Τα υπέρ και τα κατά μιας συμφωνίας

Τα υπέρ και τα κατά μιας συμφωνίας

Η Φλώρινα ένα 24ωρο πριν τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες παρουσίαζε την εικόνα μιας καθημερινής επαρχιακής πόλης. Τίποτα δεν μαρτυρούσε τη σημερινή τελετή στο χωριό Ψαράδες λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά.

Τα καφέ δεξιά και αριστερά του ποταμού που διασχίζει την πόλη έβγαζαν δειλά-δειλά τα πρώτα τραπεζάκια έξω και οι φοιτητές έπινα τον καφέ τους δίπλα στο ποτάμι. Μόνο κάποιες μηχανές της αστυνομίας, τα περιπολικά που γυρνούσαν στους δρόμους και οι κλούβες των ΜΑΤ από τις γύρω πόλεις που κατέλυσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο έδειχναν ότι κάτι θα συμβεί.

Ο Γιώργος είναι ιδιοκτήτης εστιατορίου δίπλα στο ποτάμι. «Ήρθαμε από την Αθήνα με τη γυναίκα μου που είναι από τη Φλώρινα» μας είπε. Η μητέρα του είναι από την Τσεχία. «Εμείς να ξέρεις αυτούς τους ανθρώπους που είναι γείτονές μας τους αγαπάμε και όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δημιουργήσει σχέσεις φιλίας μαζί τους Εγώ έχω πελάτες από εκεί. Ξέρω και πολλούς Έλληνες που έχουν φτιάξει εργοστάσια και επιχειρήσεις εκεί. Δεν τους βλέπουμε σαν εχθρούς, άνθρωποι είναι κι αυτοί όπως και εμείς».

«Τη συμφωνία πώς τη βλέπεις;» τον ρωτήσαμε;

«Εμένα με χαλάει που δεν ακούει τη φωνή του λαού. Τόσα χρόνια και το πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μακεδονία είναι. Ο λαός όμως δεν θέλει να λέγονται Μακεδονία αλλά αυτοί λέγονται και ζούσαμε έτσι. Εδώ υπήρχαν και ντόπιοι που τους υποστήριζαν. Ξέρω και οικογένειες που έχουν συγγενείς εκεί. Ήρθαν μία μέρα και τράβηξαν τα σύνορα, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ιστορία της Μακεδονίας και τον Μέγα Αλέξανδρο. Η πρώτη Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτισμική Ευρωπαϊκή Ένωση, που γνωρίζω είναι εδώ αυτός ο τόπος ήταν όλοι μαζί».

«Εσύ αν ψήφιζες αύριο τι θα ψήφιζες,» τον ρωτήσαμε.

«Εγώ δεν θέλω το όνομα Μακεδονία».

Η κα. Γαλάτια μας πλησίασε στο δρόμο. «Δημοσιογράφοι είστε;» μας ρώτησε. «Είστε υπέρ ή κατά της συμφωνίας;».

«Εσείς;» τη ρωτήσαμε.

«Εγώ είμαι υπέρ, θα προοδεύσει ο τόπος, θα ανοίξουν δουλειές. Αλήθεια υπάρχουν δουλειές για μηχανικούς στην Αθήνα ο γιος μου δουλεύει στο Κατάρ» μας ρώτησε, μας ευχαρίστησε, μας γύρισε την πλάτη και επέστρεψε στη δουλειά της

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter