Τα σχολικά βιβλία μπαίνουν στο νεοφιλελεύθερο στόχαστρο της κυβέρνησης

Τα σχολικά βιβλία μπαίνουν στο νεοφιλελεύθερο στόχαστρο της κυβέρνησης

Υπόγειες διεργασίες είναι σε εξέλιξη στο χώρο της παιδείας, με στόχο αυτή τη φορά το σχολικό βιβλίο. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να αποσυνδέσει από το κράτος την έκδοση των διδακτικών βιβλίων σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και να παραδοθεί πλήρως το σχολικό βιβλίο στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Μάλιστα, μέσω νεοφιλελεύθερων σχεδιασμών της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η υπουργός Νίκη Κεραμέως, διαμορφώνουν συνθήκες ακόμα και για την κατάργηση της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documentonews.gr, ήδη στελέχη του ηγετικού επιτελείου του υπουργείου Παιδείας σε συνεννόηση με το Μαξίμου, απευθύνουν προσκλήσεις για συζήτηση κατά μόνας σε παράγοντες του εκδοτικού χώρου. Αναμένεται ότι δεν θα αργήσει να ανοίξει περισσότερο το ζήτημα των διδακτικών βιβλίων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τα σχολικά βιβλία έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκης, με διπλό τρόπο και ως προς το περιεχόμενο (προγράμματα σπουδών) και ως προς την έκδοση και διανομή τους. Αφορούν σε έναν ακόμα ζωτικό χώρο για την επιχειρηματική διείσδυση ιδιωτών και την αποκόμιση μεγάλων κερδών –μην ξεχνάμε περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι και οικογένειες εμπλέκονται με το σχολικό βιβλίο.

Πάντως, υπάρχει μια ακόμα διάσταση που προκαλεί ανησυχία για τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ήδη, σχεδιάζουν «την κατάργηση του μονοπωλίου του ενός και μοναδικού σχολικού εγχειριδίου», φέρνοντας τον λεγόμενο ελεύθερο ανταγωνισμό στα σχολικά βιβλία!

Το σημιτικό όραμα της πρώην υπουργού παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου μπαίνει σε εφαρμογή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που οραματίζεται σχολεία πολλών ταχυτήτων, κάνοντας πολιτικές επιλογές βαθιά ταξικές. Την ίδια ώρα, οι νέες τεχνολογίες βάζουν στο παιχνίδι και το ηλεκτρονικό σχολικό βιβλίο.

Οι αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση που προοιωνίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνουν το νέο τύπο σχολείου, για έχοντες και κατέχοντες και διαφοροποιήσεις ακόμα και από γειτονιά σε γειτονιά, σχολικές μονάδες που θα διαλέγουν διαφορετικά σχολικά βιβλία.

Χάνεται ο ενιαίος χαρακτήρας της εκπαίδευσης…Παράλληλα, οδεύει σε πλήρες ξεδίπλωμα η πολιτική της ΝΔ που κάνει μπαλάκι τις αρμοδιότητες, από το κράτος σε δήμους και σε σχολικές επιτροπές που δεν μπορούν να καλύπτουν ούτε τα έξοδα για καθαριότητα…

Με ακόμα πιο κουτσουρεμένο τον κρατικό προϋπολογισμό για την παιδεία, όλα μπαίνουν στον κουβά της ενίσχυσης από χορηγούς ή της χρηματοδότησης μέσω κονδυλίων ΕΕ για επιλέξιμα έργα. Ακόμα και τα σχολικά βιβλία ως εκδοτική διαδικασία στο ελεύθερο εμπόριο είτε στην έντυπη μορφή τους, είτε στην ψηφιακή-ηλεκτρονική…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter