Τα ψέματα Χατζηδάκη, το μπάχαλο στο ΝΑΤ και ένας αλγόριθμος που εκκρεμεί πέντε χρόνια

Τα ψέματα Χατζηδάκη, το μπάχαλο στο ΝΑΤ και ένας αλγόριθμος που εκκρεμεί πέντε χρόνια

Ενδεχομένως σε ότι αφορά το βαρύ – λόγω των κοινωνικών του συνεπειών στους απόμαχους της εργασίας  – πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, τις τελευταίες ημέρες να κυριάρχησε στην επικαιρότητα η απόπειρα του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, να επιρρίψει τις ευθύνες για τη αδυναμία των ασφαλιστικών μηχανισμών του ελληνικού  κράτους να απονείμει εγκαίρως τις συντάξεις στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, κατηγορώντας ως δήθεν σαδιστές «γραφειοκράτες» που δεν παραλαμβάνουν «έτοιμους φακέλους» συντάξεων χηρείας από το ΝΑΤ, καταδικάζοντας να ζουν στην εξαθλίωση 444 γυναίκες, χήρες ναυτικών.

Πώς η διευθύντρια του ΕΦΚΑ Πειραιά εξέθεσε τον Υπουργό και το ΝΑΤ

Η σκληρή δημόσια απάντηση που έλαβε ωστόσο η δήλωση Χατζηδάκη από την διευθύντρια τη Β Διεύθυνσης του ΕΦΚΑ Πειραιά, η οποία μεταξύ των άλλων αποκάλυψε ότι ο ΕΦΚΑ δεν παρέλαβε ποτέ φακέλους γατί το ΝΑΤ δεν μπορεί να βρει στοιχεία, δηλαδή αποδοχές και χρόνο ασφάλισης,  όχι μόνο για τις 444 συντάξεις χηρείας αλλά και για άλλους 10.000 φακέλους ναυτικών, εξέθεσε τον Υπουργό, δείχνοντας ότι είτε λέει συνειδητά ψέματα στον κόσμο, είτε  δεν έχει την παραμικρή εικόνα για το τι γίνεται στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, στο ΝΑΤ και τον ΕΦΚΑ.

Όμως, η υπόθεση των εκκρεμών συντάξεων κρύβει και πολλές άλλες πληγές. Για μια από αυτές, συγκεκριμένα την υπόθεση των συνταξιούχων που είχαν παράλληλη ασφάλιση αλλά ματαίως περιμένουν επί 4- 5 χρόνια την προσαύξηση σύνταξης που δικαιούνται, το Documento δέχτηκε κλήση από τον Α. Π. αναγνώστη μας από τη Λάρισα (Σ.Σ.: τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας).  Όπως μας είπε ο Α.Π. ο ίδιος είχε 41 χρόνια ασφάλιση στο ΙΚΑ και 25 χρόνια ασφάλιση στον ΤΣΑ μετέπειτα ΟΑΕΕ και υπέβαλε τα χαρτιά για συνταξιοδότηση το 2017. Μολονότι όμως πήρε μια σύνταξη από το ΙΚΑ, ακόμη μέχρι σήμερα  τέσσερα χρόνια μετά, δεν έχει πάρει την προσαύξηση για τα 25 χρόνια ασφάλισής του στο ΤΣΑ-ΟΑΕΕ που ο ΕΦΚΑ όφειλε να του έχει δώσει με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

62.000 συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση σε αναμονή πέντε χρόνια

Το πρόβλημα αυτό δεν αφορά βεβαίως μόνο τον Α.Π. από τη Λάρισα αλλά 62.000 άτομα, από όλη την Ελλάδα με διάφορα επαγγέλματα – αυτοκινητιστές, δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς κλπ. Δηλαδή 62.000 άτομα που για πολλά χρόνια ασφαλίζονταν παράλληλα σε δύο ασφαλιστικά ταμεία και πλήρωναν διπλές εισφορές και που περιμένουν από  το 2016 που άλλαξε ο υπολογισμός της δεύτερης ασφάλισης να εκδοθεί ο αλγόριθμος υπολογισμού της προσαύξησης που δικαιούνται αντί της δεύτερης σύνταξης που έπαιρναν παλαιότερα, επί ματαίω.

Γιατί ακόμη και σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ο αλγόριθμος αυτός δεν έχει εκδοθεί και κανείς στο Υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ δεν γνωρίζει ή δεν εξηγεί στους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση που κάθε τόσο καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες για να  ρωτήσουν τι γίνεται, το λόγο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter