Τα τρία συμπληρώματα διατροφής που είναι επικίνδυνα σε μεγάλη ποσότητα

Τα τρία συμπληρώματα διατροφής που είναι επικίνδυνα σε μεγάλη ποσότητα

Προειδοποιητικό «καμπανάκι» σχετικά με τους κινδύνους ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής έκρουσαν οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β3 και η βιταμίνη Ε μπορεί να είναι επικίνδυνες όταν λαμβάνονται σε υψηλές ποσότητες – οδηγώντας σε ναυτία, πόνο στα οστά και ακόμη και εσωτερική αιμορραγία.

Μια ισορροπημένη διατροφή περιέχει όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, καθώς η βιταμίνη Α βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το γάλα και τα αυγά, η βιταμίνη Β3 βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας, ενώ η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε σπόρους, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά.

Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ορισμένα προϊόντα συμπληρωμάτων περιέχουν υψηλές ποσότητες αυτών των θρεπτικών συστατικών – που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι φαντάζεται κανείς, να λάβει υπερβολική δόση.

Σε μια αναφορά για το Discover, που συντάχθηκε από έναν γιατρό εσωτερικής παθολογίας με έδρα το Τέξας, τον Δρ. Αχμάντ Τάλχα Αζάμ, οι τρεις βιταμίνες επισημαίνονται ως δυνητικά επιβλαβείς λόγω του κινδύνου λήψης υπερβολικής ποσότητας.

«Μερικοί άνθρωποι τις παίρνουν επειδή υποθέτουν αυτόματα ότι οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα έχουν μόνο θετικά οφέλη για την υγεία, αλλά πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς λειτουργούν πραγματικά», είπε η Έλενα Γκουν, καθηγήτρια χημείας από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι .

Βιταμίνη Β3

Η βιταμίνη Β3, είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα που συνιστάται για την υψηλή χοληστερόλη, την αρθρίτιδα και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 16 mg για τους άνδρες, 14 mg για τις γυναίκες και 18 mg για τις έγκυες γυναίκες.

Συστήνεται επίσης σε άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρδιακή νόσο, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Ωστόσο, μια σειρά μελετών έχει δείξει ότι η βιταμίνη Β3 δεν μειώνει πραγματικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού ή αυξάνει τη μακροζωία. Αντιθέτως, συσχετίστηκε με αρνητικές παρενέργειες, όπως διάρροια και έξαψη του δέρματος.

Επιπλέον, άλλες μορφές βιταμίνης Β3, όπως το δημοφιλές αντιγηραντικό συμπλήρωμα νικοτιναμίδη ριβοσίδη, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου .

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λήψη περισσότερων από 35 mg τη μέρα είναι πιο πιθανό να έχει βλαβερές συνέπειες, ειδικά εάν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν φαγούρα, κοκκινίλα στο δέρμα, ζάλη, ναυτία, στομαχικές διαταραχές ή κόπωση.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι ένα συμπλήρωμα που προτείνεται για την υγεία των ματιών και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο FDA συνιστά περίπου 900 mg βιταμίνης Α για τους άνδρες την ημέρα και 700 mg για τις γυναίκες. Εάν κάποιος λαμβάνει περισσότερα από 3.000 mg την ημέρα, μπορεί να διατρέχει κίνδυνο.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, υπάρχουν ορισμένα προϊόντα που περιέχουν έως και 7.500 mg ανά χάπι. Μακροπρόθεσμα, οι ερευνητές έχουν επίσης συνδέσει τη λήψη μεγάλης ποσότητας βιταμίνης Α και παρόμοιων μορφών, όπως η βήτα-καροτίνη, με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα – ειδικά για τους καπνιστές.

Βιταμίνη Ε

Τέλος, η βιταμίνη Ε συνιστάται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Βρίσκεται φυσικά σε ξηρούς καρπούς όπως τα φιστίκια και τα αμύγδαλα, τους σπόρους και ορισμένα φρούτα, όπως το μάνγκο και το ακτινίδιο.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) συνιστά ενήλικες άνδρες και γυναίκες να λαμβάνουν 15 mg βιταμίνης Ε την ημέρα – είτε μέσω διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων.

Εάν κανείς λαμβάνει περισσότερα από 1.000 mg, μπορεί να διατρέχει κίνδυνο να αναπτύξει τοξικότητα στη βιταμίνη Ε – η οποία εκδηλώνεται ως μυϊκή αδυναμία, διάρροια και ναυτία.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, οι διατροφολόγοι συνιστούν τη λήψη των θρεπτικών συστατικών από μια καλά ισορροπημένη διατροφή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter