Τα τρία «μηνύματα» του Μητσοτάκη από τον Άη Στράτη

Τα τρία «μηνύματα» του Μητσοτάκη από τον Άη Στράτη

Πόσα παρελκόμενα και παραπολιτικά μπορεί να κρύβει μία -κατά τ’ άλλα- εθιμοτυπική επίσκεψη πρωθυπουργού σε ένα ακριτικό νησί για τον εορτασμό μίας θρησκευτικής εορτής; Μόνο το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να απαντήσει για τον ακριβή αριθμό, όμως η εργαλειοποίηση (και) των Θεοφανείων από την κυβέρνηση διαπιστώνεται διά γυμνού οφθαλμού.

«Η επιλογή του Πρωθυπουργού να πάει στον Άη Στράτη για τα Θεοφάνεια, είναι μια επιλογή η οποία έχει πολλούς συμβολισμούς, χωρίς αμφιβολία» δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την περασμένη Τρίτη. Η ερώτηση που προηγήθηκε συνέδεε περίτεχνα το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός «να στείλει κάποιο μήνυμα προς την Τουρκία», καθώς και το γεγονός πως τις ίδιες ημέρες θα βρίσκεται εκεί ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Πράγματι, τα δεδομένα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία.

Πρωτίστως, το «μήνυμα» στην Τουρκία. Κατά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αναφερθεί εκτός της σοβούσας υγειονομικής κρίσης και τις «εθνικές προκλήσεις» του 2021, χωρίς όμως να κατονομάσει την Τουρκία. «Και σε αυτές, όμως, απαντήσαμε με τη σύνεση της αποφασιστικότητας. Η εθνική άμυνα ενισχύθηκε όσο ποτέ. Και πολύπλευρες διεθνείς συμφωνίες συνεργασίας δίνουν, ήδη, στη χώρα μας κομβικό ρόλο στη Μεσόγειο» ανέφερε συγκεκριμένα. Η κούρσα εξοπλισμών στην οποία επιδίδεται η κυβέρνησή του αποτελεί -με την ανάλογη μηντιακή αρωγή- μία από τις μεγάλες επικοινωνιακές επενδύσεις της, στην προσπάθειά της να βρει αντίβαρο στα πλήγματα που έχει υποστεί στους εθνικιστικούς χώρους.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως μία ημέρα πριν την επίσκεψή του, σε μέσο του ομίλου Μαρινάκη εμφανίστηκε η «άποψη» του καθηγητή Π.Κ. Ιωακειμίδη, πρώην πρεσβευτού και συμβούλου του υπουργείου Εξωτερικών, και μέλους της συμβουλευτικής επιτροπής του FEPS και του ΕΛΙΑΜΕΠ. Στο άρθρο του ο καθηγητής εκφράζει την άποψη πως θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μία «αλλαγή παραδείγματος» από ελληνικής πλευράς έναντι της Τουρκίας, προτάσσοντας την αλλαγή της πολιτικής της αναχαίτισης με την πολιτική της σύμπραξης με τη γείτονα χώρα. Προτείνει επακριβώς την εγκατάλειψη του δόγματος που διαφημίζει ο πρωθυπουργός. Η στάση του Κ. Μητσοτάκη είναι που θα δείξει κατά πόσο οι απόψεις αυτές εκφράζουν και τον ίδιο.

Δευτερευόντως, όπως προκύπτει ξεκάθαρα, με την «τυχαία» συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να καρπωθεί ένα μέρος του κλίματος που έχει καλλιεργήσει για τον πρώτο ο φιλοκυβερνητικός Τύπος. Ήδη έχει εμφανιστεί δημοσίως να τον καλεί «να τα πουν», πριν καν ο Ν. Ανδρουλάκης προχωρήσει σε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση, ενώ είναι ξεκάθαρο πως ο πρωθυπουργός αναζητά αφορμή για να «προβιβάσει» το ΚΙΝΑΛ σε άτυπη αξιωματική αντιπολίτευση, πιστεύοντας πως έτσι θα περιθωριοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το τρίτο μήνυμα αφορά την πανδημία. Ένα ακόμα μήνυμα εφαρμογής μέτρων «α λα καρτ», αφού μόλις την Τρίτη έγινε γνωστό πως ένας από τους στενότερους συνεργάτες του, ο Άκης Σκέρτσος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Το Μέγαρο Μαξίμου και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έχουν επιδοθεί έκτοτε σε μία «καμπάνια» ενημέρωσης του κόσμου για τα καθημερινά rapid test που γίνονται, ενώ οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν μόλις πριν λίγες ημέρες από τον ΕΟΔΥ, καλύπτουν πρακτικά τον πρωθυπουργό να συνεχίζει ανενόχλητος το πρόγραμμά του ανεξαρτήτως κρουσμάτων, μία μόλις εβδομάδα μετά από τη γνωστοποίηση εκείνου στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Με λίγα λόγια, το τρίτο μήνυμα είναι απλώς ένα ακόμα μήνυμα ανεμελιάς προς τους πολίτες, παρότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κρούση του κώδωνα του κινδύνου, απέναντι στην επέλαση της Όμικρον. Αλλά, θα μου πείτε, εδώ δεν ανακοίνωσαν καν μέτρα για τον εορτασμό των Θεοφανείων…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter