτελείου του με την ευγενική χορηγία της συντριπτικής πλειονότητας των βρετανικών ΜΜΕ – περίφημο παράδειγμα της οποίας είναι η στάση του BBC– φαίνεται ότι δουλεύει υπέρ του.

«Κάνω πολιτικό ρεπορτάζ εδώ και περίπου τριάντα χρόνια. Δεν έχω συναντήσει κάποιον γνωστό Βρετανό πολιτικό που ψεύδεται και κατασκευάζει αλήθειες τόσο συχνά, τόσο ανερυθρίαστα και τόσο συστηματικά όσο ο Μπόρις Τζόνσον. ‘Η που τη σκαπουλάρει τόσο εύκολα» σχολιάζει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο δημοσιογράφος Πίτερ Ομπορν, δημιουργός της σελίδας borisjohnson-lies.com, η οποία καταγράφει τα ψέματα, τις αναλήθειες και τις περιπτώσεις παραποίησης της πραγματικότητας που διαδίδουν σχεδόν καθημερινά ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός αλλά και η κυβέρνησή του. Μόνο τον τελευταίο μήνα ο απολογισμός άγγιξε τα 46 (!) ψεύδη.

«Όταν έχει ατύχημα με το αυτοκίνητο οι ιστοσελίδες τον ευχαριστούν για την κίνηση που προκάλεσε. Με τους μεγαλύτερους δημοσιογραφικούς ομίλους να καλύπτουν την πλάτη του, ο ηγέτης των Συντηρητικών εξασφαλίζει ότι έχει τόσο τον απόλυτο έλεγχο του μηνύματος που μεταδίδεται από τους φίλους του όσο και την απόλυτη προσοχή όλων» σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής Αντίτια Τσακραμπόρτι, ο οποίος θεωρεί μεγάλο λάθος της κοινής γνώμης ότι επικεντρώνεται στο πόσο γελοίος -αποδεικνύεται καθημερινά ότι- είναι ο 55άχρονος Τζόνσον, ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερο «επικίνδυνος».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter