Τα τρία αγκάθια της πτωτικής πορείας του ΠΑΟΚ

Τα τρία αγκάθια της πτωτικής πορείας του ΠΑΟΚ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, η άτυπη κόντρα Λουτσέσκου – Μπότο και τα κενά στο ρόστερ στοιχίζουν στον «δικέφαλο» σε χρήμα και βαθμούς.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η φετινή πορεία του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα δεν είναι για την ώρα η καλύτερη δυνατή. Για την ακρίβεια μόνο καλή δεν είναι. Και επειδή λένε ότι η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, ο πρόωρος αποκλεισμός από την Ευρώπη στα προκριματικά του Conference League ήταν το καμπανάκι κινδύνου στο οποίο κανείς στον «δικέφαλο» δεν έδωσε σημασία…

Ο ΠΑΟΚ ύστερα από επτά αγωνιστικές στη Σούπερ Λίγκα βρίσκεται στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας, εννέα βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, όμως το χειρότερο από όλα είναι ότι η κατάστασή του δείχνει για φέτος –παρά το γεγονός ότι είναι ακόμη νωρίς στη σεζόν– μη αναστρέψιμη και με συνεχείς τάσεις αυτοχειρίας. Ο «δικέφαλος» πήγε να την πατήσει με τον Ατρόμητο όταν δέχτηκε γκολ στις καθυστερήσεις αλλά πρόλαβε κι απάντησε άμεσα. Ομως το παραλίγο πάθημα δεν του έγινε μάθημα και την πάτησε στο Ηράκλειο κόντρα στον ΟΦΗ, όπου όχι μόνο δεν καθάρισε το ματς από νωρίς αλλά τιμωρήθηκε γι’ αυτό καθώς δέχτηκε την ισοφάριση στο 95΄! Κι όμως, την περασμένη Κυριακή στη Λιβαδειά οι Θεσσαλονικείς την ξαναπάτησαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ενώ προηγούνταν στο σκορ με ένα γκολ, ισοφαρίστηκαν στο 93΄.

Η νέα γκέλα έφερε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Ολοι κατηγορούν όλους, η ομάδα δεν τραβάει παρά τις μεταγραφές που έγιναν ή δεν έγιναν, ο Λουτσέσκου έχει πάψει να είναι στο απυρόβλητο, η διοίκηση δείχνει ανίκανη να διαχειριστεί την πίεση, ο Ιβάν Σαββίδης παραμένει σχεδόν άφαντος, το ρόστερ έχει σοβαρές ελλείψεις και ο κόσμος βράζει έτοιμος να εκραγεί. Και μέσα σε όλα έρχεται και το αυριανό ντέρμπι (Δευτέρα 17/10) στο Νέο Φάληρο με τον Ολυμπιακό.

Τι συμβαίνει όμως και ο ΠΑΟΚ έχει χάσει τη λάμψη των προηγούμενων χρόνων με αποκορύφωμα το νταμπλ της σεζόν 2018-19; Τι τρέχει και ο οργανισμός ΠΑΟΚ έχει φθίνουσα πορεία την τελευταία τριετία; Τι συμβαίνει και η πτώση δείχνει να είναι μη αναστρέψιμη;

Οι λόγοι πολλοί και σημαντικοί. Και σε αυτή την πτώση μερίδιο ευθύνης έχουν όλοι. Είτε σε θέματα επιλογών είτε στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Φυσικά οι μεγαλύτερες ευθύνες ανήκουν στον μεγαλομέτοχο Ιβάν Σαββίδη. Από εκεί ξεκινούν όλα και μοιράζονται ανάλογα σε διοίκηση, προπονητές, παίκτες.

Η ρωσική εισβολή

Η εντυπωσιακή άνοδος του «δικεφάλου» που ξεκίνησε από το 2016 κι έφτασε στο νταμπλ του 2019 είχε κάτι πολύ χαρακτηριστικό:

την ενεργό συμμετοχή του Σαββίδη στα… κοινά της ομάδας. Ο μεγαλομέτοχος ήταν παντού και πάντα παρών σε όλα όσα απασχολούσαν τον σύλλογο. Ηταν στην Τούμπα σε όλους τους αγώνες, ήταν παρών στις προπονήσεις, ήταν πρώτος σε δύσκολες καταστάσεις, ήταν πρώτος σε παρεμβάσεις στη λίγκα και την ΕΠΟ αλλά και σε οτιδήποτε πίστευε ότι ήταν στραβό στο ελληνικό ποδόσφαιρο ή τέλος πάντων όπου θεωρούσε ότι αδικείτο η ομάδα του ή πίστευε ότι μπορούσε να αδικηθεί. Βγήκε μπροστά, είχε μετωπική με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ήταν ο ηγέτης που έλειπε χρόνια από την ομάδα.

Ομως από το 2020 και μετά ο Σαββίδης δείχνει ότι διοικεί διά αντιπροσώπων (Γιώργος Σαββίδης, Μ. Γκαγκάτσης, Γκοντσάρεβα κ.ά.) ή μέσω τηλεσυσκέψεων και είναι πολύ λιγότερο παρεμβατικός στην ομάδα. Διέρρευσε εκείνες τις μέρες του 2020 ότι έμεινε αποκλεισμένος στο Ροστόφ λόγω lockdown και ότι υπό τον φόβο της Covid-19 απέφευγε τις μετακινήσεις. Γράφτηκαν πολλά. Τα σενάρια ήταν άλλα ευφάνταστα κι άλλα είχαν κάποια υπόσταση. Και τι δεν γράφτηκε ή δεν ειπώθηκε τότε. Μέχρι και ότι ήταν σε δυσμένεια από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και γι’ αυτό δεν μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα. Ξέρετε, όταν αρχίζουν και κυκλοφορούν φήμες και δεν βγαίνει κάποιος να τις κόψει μονομιάς, στο τέλος φτάνουμε σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας που στην περίπτωση του «δικεφάλου» μόνο ζημιά κάνουν.

Το γεγονός όμως ότι ο μεγαλομέτοχος δεν ασχολείται πλέον όπως μέχρι τη σεζόν του νταμπλ είναι μια πραγματικότητα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό (χαλαρότητα όλων, αναποφασιστικότητα, γκρίνιες κ.λπ.). Και μην ξεχνάμε και κάτι πολύ σημαντικό που ίσως έχει παίξει κι αυτό ρόλο στο ότι ο Σαββίδης δεν παρουσιάζεται ζεστός όπως προ τριετίας. Οτι παράλληλα με τις επενδύσεις για το χτίσιμο του ΠΑΟΚ, το σχέδιο του Σαββίδη περιλάμβανε και επενδύσεις εκτός ποδοσφαίρου και αφορούσαν ολόκληρη τη Μακεδονία (ΣΕΚΑΠ, Μακεδονία Παλλάς, Πόρτο Καρράς. Λιμάνι Θεσσαλονίκης και άλλες). Από το 2020 που ξεκίνησε η πανδημία όλα έχουν πάει πίσω, σχεδόν έχουν παγώσει, με πρώτο «χαμένο» στην υπόθεση τον ίδιο τον ΠΑΟΚ. Ανθρωποι που γνωρίζουν τι συμβαίνει στα ενδότερα της ΠΑΕ και βρίσκονται στον κύκλο εκείνων που διοικούν τον «δικέφαλο» αφήνουν να εννοηθεί ότι το μεγαλύτερο πλήγμα για την ομάδα είναι οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Και αυτό γιατί ο Σαββίδης δεν μπορεί πλέον να φέρει ζεστό χρήμα από τις επιχειρήσεις του εκεί, με αποτέλεσμα η ομάδα να συντηρείται ουσιαστικά έως ένα βαθμό από τα έσοδα που προκύπτουν από τις εγχώριες επιχειρήσεις του μεγαλομετόχου και ειδικότερα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και τις όποιες πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Ομως κι αυτές σε… τιμές ευκαιρίας προκειμένου να βρεθούν επειγόντως χρήματα.

Πέρα όμως από την οικονομική δυσπραγία λόγω πολέμου, που κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει, από το ξεκίνημα της προετοιμασίας ακόμη στην ομάδα «σιγοκαίει» η μεγάλη κόντρα ανάμεσα σε Ράσβαν Λουτσέσκου και Ζοσέ Μπότο. Κι αυτό γιατί; Επειδή ο Σαββίδης εμπιστεύτηκε τον Πορτογάλο αθλητικό διευθυντή κι άλλαξε τη φιλοσοφία που δημιούργησε τον νταμπλούχο ΠΑΟΚ.

Πλέον ο «δικέφαλος» πόνταρε στην ανανέωση κι έδωσε προτεραιότητα σε νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές με μεταπωλητική αξία έτσι ώστε να μπορεί ο σύλλογος να γεμίζει τα ταμεία του. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η κόντρα με τον Λουτσέσκου, ο οποίος από την πλευρά του ζήτησε να παραμείνουν όλοι οι παλιοί ποδοσφαιριστές. Αυτούς ήξερε, αυτούς εμπιστευόταν. Λύση δεν βρέθηκε και προ της κόντρας που μπορούσε να διαλύσει τα αποδυτήρια της ομάδας αποφασίστηκε μια… σολομώντεια λύση, η οποία κατέληξε –όπως αποδεικνύεται– σε φιάσκο.

Με λίγα λόγια, για να μη διαταραχτούν οι ισορροπίες προκρίθηκαν οι προτάσεις και των δύο. Και οι παλιοί έμειναν και νέοι παίκτες ήρθαν. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην Τούμπα ποδοσφαιριστές του… Ρουμάνου και ποδοσφαιριστές του… Πορτογάλου. Ενας «εμφύλιος» που μαίνεται αλλά για την ώρα παραμένει καμουφλαρισμένος όσο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Παράλληλα πουλήθηκαν κοψοχρονιά παίκτες προκειμένου να μην έχει ο σύλλογος τον βραχνά μιας νέας τιμωρίας (απαγόρευση μεταγραφών) εξαιτίας του Financial Fair Play της UEFA.

«Εμφύλιος»

Ο Λουτσέσκου εμπιστεύεται τους δικούς του, αφήνοντας τους ποδοσφαιριστές που έφερε ο Μπότο σε δεύτερο πλάνο. Κλασικό παράδειγμα, όπως αναφέρουν εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα πρόσωπα και πράγματα στην ομάδα, είναι η περίπτωση του Κουαλιάτα. Ο Ουρουγουανός φορ έπαιξε στα δύο ματς με τη Λέφσκι, ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε κι έκτοτε τον έφαγε το μαύρο σκοτάδι. Με τον Λουτσέσκου να προτιμάει τον Ολιβέιρα που μία παίζει και πέντε είναι τραυματίας, αλλά ακόμη και αν δεν παίζει, αντί του Κουαλιάτα ο Ρουμάνος χρησιμοποιεί σε θέση φορ τον… Μπίσεσβαρ! Πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του Πάμπλο Γκαρσία, που όλοι γνωρίζουμε πόσο επιδραστικός είναι στον κόσμο του ΠΑΟΚ, ο οποίος άφησε σαφέστατες αιχμές για τον προπονητή ότι έχει παροπλίσει παίκτες χωρίς λόγο…

Σε ό,τι έχει να κάνει πάντως με τον Λουτσέσκου, να πούμε εδώ ότι το νταμπλ του 2019 το… ξεχρέωσε πέρσι. Ο κόσμος του «δικεφάλου» τον στήριξε γιατί έβλεπε ότι ο μεταγραφικός σχεδιασμός έμεινε στα χαρτιά και ο κόουτς έμεινε γυμνός να παλεύει μόνος του με τα θηρία. Πάλι καλά που έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου αλλά και μέχρι τους 8 του Conference League. Ομως η γκρίνια φέτος παίρνει διαστάσεις και πλέον ο Ρουμάνος είναι στο στόχαστρο. Σε κάθε γκέλα δέχεται αποδοκιμασίες και ύβρεις. Συνέβη στο Ηράκλειο, συνέβη μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, συνέβη και στη Λιβαδειά. Πλέον η μπάλα τούς έχει πάρει όλους…

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο αλλά δεν υπάρχει περίπτωση αυτή την περίοδο να διώξει τον Λουτσέσκου, όσο κι αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ομάδα χρειάζεται ηλεκτροσόκ. Αν είναι να συμβεί κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να συμβεί στο τέλος του πρώτου γύρου στα μέσα Νοεμβρίου, που το πρωτάθλημα διακόπτεται για ένα μήνα λόγω Μουντιάλ. Για την ώρα προέχει το αυριανό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης». Και ο Λουτσέσκου προσπαθεί πέρα από τις απώλειες (τιμωρία Ζίφκοβιτς, τραυματισμός Βιεϊρίνια) να κρατήσει την ηρεμία στα αποδυτήρια με ομιλίες και δείπνα…

Μόλις επτά γκολ σε επτά ματς

Τα κενά στο ρόστερ είναι πολλά, με πρώτο φυσικά αυτό του σέντερ φορ. Αν δείτε τη βαθμολογία, ο ΠΑΟΚ σε επτά αγώνες έχει μόλις επτά γκολ. Τη χειρότερη επίθεση στην πρώτη οκτάδα του πρωταθλήματος! Ο Σφιντέρσκι δεν έκανε. Ο Τσόλακ έφυγε για τη Σκωτία και διαπρέπει με τη Ρέιντζερς, ο Ακπομ αποχώρησε επίσης. Ο Ολιβέιρα που έμεινε είναι συχνά πυκνά τραυματίας και ο Κουαλιάτα που ήρθε για να λύσει το πρόβλημα έχει εξαφανιστεί.

Στα άκρα ο Ρουμάνος επιμένει στον Βιεϊρίνια. Ο οποίος λογικό είναι σε αυτή την ηλικία να βγάζει διαρκώς τραυματισμούς και να έχει χάσει την ταχύτητά του. Ο Ράφα Σοάρες, επιλογή κι αυτός του Μπότο, που αποκτήθηκε για να τον διαδεχτεί, έχει παίξει ελάχιστα.

Το οξύμωρο είναι ότι ο «δικέφαλος» έριξε χρήμα για τη μεταγραφική ενίσχυσή του το φετινό καλοκαίρι και μάλιστα ήταν ο πρώτος που έκανε έγκαιρα τις πιο πολλές μεταγραφικές κινήσεις. Μες στον Ιούνιο είχαν αποκτηθεί ήδη οι Ρ. Σοάρες, Ρικάρντο, Κουαλιάτα, Νέσμπεργκ, Κοτάρσκι, ενώ είχαν αγοραστεί και τα δικαιώματα του Σάστρε. Κι όμως. Αν και όλοι ή σχεδόν όλοι ήρθαν ως βασικοί για να προχωρήσει η ανανέωση και να χτιστεί η νέα ομάδα, εντούτοις άλλοι κατέληξαν στην ομάδα Β (Κουαλιάτα, Νινούα, Μουργκ, Ρικάρντο) κι άλλοι δεν είναι στις επιλογές του προπονητή και βρίσκονται συνήθως μεταξύ πάγκου και εξέδρας (οι Φ. Σοάρες, Σάστρε, Ρ. Σοάρες δεν ήταν καν στην αποστολή στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό).

Και να φανταστεί κανείς ότι ο Κουαλιάτα έχει συμβόλαιο σχεδόν 800.000 ευρώ τον χρόνο (συν το 1,7 εκατ. που δόθηκε στην ομάδα του για την απόκτησή του). Περίπου το ίδιο συμβόλαιο έχει και ο Φ. Σοάρες, για τον οποίο δόθηκαν 3 εκατ. στη Μορεϊρένσε. Ο Ρ. Σοάρες παίρνει μισό εκατ. τον χρόνο για να βλέπει τα ματς από τον πάγκο, ενώ ο Μουργκ έχει υποβιβαστεί στην ομάδα Β κι ας έχει συμβόλαιο 600.000 ετησίως!

Από εκεί και πέρα, τι άλλο να ψάξεις για να εξηγήσεις την πτωτική πορεία του ΠΑΟΚ τα τελευταία τρία χρόνια; Το γεγονός ότι ο Ελ Καντουρί με συμβόλαιο 700.000 τον χρόνο έχει αγωνιστεί φέτος σε… ενάμισι συνολικά παιχνίδι σε Ελλάδα και Ευρώπη λέει πολλά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter