Τα στημένα κάνουν πάρτι…

Τα στημένα κάνουν πάρτι…

Οι φάκελοι από τη Sportradar για ύποπτα προς χειραγώγηση παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο έρχονται σχεδόν κάθε μήνα στην ΕΠΟ και στο υφυπουργείο Αθλητισμού, όμως είναι άγνωστο πού καταλήγουν στη συνέχεια.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης έχει δημιουργήσει δυο τρεις επιτροπές για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο κι όμως κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς κάνουν. Πριν από δέκα μέρες (Παρασκευή 20 Μαΐου) ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς απέστειλε ενημερωτικό μέιλ στα ΜΜΕ με τίτλο «Δράσεις και απολογισμός της ΕΠΑΘΛΑ στο 30ό Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού». Ποια είναι όμως η ΕΠΑΘΛΑ και ποιος ο ρόλος της; Η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) απορρέει από το άρθρο 13 της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων (Σύμβαση Macolin) και αποτελεί το βασικότερο εργαλείο εφαρμογής της στη χώρα μας. Σκοπός της είναι ο εθνικός συντονισμός των αρμόδιων φορέων, η διεθνής συνεργασία και η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των αγώνων ώστε να μπει φραγμός στα στημένα παιχνίδια.

Ο κ. Μαυρωτάς έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα της πλατφόρμας. Σύμφωνα με αυτά, «από τις αρχές του 2021 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2022 η ΕΠΑΘΛΑ έχει διαχειριστεί 60 αναφορές-καταγγελίες. Από τις αναφορές αυτές 41 προέρχονται από τη Sport Radar, 10 από το Δίκτυο Εθνικών Πλατφορμών (Group of Copenhagen), 8 από την πλατφόρμα αναφορών της ΕΠΑΘΛΑ και μία από άλλες πηγές. Οι 46 αναφορές αφορούν σε αγώνες ποδοσφαίρου (36 στη ΣΛ 2, δύο στη ΣΛ 1, επτά στη Football League, μία στο Κύπελλο Ελλάδος), οι εννέα στο μπάσκετ (έξι στην Α2 Ανδρών, δύο στην Α1 Γυναικών και μία στη Β΄ Εθνική Ανδρών) και μία στο βόλεϊ».

Το αξιοπερίεργο εδώ είναι ότι καμιά εμπλεκόμενη αθλητική αρχή δεν σχολίασε ούτε αντέδρασε και όλες μαζί πέρασαν στα μουγκά την καταγγελλόμενη διαφθορά στον αθλητισμό. Πετούν από πάνω τους τις όποιες ευθύνες (π.χ. να ελέγξουν πειθαρχικά τις καταγγελίες) και καλύπτονται πίσω από τις εισαγγελικές αρχές. Σιγή ιχθύος, λες και δεν τις αφορά.

Ας πάμε όμως και σε όσα «διαφημίζει» ότι κάνει το υπουργείο Αθλητισμού μέσω της ΕΠΑΘΛΑ. Δεν αμφισβητούμε ότι διαχειρίστηκαν, όπως λένε, ή αξιολόγησαν τα στοιχεία. Αυτό που δεν λένε είναι τι γίνεται μετά. Για ποιο λόγο χάνονται οι καταγγελίες-αναφορές για στημένα ματς σε βάθος χρόνου; Πετάχτηκαν στα σκουπίδια, κλειδώθηκαν σε συρτάρια, ξεχάστηκαν, ενημερώθηκαν οι ύποπτοι να μην το ξανακάνουν, προχωρούν μέσω εισαγγελικών αρχών οι έρευνες, ετοιμάζονται συλλήψεις; Τι απέγιναν οι 60 αναφορές, κ. Αυγενάκη και Μαυρωτά; Ποιος ο λόγος που δόθηκαν και δίνονται στη δημοσιότητα αυτά τα στοιχεία; Τι απέγιναν οι υποτιθέμενες αξιολογήσεις; Παραδόθηκαν στις εισαγγελικές αρχές; Δόθηκαν εντολές στην αστυνομία για έρευνες;

Τα τελευταία χρόνια παραλάβατε πάνω από 300 φακέλους, η συνέχεια ποια είναι; Τι προκύπτει; Τίποτε! Το να πουλάτε μόνο φύκια για μεταξωτές κορδέλες δεν λέει κάτι, πέρα βέβαια από το ότι διαχρονικά τηρούνται οι παραδόσεις, όπως με το φιάσκο Κοριόπολις, όπου αθωώθηκαν πάνω από 100 εμπλεκόμενοι…

Κοντεύουν σχεδόν τρία χρόνια από τότε που η UEFA χαρακτήρισε τη ΣΛ2 το πιο διεφθαρμένο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Οι φάκελοι με τα ύποπτα ματς ξεπέρασαν τους 300 στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στην τελευταία (προ ημερών) παρτίδα προστέθηκαν ακόμη οκτώ ματς της ΣΛ2. Τι απέγιναν; Τους κάνατε «πάσα» στην εισαγγελία και αυτό ήταν; Εχετε συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα του φίλαθλου κόσμου; Ποιες ακριβώς ενέργειες κάνετε, πέρα από τις επικοινωνιακές φανφάρες (καταγραφή, αξιολόγηση κ.λπ.); Αν κάνετε…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter