«Ταφόπλακα» στη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με υπογραφή Μητσοτάκη – Μενδώνη

«Ταφόπλακα» στη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με υπογραφή Μητσοτάκη – Μενδώνη

Εν κρυπτώ και με επικοινωνιακά τεχνάσματα φαίνεται πως διαχειρίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το Bloomberg, υπάρχουν συζητήσεις για εκ περιτροπής αποστολή ορισμένων μόνο Γλυπτών στην Ελλάδα, για μερικά χρόνια.

Τα Γλυπτά θα μπορούσαν να αποστέλλονται από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα εκ περιτροπής, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, και σε αντάλλαγμα, το Μουσείο της Ακρόπολης θα μπορούσε να δανείζει άλλα αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο, εγκαταλείποντας ουσιαστικά τη γραμμή για την οριστική επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και ακολουθούσαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1984.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, σε άρθρο υπό τον τίτλο «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής με το Ηνωμένο Βασίλειο» γράφει ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα είναι κοντά σε μια συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για την εν καιρώ επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ως μέρος μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.

Επικαλούμενοι πηγές που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι συντάκτες του Bloomberg υποστηρίζουν ότι με βάση την υπό διαμόρφωση συμφωνία που όμως ακόμη δεν έχει υπογραφεί, κάποια από τα Γλυπτά θα μπορούσαν να αποστέλλονται από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα εκ περιτροπής. Σε αντάλλαγμα, το Μουσείο της Ακρόπολης θα μπορούσε να δανείζει άλλα αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο ενώ η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει και γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι συζητήσεις είναι «περίπλοκες» και «η συμφωνία ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί», ενώ ιδιαιτέρως περίπλοκα ως διαδικασία είναι και τα logistics της μετακίνησης των Γλυπτών από τη μια χώρα στην άλλη.

Διαψεύδει με πηγές το υπουργείο Πολιτισμού το δημοσίευμα

Με διαρροές και όχι με επίσημη ανακοίνωση διαψεύδει από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέροντας ότι «δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής».

Διαβάστε επίσης:

Γλυπτά Παρθενώνα με συνταγή Στερν;

The Times για Γλυπτά Παρθενώνα: Έρχεται η «Σύμπραξη του Παρθενώνα»

Η Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Διεκδίκηση και όχι δανεισμοί για επικοινωνιακούς λόγους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter