Ταϊλάνδη: Νέος πρωθυπουργός σε συνεννόηση με τον στρατό

Ταϊλάνδη: Νέος πρωθυπουργός σε συνεννόηση με τον στρατό

Μόνο ως ήττα για τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας μπορεί να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας της Τρίτης στην Ταϊλάνδη, για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού. Μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, ο μετριοπαθής δυτικόφιλος αλλά επικριτικός προς το στρατιωτικό καθεστώς Πίτα Λιμτζαρόενρατ και το κόμμα του «Προχωράμε Μπροστά» ήρθαν πρώτα στις προτιμήσεις των πολιτών αλλά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την έγκριση του κοινοβουλίου. Μετά από τρεις μήνες αβεβαιότητας και διαμαρτυριών, το κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης εξέλεξε την Τρίτη (22/8) τον Σρέτα Ταβισίν, έναν 61χρονο μεγιστάνα του real estate, ως τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

Ο μοναδικός υποψήφιος

Ο Ταβισίν κέρδισε 482 ψήφους από τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας της Ταϊλάνδης, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Για να αναλάβει κι επίσημα τα καθήκοντα του ως πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει την έγκριση του βασιλιά Μάχα Βιτζιραλονγκορν. 

Ο Ταβισίν θα διαδεχθεί τον Πραγιούτ Τσαν-ότσα, τον πρώην στρατηγό που βρίσκεται στην εξουσία από το 2014, όταν ανέτρεψε την προηγούμενη κυβέρνηση Pheu Thai με πραξικόπημα. Αλλά το Pheu Thai, στο οποίο ανήκει ο Ταβισίν, έχει δώσει τα χέρια με άλλα δέκα κόμματα, εκ των οποίων δύο φιλοστρατιωτικά, ώστε να επικρατήσει στην πρωθυπουργική ψηφοφορία. Η νέα κυβέρνηση θα αποτελείται έτσι από έναν παράταιρο συνασπισμό κομμάτων που είναι υπέρ της δημοκρατίας και κομμάτων που στηρίζουν το στρατιωτικό καθεστώς. 

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του κατασκευαστικής εταιρείας Sansiri, ο Ταβισίν δεν είναι εκλεγμένο μέλος του κοινοβουλίου, αλλά το Σύνταγμα της Ταϊλάνδης επιτρέπει σε εξωκοινοβουλευτικούς να γίνουν πρωθυπουργοί. 

Δεν στήριξε ο νικητής των εκλογών

Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Τρίτης ξεκίνησε λίγο μετά την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού Ταξίν Σιναβάτρα στην Ταϊλάνδη, όπου και συνελήφθη μετά από 15 χρόνια αυτοεξορίας. Το Pheu Thai, που ιδρύθηκε από τον Σιναβάτρα αποτελεί τώρα τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην κάτω βουλή. Για να γίνει κανείς πρωθυπουργός χρειάζεται τουλάχιστον 374 ψήφους από την κοινή ψηφοφορία της Κάτω και της Άνω Βουλής. Ο συνασπισμός Pheu Thai ελέγχει 314 από τις 500 έδρες στην Κάτω Βουλή, μένοντας μακριά αυτό το όριο. Όμως ο Ταβισίν κέρδισε την υποστήριξη των γερουσιαστών της Άνω Βουλής, φτάνοντας στην πλειοψηφία. Ο νικητής των εκλογών Λιμτζαροενράτ, που το κόμμα του έχει 151 έδρες, δεν υποστήριξε τον Ταβισίν.

Ο Λιμτζαροενράτ απέτυχε να γίνει πρωθυπουργός τον Ιούλιο καθώς τα συντηρητικά μέλη της κάτω βουλής και οι γερουσιαστές συσπειρώθηκαν ενάντια στις προοδευτικές πολιτικές του κόμματός του, όπως η βασιλική μεταρρύθμιση και η μείωση της χρηματοδότησης των στρατιωτικών δαπανών. 

Τα κόμματα «Πάμε Μπροστά» και Pheu Thai σχημάτισαν αρχικά συνασπισμό μετά τις εκλογές του Μαΐου, αλλά το Pheu Thai αποχώρησε για να δημιουργήσει έναν νέο συνασπισμό μετά την αποτυχία του Λιμτζαροενράτ να αναλάβει την πρωθυπουργία. Ο νέος συνασπισμός του Pheu Thai περιλαμβάνει δύο φιλοστρατιωτικά κόμματα, το Palang Pracharath και το «Ηνωμένο Ταϊλανδέζικο Έθνος», εθνικιστικά κόμματα που προϊδεάζουν ότι ο στρατός αναμένεται να επηρεάσει τη νέα κυβέρνηση. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter