Ταγιάνι ή Πιτέλα στο τιμόνι του Ευρωκοινοβουλίου – Σε λίγο η τέταρτη ψηφοφορία (live)

Ταγιάνι ή Πιτέλα στο τιμόνι του Ευρωκοινοβουλίου – Σε λίγο η τέταρτη ψηφοφορία (live)

Ο Πρόεδρος του ΕΚ θα εκλεγεί στον τέταρτο και τελευταίο γύρο των προεδρικών εκλογών. Οι δύο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους είναι ο Antonio Tajani (ΕΛΚ, IT) και ο Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία).

 Η τελική ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 8μμ ώρα Γαλλίας. Το όνομα του νέου Προέδρου θα ανακοινωθεί στην ολομέλεια περίπου στις 9.30μμ ώρα Γαλλίας.

Κανένας υποψήφιος δεν κέρδισε την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων στον πρώτο, δεύτερο και τρίτο γύρο της μυστικής ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου του ΕΚ την Τρίτη 17 Ιανουαρίου.

Τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου ήταν τα εξής:

Antonio Tajani (ΕΛΚ, Ιταλία) 291 (+4)

Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) 199(-1)

Helga Stevens (ΕΣΜ, Βέλγιο) 58 (-8)

Jean Lambert (Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο) 53 (+2)

Laurențiu Rebega (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ρουμανία) 45 (+3)

Eleonora Forenza (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά, Ιταλία) 44 (-1)

Σύνολο έγκυρων ψήφων: 690

Απόλυτη πλειοψηφία: 346

Σύνολο ψήφων: 719

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου ήταν τα εξής:

Antonio Tajani (ΕΛΚ, Ιταλία) 287 (+13)

Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) 200(+17)

Helga Stevens (ΕΣΜ, Βέλγιο) 66 (-11)

Jean Lambert (Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο) 51 (-5)

Laurențiu Rebega (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ρουμανία) 45 (+2)

Eleonora Forenza (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά, Ιταλία) 42 (-8)

Σύνολο έγκυρων ψήφων: 691

Σύνολο ψήφων: 725

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ήταν τα εξής:

Antonio Tajani (ΕΛΚ, Ιταλία) 274

Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) 183

Helga Stevens (ΕΣΜ, Βέλγιο) 77

Jean Lambert (Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο) 56

Eleonora Forenza (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά, Ιταλία) 50

Laurențiu Rebega (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ρουμανία) 43

Σύνολο έγκυρων ψήφων: 683

Σύνολο ψήφων: 718

Η ψηφοφορία είναι μυστική και μπορεί να εξελιχθεί σε τέσσερις γύρους. Κάποιες από τις υποψηφιότητες μπορούν να αποσυρθούν ή νέες υποψηφιότητες μπορούν να κατατεθούν πριν την έναρξη του δεύτερου ή του τρίτου γύρου των ψηφοφοριών. Ο τρίτος γύρος θα ξεκινήσει στη 17: 30 πμ (ώρα Γαλλίας).

Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων, ο νέος Πρόεδρος θα εκλέγει με απλή πλειοψηφία μετά από ένα τέταρτο και τελικό γύρο ψηφοφορίας μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στον τρίτο γύρο.

Οι παρουσιάσεις των υποψηφίων

Η διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε με τρίλεπτες τοποθετήσεις των έξι υποψηφίων, οι οποίοι παρουσίασαν τις ιδέες τους για το πως θα ηγηθούν του Κοινοβουλίου κατά τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Ο . Guy Verhofstadt απέσυρε την υποψηφιότητά του πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, Στη συνέχεια οι ευρωβουλευτές προχώρησαν στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου.

Η εκλογή των Αντιπροέδρων και των Κοσμητόρων του ΕΚ θα γίνει την Τετάρτη.

Παρτίδα σκάκι η εκλογή του Προέδρου

«Οι φιλελεύθεροι και οι κεντροδεξιοί ενώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», διαπιστώνει ο EUOBSERVER τονίζοντας οτι ο υποψήφιος του ΕΛΚ υποστηρίζεται από τους Φιλελεύθερους μετά από μια συμφωνια που επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή και η οποία προβλέπει σημαντικές θέσεις στην ευρωβουλή για το ALDE, όπως μία ακόμα θέση αντιπροέδρου, καθώς και μεγαλύτερη επιρροή στη διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών, το σώμα που συντονίζει το έργο των επιτροπών του κοινοβουλίου.

Οι ομάδες του ΕΛΚ και του ALDE, συνεχίζει το δημοσίευμα, προχώρησαν επίσης στο σχηματισμό μιας φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας, καλώντας και άλλους να συμμετέχουν, σε δήλωσή τους η οποία αναφέρεται στην προσπάθεια των εθνικιστών και των λαϊκιστών, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης, να καταστρέψουν την Ένωση και στην ανάγκη αντίστασης ενάντια σε αυτό το φαινόμενο. Δηλώνουν μάλιστα έτοιμοι να εξετάσουν τη δυνατότητα δρομολόγησης μιας σύμβασης για την προετοιμασία μιας νέας συνθήκης της ΕΕ, αίτημα του Βερχόφσταντ εδώ και πολύ καιρό.

Ο Tαγιάνι φαίνεται πως εξασφαλίζει την Προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου μετά από συμφωνία με τους Φιλελεύθερους», αναφερει τέλος από την πλευρά του το POLITICO

Πριν από την έναρξη των ψηφοφοριών στο Στρασβούργο οι υποψήφιοι όλων των πολιτικών ομάδων έκαναν μία σύντομη παρουσίαση των θέσεών τους.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι υποσχέθηκε να προασπίζει τα συμφέροντα του Κοινοβουλίου απέναντι στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο, ενώ ανέφερε ως κύριες προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή πολιτική των επομένων ετών την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το μεταναστευτικό, την ψηφιακή αγορά, την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και την αντιμετώπιση του Brexit «χωρίς να λησμονούμε ότι η Βρετανία θα είναι ο πιο σημαντικός εταίρος μας εκτός ΕΕ».

Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Φέρχοφστατ

Ο μέχρι τώρα επικεφαλής, Μάρτιν Σουλτς, μετά από πέντε χρόνια στην προεδρία αποφάσισε να μην διεκδικήσει νέα θητεία, ενώ ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γκι Φέρχοφστατ απέσυρε την υποψηφιότητά του ανοίγοντας τον δρόμο για μία συμμαχία της ομάδας του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπέρ του υποψήφιου Αντόνιο Ταγιάνι.

«Εδώ και λίγα λεπτά, ο κ. Φέρχοφστατ μου ανακοίνωσε ότι απέσυρε την υποψηφιότητα που είχε προηγουμένως αναγγείλει», ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς προς το Ημικύκλιο στο Στρασβούργο.

«Το ALDE και το PPE σχημάτισαν φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης», ανακοίνωσαν οι δύο ευρωομάδες στο Twitter.

«Το PPE ωθούσε πάντα προς μία προσέγγιση που θα βασίζεται στη συνεργασία . Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αρχή αυτή. Καλούμε όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να έρθουν μαζί μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην οικοδόμηση ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση της Ενωσης, πράγμα που είναι απολύτως αναγκαίο», δήλωσε από την πλευρά του ο Γκι Φέρχοφστατ.

«Με τον Τραμπ, με τον Πούτιν, με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, είναι κρίσιμο να συνεργασθούμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ενωση», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ALDE.

Δείτε live τη συνεδρίαση. Για να την παρακολουθήσετε στα ελληνικά, πατήστε κάτω αριστερά το τοξάκι που ανοίγει την επιλογή γλώσσας.

_x000D_

Μυστικά & Documento

26/03/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter