Τα βρήκαν ΕΕ και AstraZeneca για τις παραδόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19

Τα βρήκαν ΕΕ και AstraZeneca για τις παραδόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19

Τέλος στη δικαστική διαμάχη με την AstraZeneca έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες συμφώνησαν σε ένα αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης των εμβολίων κατά του Covid-19 με πολύ χαμηλότερες ποινές για τυχόν αποτυχία επίτευξης των στόχων.

Η βρετανική εταιρεία έχει προθεσμία να ολοκληρώσει τις παραδόσεις της μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 αφού έχασε την αρχική προθεσμία για να παραδώσει τις δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του διακανονισμού, η AstraZeneca δεσμεύτηκε να παραδώσει 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, Vaxzevria, μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου φέτος, 75 εκατομμύρια έως το τέλος του τέταρτου τριμήνου και 65 εκατομμύρια έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022.

Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να επιτύχει τους στόχους, θα πρέπει να κάνει «εκπτώσεις» ως ποσοστό του κόστους του εμβολίου, το οποίο είναι περίπου 3 έως  4 δολάρια. Οι εκπτώσεις ξεκινούν από το 10 % για καθυστέρηση ενός μήνα και αυξάνονται στο 40 % για καθυστέρηση τριών μηνών ή περισσότερο. Οι Βρυξέλλες είχαν ζητήσει πρόστιμο 10 ευρώ τη δόση την ημέρα.

Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι ο διακανονισμός εγγυάται την παράδοση των υπόλοιπων 200 εκατομμυρίων δόσεων από την AstraZeneca.

«Παρόλο που αυτήν την εβδομάδα φτάσαμε στο σημαντικό ορόσημο του 70 % του πλήρους εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των κρατών μελών μας και η συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, παραμένει κρίσιμη», είπε.

 

Η αγωγή, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο, ήταν μια κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ της ΕΕ και της φαρμακοβιομηχανίας για τις παραδόσεις των δόσεων. Ο Ruud Dobber, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας, δήλωσε πολύ χαρούμενος που τα δύο μέρα είχαν καταλήξει σε «κοινή κατανόηση».

«Δεσμευόμαστε πλήρως να παράγουμε το Vaxzevria για την Ευρώπη μετά την κυκλοφορία για προμήθεια περισσότερων από 140 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι σήμερα χωρίς κέρδος», είπε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter