Τα υλικά με τα οποία είναι χτισμένος ο σημερινός κόσμος αναζητεί το βιβλίο του HotDoc.History που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento. Tο αντιφατικό αμάλγαμα διαφορετικών στοιχείων, προερχόμενων από επαναστάσεις, μεταρρυθμίσεις αλλά και επιστημονικές/τεχνολογικές κατακτήσεις.
Σημείο εκκίνησης η Magna Carta του 1215 την οποία παραχώρησε ο Άγγλος βασιλιάς Ιωάννης ο Ακτήμων υπό την απειλή ανταρσίας της αριστοκρατίας: «Κανένας ελεύθερος άνθρωπος δεν θα συλλαμβάνεται ή φυλακίζεται ή αποσπάται από την περιουσία του ή κηρύσσεται παράνομος ή εξορίζεται ή με οποιονδήποτε τρόπο βλάπτεται». Η αξία της Χάρτας έγκειται στις προσδοκίες που δημιούργησε επί αιώνες στη συλλογική μνήμη ακόμη και των κατώτερων στρωμάτων. Με κατάληξη το Habeas Corpus του 1679.
Οι δύο μεγάλες Αστικές Επαναστάσεις του 19ου αιώνα σηματοδοτούν το πέρασμα στη νεωτερικότητα. Η Αμερικανική είχε αντιαποικιακά κίνητρα, ελάχιστες εσωτερικές συγκρούσεις και επισφράγισε την εθνογένεση. Η «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας», 4 Ιουλίου 1776, ένα εμπνευσμένο κείμενο, κακοποείται βάναυσα στις μέρες μας.
Δύο μήνες μετά την ορκωμοσία του Τζορτζ Ουάσιγκτον ως πρώτου προέδρου ξέσπαγε η Γαλλική Επανάσταση στις 14 Ιουλίου 1789. Αποτέλεσε το πιστοποιητικό θανάτου της Παλιάς Τάξης πραγμάτων και τη μετάβαση από τη φεουδαρχία στο καπιταλιστικό καθεστώς. Στη Γαλλία οι ενδοεπαναστατικές διενέξεις ήταν οξύτατες με την περίοδο της Τρομοκρατίας και την ανατροπή του Θερμιδόρ. Έφτασαν στην αλληλοεξόντωση των ηγετών της. Μέχρι την άνοδο του Ναπολέοντα που το 1799 διακήρυξε: «Πολίτες, η Επανάσταση εδραιώθηκε στις αρχές οι οποίες την προκάλεσαν. Η Επανάσταση τελείωσε!»
Επόμενος σταθμός οι Σοσιαλιστικές Επαναστάσεις του 20ού αιώνα. Η Ρωσική (1917) και η Κινεζική (1949) αποτέλεσαν καθοριστικές τομές. Πολλές χώρες ακολούθησαν την ΕΣΣΔ σ’ ένα δεύτερο κύμα επαναστάσεων που ξέσπασε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο. Αποτινάχθηκε ο αποικιακός ζυγός ενώ η εργατική τάξη της Δύσης έζησε περίοδο κατακτήσεων. Μόσχα και Πεκίνο ακολούθησαν διακριτές πορείες μέχρι την κατάρρευση του 1991 ενώ η Κίνα εφαρμόζει ένα υβριδικό οικονομικοπολιτικό μοντέλο που τελεί υπό διερεύνηση.
Η τεχνολογική/επιστημονική επανάσταση έχει διεισδύσει σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας και έχει μεταβάλει ριζικά τη σύγχρονη ζωή. Από την ατμομηχανή του Βατ μέχρι την Τεχνητή Νοημοσύνη. Με όλα τα οφέλη και όλες τις παρενέργειες.
Σαν κατακλείδα ένα διαφωτιστικό άρθρο για τον συγκρητισμό μεταρρυθμίσεων και επαναστάσεων καθώς και των εν εξελίξει αντιμεταρρυθμίσεων που κατακρημνίζουν το κεκτημένο του μεταπολεμικού κοινωνικού κράτους. Τα τελικά συμπεράσματα στον αναγνώστη.