Ταφόπλακα στον μαζικό αθλητισμό με υπογραφή Αυγενάκη

Ταφόπλακα στον μαζικό αθλητισμό με υπογραφή Αυγενάκη

Ο υφυπουργός Αθλητισμού μεσολάβησε ώστε να μοιραστούν 21 εκατ. ευρώ οι ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας 1, αλλά κόβει 1,5 εκατ. ευρώ της ΓΓΑ από τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μεθοδεύει την κατάργηση των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού που εδώ και 40 χρόνια δίνουν τη δυνατότητα άθλησης σε περισσότερα από 120.000 άτομα σε ετήσια βάση. Ανθρωποι της τρίτης ηλικίας, γυναίκες, παιδιά, κάτοικοι της περιφέρειας και των νησιών είχαν πρόσβαση σε αθλητικούς χώρους και με την καθοδήγηση εξειδικευμένων γυμναστών μπορούσαν να προπονηθούν στο άθλημα της αρεσκείας τους.

Τα Προγράμματα Αθλησης για Ολους (ΠΑγΟ) δίνουν έμφαση και σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία, Ρομά, παλιννοστούντες κ.ά. Ολα αυτά όμως δεν ενδιαφέρουν τον υφυπουργό που νοιάζεται μόνο για την επικοινωνία και στέλνει στα τάρταρα το κοινωνικό κράτος…

Μέσα στο κατακαλόκαιρο, ο Λ. Αυγενάκης έστειλε επιστολή στο αρμόδιο τμήμα της ΓΓΑ αναφέροντας ότι «στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού και της αναδιαμόρφωσης των Προγραμμάτων Αθλησης για Ολους (ΠΑγΟ) η ΓΓΑ δεν θα συμμετάσχει οικονομικά στα ανωτέρω προγράμματα για την περίοδο 20212022.

Για τον λόγο αυτό προκειμένου τα ΠΑγΟ να καταστούν αποδοτικότερα και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων, αλλά και των αθλούμενων, παρακαλούμε όπως μας καταθέσετε συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις, όπως για παράδειγμα σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες».

Κατεβάζουν ρολά

Η ΓΓΑ θα κατέβαλλε για τα προγράμματα 1,555 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό θα έφτανε στα ταμεία των δήμων. Το συνολικό κόστος των ΠΑγΟ ανέρχεται στα 6,43 εκατ. ευρώ, αλλά χωρίς τα χρήματα της ΓΓΑ αρκετοί δήμοι, κυρίως μικροί, δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν στην πλάτη τους τις δαπάνες για τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, οπότε θα υποχρεωθούν να κατεβάσουν ρολά. Και αυτή η… ταφόπλακα θα έχει την υπογραφή Αυγενάκη.

Τα Προγράμματα Αθλησης για Ολους αποτελούν τον πυλώνα στήριξης του αθλητικού οικοδομήματος της χώρας μας και σε έναν βαθμό ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, ενώ απευθύνονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές και πληθυσμιακές ομάδες. Για αυτό διαχωρίζονται σε γενικά και ειδικά προγράμματα.

Τα γενικά προγράμματα υποδιαιρούνται: 1) Ασκηση στην προσχολική ηλικία 2) Παιδί και αθλητισμός 3) Ασκηση στην εφηβική ηλικία 4) Ασκηση ενηλίκων 5) Ασκηση και νέοι 6) Ασκηση στην τρίτη ηλικία 7) Ασκηση στα πανεπιστήμια και 8) Ασκηση στους χώρους εργασίας. Τα ειδικά προγράμματα υποδιαιρούνται: 1) Ασκηση ατόμων με αναπηρίες 2) Ασκηση στα κέντρα απεξάρτησης 3) Ασκηση στα κέντρα ψυχικής υγείας 4) Ασκηση στις φυλακές 5) Ασκηση ευαίσθητων πληθυσμιακά ομάδων (πρόσφυγες, μετανάστες, Ρομά) 6) Ασκηση ατόμων με χρόνιες παθήσεις και 7) Διάφορα

Τα ψέματα του υφυπουργού

Ο Λ. Αυγενάκης, ο οποίος είναι τσακωμένος με την αλήθεια, όταν διέρρευσε πως πάει να διαλύσει τον θεσμό του μαζικού αθλητισμού αναδιπλώθηκε και ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα «δεν περικόπτονται» και πέταξε το μπαλάκι στους δήμους να τα υλοποιήσουν με δικούς τους πόρους. Πού να τους βρουν όμως όταν οι δήμοι έχουν άλλες προτεραιότητες;

Στις 3 Σεπτεμβρίου μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού υποστήριξε ότι «δεν καταργούμε και δεν περικόπτουμε τα ΠΑγΟ. Αντιθέτως, τα αναδιαμορφώνουμε, τα ενισχύουμε και διευρύνουμε τη βάση των συμμετεχόντων με στόχο τη συμμετοχή όλων. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της επιβεβλημένης και αναγκαίας αναδιάταξης, ανασχεδιασμού και αναδιαμόρφωσης των ΠΑγΟ με κανόνες διαφάνειας, ελέγχου και αξιολόγησης του παραγόμενου έργου τους, αποφασίσαμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε οικονομικά για την περίοδο 2021-2022 στα ανωτέρω προγράμματα με την υπάρχουσα δομή τους». Οχι απλώς έκανε το μαύρο άσπρο αλλά η τοποθέτησή του ήταν σκέτη κοροϊδία.

Με την κατάργηση των ΠΑγΟ θα οδηγηθούν στην ανεργία περίπου 1.300 γυμναστές, αλλά φαίνεται πως το αυτί του Αυγενάκη δεν ιδρώνει μπροστά σε αυτή την αρνητική προοπτική. Ως εκλεκτό μέλος της «άριστης» κυβέρνησης Μητσοτάκη στοχεύει να δώσει χώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα που εκπροσωπεί και έτσι να εξωθήσει ανθρώπους να στραφούν προς τα ιδιωτικά γυμναστήρια. Ωστόσο, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν μπορούν να δίνουν15 ευρώ τον μήνα για να προπονούνται σε ιδιωτικά γυμναστήρια.

Οπου υπάρχει ενδιαφέρον για τα ΜΜΕ και κάμερες ο υφυπουργός Αθλητισμού είναι εκεί. Την ημέρα της αναχώρησης της παραολυμπιακής ομάδας για το Τόκιο ο Αυγενάκης μίλησε για την υποστήριξη των αθλητών με αναπηρία, ενώ είχε πάρει την απόφαση για περικοπή των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού, στα οποία συμμετέχουν και άτομα με αναπηρία. Και για να μην το χρεωθεί, χρησιμοποίησε ως πρόφαση την πανδημία, αν και οι αθλητικές δραστηριότητες έχουν ανοίξει.

Και όλα αυτά από ένα στέλεχος της κυβέρνησης που κόμπαζε για εβδομάδες ότι συνέβαλε κι αυτός ασκώντας πιέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου στην οικονομική ενίσχυση των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας 1.

Ομάδες όπως ο Βόλος, που τα παιχνίδια του τα παρακολουθούν μόνο συγγενείς και φίλοι της διοίκησης και των ποδοσφαιριστών της, έλαβαν την περασμένη σεζόν ως επιχορήγηση από το κράτος 1,5 εκατ. ευρώ. Και τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, που γίνονται από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τα Δωδεκάνησα, ο Αυγενάκης έκρινε πως δεν πρέπει να τα επιχορηγήσει η ΓΓΑ και έτσι 120.000 άτομα δεν θα μπορούν να αθληθούν.

Συντροφικά πυρά

Η απόφαση του Λ. Αυγενάκη προκάλεσε την αντίδραση δημάρχων που κομματικά ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Ενας από αυτούς είναι ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος Λάζαρος Κυρίζογλου. Σε επιστολή που του απέστειλε του επισημαίνει την ανάγκη να επιλυθεί αμέσως το ζήτημα της συμμετοχής της ΓΓΑ στη χρηματοδότηση των ΠΑγΟ που υλοποιούν κατά πλειονότητα οι δήμοι της.

«Λάβαμε γνώση της επιστολής σας (Α.Π. 388930/13.8.21), στην οποία αναφέρετε ότι η “ΓΓΑ δεν θα συμμετάσχει οικονομικά στα ανωτέρω προγράμματα για την περίοδο 2021-2022”. Ξεκάθαρα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πρόκειται για ανασχεδιασμό και αναδιαμόρφωση των Προγραμμάτων Αθλησης για Ολους (ΠΑγΟ) αλλά ουσιαστικά για κατάργηση των προγραμμάτων για την περίοδο 2021-2022, αφού η ΓΓΑ δεν θα συμμετέχει οικονομικά» αναφέρεται στον πρόλογο της επιστολής η οποία αποτελεί «άδειασμα» στην επαίσχυντη πολιτική Αυγενάκη στον αθλητισμό.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης ρωτάει τον Αυγενάκη «ποιος είναι ο στόχος σας;» και του επισημαίνει ότι «αν τα προγράμματα νεκρώσουν μια χρονιά, όλοι οι αθλούμενοι ή θα σταματήσουν την αθλητική τους ενασχόληση ή θα κατευθυνθούν στους ιδιωτικούς φορείς. Τα παιδιά και οι έφηβοι είτε θα παραμείνουν στον υπολογιστή τους είτε θα εγγραφούν σε ιδιωτικούς συλλόγους. Αυτό θα είναι τελικά το αποτέλεσμα. Να πάψουν να αθλούνται οι πολίτες»!

Και καταλήγοντας του τονίζει πως «είμαστε πριν την έναρξη της σχολικής-αθλητικής περιόδου και μας ανακοινώνετε ότι πρέπει ουσιαστικά να κλειδώσουμε τις δημοτικές αθλητικές μας εγκαταστάσεις και να κατευθύνουμε τους πολίτες που απολαμβάνουν τις ποιοτικές δημοτικές αθλητικές υπηρεσίες προς τους ιδιώτες!».

Ομάδα… εργασίας

Ο Λ. Αυγενάκης ανακοίνωσε πως δημιουργεί μια ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από ΓΓΑ, ΚΕΔΕ, υπουργείο Εσωτερικών, Πανελλήνια Ενωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, ΕΟΕ και Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, με αποστολή να… επεξεργαστεί και να καταθέσει άμεσα πλήρες αναμορφωμένο σχέδιο με πακέτο προτάσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η αναδιάταξη των ΠΑγΟ. Εάν πραγματικά ήθελε να γίνουν όσα λέει τώρα με άνεση, τότε αυτή η ομάδα εργασίας θα δούλευε από τον περασμένο Ιούνιο και όχι σε μια περίοδο που τα προγράμματα έπρεπε να υλοποιούνται.

Και επειδή δεν πρόκειται να γίνει τίποτε, ο Λ. Κυρίζογλου επανήλθε μιλώντας για τα κοινωνικά… απόνερα που προκαλούνται από την ακύρωση των προγραμμάτων: «Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό σαν ΓΓΑ μερικές μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους και όταν οι γυμναστές έχουν οργανώσει τη ζωή τους και τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και 20 μέρες πριν μαθαίνουν πως δεν έχουν δουλειά.

Ο κ. Αυγενάκης έκανε λάθος και είναι μια απόφαση κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο υφυπουργός είπε στη Βουλή πως δεν καταργούνται αλλά πως δεν θα δοθούν τα χρήματα, στην ουσία σαν να μας λέει να τα καταργήσουμε εμείς».

Για τον Λ. Αυγενάκη όποιος αντιδρά για τα κακώς κείμενα στον αθλητισμό είναι «κομπλεξικός». Ετσι τουλάχιστον χαρακτήρισε τους Χανιώτες επειδή φώναζαν για τις μισοδιαλυμένες αθλητικές εγκαταστάσεις στην πόλη τους.

Ι. Συναδινός «Δύο φορές εγκληματική απόφαση»

Στην περικοπή (σε πρώτη φάση) των προγραμμάτων αναφέρθηκε με δήλωσή του στο Documento ο πρώην γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός: «Η πρωτοφανής απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη για περικοπή της επιδότησης των Προγραμμάτων Αθλησης για Ολους από τη ΓΓΑ οδηγεί στην άμεση κατάργησή τους. Στην πράξη η Νέα Δημοκρατία καταργεί το κοινωνικό κράτος και στον αθλητισμό, όπως στην παιδεία, την υγεία και στον πολιτισμό.

Καταστρατηγεί το δικαίωμα των πολιτών στην ατομική άσκηση προκειμένου να εισβάλουν κι εδώ τα ιδιωτικά συμφέροντα και η κερδοσκοπία. »Η απόφαση του Λ. Αυγενάκη είναι δύο φορές εγκληματική. Μία φορά επειδή, έπειτα από μια περίοδο υγειονομικής κρίσης και μακροχρόνιου lockdown του αθλητισμού με όρους που ο ίδιος επέβαλε, θα έπρεπε να ενισχύσει και όχι να κατεδαφίσει τη δυνατότητα άθλησης των ανθρώπων.

»Δύο φορές εγκληματική διότι μεταξύ των περίπου 120 χιλιάδων πολιτών κάθε φύλου και ηλικίας που παίρνουν μέρος στα Προγράμματα Αθλησης για Ολους υπάρχουν και περισσότεροι από 5.000 συμμετέχοντες που ανήκουν σε ιδιαίτερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, Ρομά, άτομα απεξαρτημένα, έγκλειστοι σε κέντρα κράτησης, παλιννοστούντες και άτομα που χρήζουν ειδικής αγωγής και ψυχικής υποστήριξης. Για δε τους 1.300 ανέργους γυμναστές που απασχολούνταν φυσικά ούτε λόγος…

»Τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους από το 1981 δεν σταμάτησαν ποτέ κι από καμιά κυβέρνηση, ούτε εν μέσω οικονομικής κρίσης, όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενδυναμώθηκαν και άρχισαν να εκσυγχρονίζονται. Όταν ο Λ. Αυγενάκης βρίσκει τρόπο φορολογικών διευκολύνσεων κι ενίσχυσης των ΠΑΕ με δεκάδες εκατομμύρια, βρίσκει χρήματα για προσωπικές φωτογραφίσεις στο Τόκιο, αλλά κόβει 1,5 εκατ. ευρώ διαλύοντας 5.000 τμήματα αθλούμενων πολιτών, αυτό είναι ντροπή και αναλγησία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter