«Τα χειρότερα έρχονται» και στάση… υπομονής από την κυβέρνηση στις πολλαπλές κρίσεις

«Τα χειρότερα έρχονται» και στάση… υπομονής από την κυβέρνηση στις πολλαπλές κρίσεις

Προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες για την ολιγωρία των προηγούμενων μηνών απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την επέλαση της ακρίβειας, αλλά και να συνεχίσει να χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών των πολιτών έκανε και τη Δευτέρα η κυβέρνηση, στέλνοντας μήνυμα «υπομονής» μέχρι να εφαρμοστούν τα μέτρα, καθώς ταυτόχρονα Κυριάκος Μητσοτάκης και υπουργοί προαναγγέλλουν περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας.

«Τα χειρότερα έρχονται» διαπιστώνει τώρα η κυβέρνηση καθώς τα μέτρα που έχει ήδη εφαρμόσει, αλλά και εκείνα που έχει εξαγγείλει για το προσεχές διάστημα μοιάζουν αδύναμα να ανακουφίσουν το μεγάλο μέρος των πολιτών που μαστίζονται ταυτόχρονα από την ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση της ακρίβειας, με την δαμόκλειο σπάθη μίας επισιτιστικής κρίσης να επικρέμεται την ίδια ώρα επάνω από την αγορά και τα νοικοκυριά.

«Από τότε που συναντηθήκαμε τελευταία φορά, κυρία Πρόεδρε, μεσολάβησαν πολλά, δυστυχώς εξαιρετικά δυσάρεστα στο μέτωπο των εξελίξεων της Ουκρανίας, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αισιοδοξία για το τέλος των εχθροπραξιών και θα πρέπει, ενδεχομένως, να προσαρμοστούμε όλοι για μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας» ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την κυβέρνηση να κινείται πλέον σε αυτή τη γραμμή «άμυνας» απέναντι στην εντεινόμενη δυσαρέσκεια που προκαλεί η ολοένα εντεινόμενη πολλαπλή κρίση.

Το σήμα αυτό του πρωθυπουργού ήρθε στο κλείσιμο μίας εβδομάδας που σε αντίθεση με τις δηλώσεις περί «πρωταγωνιστικού ρόλου στο διεθνές πεδίο», ο Κυρ. Μητσοτάκης στράφηκε στο εσωτερικό της χώρας, υποχωρώντας άλλωστε και στην παραδοχή της αδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας να επιτύχει αυτοδυναμία, όποτε και εάν γίνουν εκλογές. Η περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε για την κυβέρνηση με υπουργικό συμβούλιο με ελάχιστα ζητήματα, συνεχίστηκε με συναντήσεις του πρωθυπουργού με δημάρχους της Δυτικής Αττικής και την επικοινωνιακή φιέστα του «δρόμου για την κόλαση» της Πατρών Πύργου, και μετά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέληξε στη Θεσσαλονίκη για την εσωκομματική εκδήλωση του προσυνεδρίου, ενόψει συνεδρίου τον Μάιο.

Η αναταραχή και η συνεχής αλλαγή σχεδίων της κυβέρνησης είναι τέτοια που οι πολυδιαφημισμένες ανακοινώσεις για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας που θα γίνονταν την προηγούμενη εβδομάδα αναβλήθηκαν χωρίς σαφή αιτία, ενώ οι κορόνες κατά της Ρωσίας έπεσαν αισθητά, υπό την πίεση της δημοσκοπικής δυσφορίας των πολιτών για την μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο. Παράλληλα, υπουργοί και κυβερνητικός εκπρόσωπος επιδίδονται σε μία άοκνη προσπάθεια να μειώσουν τις προσδοκίες των πολιτών, με συνεχής δηλώσεις για τα χειρότερα που έπονται.

«Δυστυχώς, η κατάσταση φαίνεται να δυσχεραίνεται επειδή ο Πρόεδρος Putin επιχειρεί εκβιασμό της Ευρώπης, αξιώνοντας πληρωμές του ρωσικού αερίου σε ρούβλια. Οι μέρες που έρχονται για ολόκληρη την Ευρώπη είναι και εξακολουθούν να είναι δύσκολες και ο κίνδυνος παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας γίνεται όλο και πιο πιθανός. Ήδη σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, επιχειρήσεις και νοικοκυριά -ιδίως μάλιστα οι πιο ευάλωτοι- αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.  Παντού στην Ευρώπη ο πληθωρισμός σκαρφαλώνει σε ποσοστά, τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί εδώ και 40 χρόνια και περιορίζει την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων. Η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται και κάθε κόμμα και κάθε πολιτικός, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή από το πόση αλήθεια μπορεί να αντέξει» δήλωσε τη Δευτέρα ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ στην ίδια ρητορική κινήθηκαν και άλλοι υπουργοί τη Δευτέρα και το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε.

Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν μαζί με την τιμή του στο χρηματιστήριο ενέργειας, εκθέτοντας καθημερινά όλο και περισσότερο την κυβέρνηση. Οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό τον τοποθετούν ακόμα υψηλότερα, την ώρα που η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για μία ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση με καταγραφή συγκεκριμένων προϊόντων, πασχίζοντας παράλληλα να καθησυχάσει τους πολίτες παρά τον διεθνή συναγερμό. Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, η προσπάθεια επικεντρώνεται στη μόνιμη υπενθύμιση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, στην εφαρμογή του τελευταίου πακέτου που αναμένεται και στην αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο.

«Ακόμα τα μέτρα του Απριλίου δεν έχουν εφαρμοστεί, για να δει ο κόσμος τον αντίκτυπό τους. Όπως έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός, εξακολουθούμε να έχουμε εφεδρείες και θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας, κυρίως των πιο ευάλωτων, όσο χρειαστεί, εξαντλώντας κάθε εργαλείο και κάθε διαθέσιμο ευρώ, για όσο διαρκεί αυτή η κρίση. Συγκεκριμένα πράγματα, αφού μετριούνται, θα ανακοινώνονται από τον Πρωθυπουργό και θα εφαρμόζονται για να τα βλέπει ο κόσμος» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ερώτημα για την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων, σε μία ακόμα παραλλαγή της «υπομονής» που συστήνει η κυβέρνηση στους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ξέκοψε την πιθανότητα νέων μέτρων σε αυτή τη φάση, αφού τόνισε πως «δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι αυτή τη στιγμή.

Νεύρα και… ουρανομήκεις εντάσεις

Μέσα στην αναταραχή και την αγωνία που δημιουργεί ο ασφυκτικός κλοιός των πολλαπλών κρίσεων στην κυβέρνηση και τους πολίτες, ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει το… έργο του. Την Δευτέρα κατάφερε να συνδυάσει την υπόθεση Πισπιρίγκου με την αισχροκέρδεια και τους ελέγχους, καθώς πιεζόμενος αναφορικά με το ζήτημα της αποκάλυψης των στοιχείων των εταιρειών που «συλλαμβάνονται» να κερδοσκοπούν, έφτασε στο σημείο να ταυτίσει τις αντιδράσεις του όχλου με το αίτημα των πολιτών για ενημέρωση. Παράλληλα, ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε στην κριτική δημοσιογράφου στο τηλεοπτικό πάνελ του ΑΝΤ1, επιδιδόμενος σε προσβολές και χαρακτηρισμούς, ξένισε ακόμα και υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Ο Βορίδης τον εκλογικό… χαβά του

Την ίδια ώρα που πρωθυπουργός και υπουργοί κλείνουν τα σενάρια εκλογών και καταβάλλουν προσπάθεια να κάμψουν τις αντιδράσεις των πολιτών για τα ανεπαρκή μέτρα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, εμφανίστηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξη αφιερωμένη στα μετεκλογικά σενάρια, αναλώνοντας όλη του την παρουσία στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών σε θεωρίες για την ανάγκη αυτοδυναμίας της κυβέρνησης.

Ο υπουργός εμφανίστηκε σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από τον πρωθυπουργό, που λίγες ημέρες νωρίτερα εγκατέλειπε ουσιαστικά τον στόχο της αυτοδυναμίας, προσπαθώντας να αυξήσει την πίεση στο ΚΙΝΑΛ για μία μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό Μητσοτάκη, κάτι που έχει απορριφθεί από το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Ναι, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σε αυτό το επίπεδο. Ο καθένας θα πάρει εκεί τις ευθύνες του. Ας πούμε ότι είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, η ΝΔ έχει έναν πρόεδρο που ταυτόχρονα έτσι όπως είναι το πολιτικό μας σύστημα έχει θέσει και υποψηφιότητα για πρωθυπουργός άρα λοιπόν βγαίνουνε τα αποτελέσματα και η πλειοψηφική επιλογή του ελληνικού λαού είναι ότι θέλει για πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη. Έρχεται ένα πολύ μικρότερο κόμμα και λεει ότι «εγώ για να συνεργαστώ μαζί σας δεν σέβομαι την πλειοψηφική επιλογή του ελληνικού λαού θέλω έναν άλλο για πρωθυπουργό». Αυτό είναι μια βαθιά προσβολή της επιλογής των πολιτών, δεν μπορεί να γίνει αυτό, είναι εκτός συζήτησης», ανέφερε ο Μ. Βορίδης, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την χρονική συγκυρία που επέλεξε για να αναλύσει τα διάφορα μετεκλογικά σενάρια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter